Mai poate reprezenta presedintele Asociatia in instanta impotriva rau-platnicilor, conform art. 31 din Legea nr. 230/2007, "Preşedintele asociaţiei de proprietari reprezintă asociaţia în....relaţiile cu terţii, inclusiv în acţiunile iniţiate de asociaţie împotriva unui proprietar care nu şi-a îndeplinit obligaţiile faţă de asociaţie..."? Am inteles ca dupa intrarea in vigoare a noului Cod de Procedura Civila este obligatorie reprezentarea prin avocat...
Sunt acceptate in instanta calculele sumelor datorate de catre un rau-platnic asociatiei, calcule facute de catre un economist sau e imperativa o expertiza contabila? In situatia in catre rau-platnicul nu-si recunoaste datoria, ma refer...
Procedura de informare asupra medierii este sau nu obligatorie inaintea actionarii in instanta?
Va multumesc
Presedintele sa depuna crerea de chemare in judecata pentru un rau platnic si, cu siguranta, instanta o va lua in consideratie chiar fara avocat.
Dar e mai bine sa aveti avocat de la inceput pentru ca acum au crescut pretentiile in ceea ce priveste continutul cererii si inscrisurile care trebuiesc depuse odata cu aceasta.
Instanta nu lua nici pana acum si nu ia nici acum in seama o expertiza extrajudiciara, daca la asta va referiti cand spuneti de calcule facute de un economist...
Instanta ia in consideratie listele de plata lunare, evidentele din contabilitatea asociatiei, toate inscrisurile cu care asociatia demonstreaza ca cel chemat in judecata este proprietar in acea asociatie, ca are debite... Acestea sunt, de regula, copii ale documentelor existente in asociatie, intocmite de administrator, semante de cenzor si presedinte.
Daca paratul nu recunoaste debitele solicitate de asociatie, are dreptul sa solicite instantei sa dispuna realizarea unei exopertize. Expertul este desemnat de instanta si acesta va realiza un raport cu privire la obiectivele stabilite de instanta. Solicitantul expertizei achita, in avans, onorariul expertului judiciar iar instanta in final stabileste cine suporta acest onorariu.
Procedura medierii trebuie parcursa, in primul rand, pentru ca aceasta poate rezolva problema fara a se ajunge in instanta. Si, in plus, in fata instantei cel ce a initiat, a chemat la mediere, are avantajul ca poate demonstra disponibilitatea sa de a se ajunge la o rezolvare amiabila a problemei.
da. presedintele poate. daca nu permiteti avocat(tarilele sunt cam 500-600/dosar) e bine sa va puteti consulta cu cineva.
eu de exemplu am reusit sa aduc dosare pana la faza de citare a paratului. dar trebuie sa va informati ffff bine cu privire la procedurile din CPC. mie mi-au fost de mare ajutor recenziile referitor la cererile de chemare in judecata de pe Avocat. Net.
am citit si art. indicate din CPC si m-am descurcat.
ce va pot sfatui este ca pt. persoanele actionate in instanta sa aveti pt. inceput copii dupa CI, contracte de proprietate., precum si o buna evidenta contabila a debitelor pe care le solicitati. succes
Eu va recomand ca, in orice situatie, sa apelati la avocat. Evitati vicii de procedura, timp pierdut si posibila pierdere si a procesului.
Onorariul avocatului ar trebui sa va preocupe mai putin atat timp cat se recupereaza ca si cheltuieli de judecata. Cu conditia sa fie si un avocat care stie meserie si castiga procesul.
Daca pe restantieri nu ii intereseaza, dvs de ce va stresati?
Si asociatia noastra, acum, apeleaza la serviciile unui avocat. La inceputul activitatii mele ca administrator, cu delegatie, reprezentam asociatia in aceste procese.
Pe langa faptul ca trebuie sa te obisnuesti cu procedura, intotdeauna aveam probleme in sensul ca pe noi justitiabilii fara avocat eram lasati la coada proceselor si in plus puteam face comentarii numai in scris, deci procesul putea avea mai multe termene.
Chiar asa insa, nu am pierdut niciun proces pentru ca-mi faceam foarte bine temele, stiam sa raspund la absolut toate intrebarile puse. Problemele pe care le-am avut au fost pe directia penalizarilor si a cheltuielilor de judecata (destul de mici, dar neacceptate).
Acum ne-am ”lamurit”, avem un avocat cu care ne intelegem f. bine. Adevarul este ca intr-adevar, pretentiile au cam crescut, insa asa cum afirma @blocexpert:
Daca pe restantieri nu ii intereseaza, dvs de ce va stresati?
Si eu, la mine la bloc, reprezentam cu ceva timp in urma asociatia pe la procese, in calitate de presedinte. Trebuia sa fiu la 8 dimineata la judecatorie si cateodata ma prindea si 7 seara pe acolo, in functie de cum mergeau restul de dosare. pana cand, intr-o buna zi, am stat stramb si m-am gandit drept: bai, dar eu sunt prostul satului? Pentru cine imi pierd eu timpul (si banii implicit) aici? Pentru niste restantieri care mai sunt si nesimtiti ca ajunsesera pe la 12-18 luni de cand ne tot rugam de ei sa plateasca? Intelege omul, 1 luna, 2-5 luni.. bai frate dar 1 an jumate? Si atunci...
Domnu` avocat, cat pretuieste minunata prestatie? Poftim banii si succese maxime!
Unul dintre restantieri, culmea si cenzor, ma intreaba ca de ce nu am gasit un avocat mai ieftin. Uite na, ca era inchis la Obor, zi mersi ca nu m-am dus la o casa de avocatura care iti da buna ziua pe 5000 de lei.
Deci, stimati colegi, nu va mai pierdeti timpul, nervii si banii pentru restantierii patologici ca nici ei nu dau 2 bani pe bunele dvs intentii.