avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cine plateste amenda ITM in cazul asociatiilor de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cine plateste amenda ITM in cazul asociatiilor de proprietari

la o asociatie de proprietari s-a dat o amenda pentru ca nu era angajata femeia de serviciu si administratoarea la data la care au cerut actele( au avut angajare , dar nu la data ceruta de ITM). Asociatia a contestat aceasta amenda in instanta si a pierdut pt ca presedintele asociatiei nu a semnat intampinarea. S-a facut recurs si s-a perdut procesul la curtea de apel. Ce se intampla daca proprietarii nu platesc amenda, sau cine se face raspunzator de plata amenzii (presedintele???), unde trebuie platita aceasta amenda? la finante?Daca nu se plateste se face poprire? Si de la cine se face poprire????. Asociatia de proprietari se poate dizolva???
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:27, 3 Aprilie 2014
Eu ma pun in situatia dnei Ionescu de la et.3 care a participat la AG, a votat comitetul executiv, a mai votat si cine sa fie presedinte, ma rog, i-a votat crezand ca acestia cunosc legislatia si ca vor conduce asociatia asa cum trebuie.
Eu ca proprietar nu stiu cum angajeaza presedintele, cu ce fel de contracte, pe administrator si pe femeia de serviciu. Nu este treaba mea, ma bazez in cei pe care i-am ales, ca doar au vrut si ei sa fie acolo, in conducere.

Presedintele nu m-a intrebat, nu mi-a cerut parerea asupra modului cum sa angajeze personalul.
Si ma trezesc deodata ca trebuie sa platesc amenda de la ITM pe motiv ca acele contracte de angajare nu erau legale. De ce trebuie sa platesc eu? Le-am intocmit eu? M-a intrebat cineva despre cum sa se faca aceste contracte? Nu, le-au facut de capul lor, ori necunoscand legislatia, ori ignorand-o cu buna stiinta (cum se intampla cel mai adesea).
De ce trebuie sa platesc eu, o proprietara din acel bloc, pentru greseala presedintelui de asociatie? Si macar de-ar fi fost o greseala involuntara, dar il stiu ca face numai cum vrea el, nu intreaba pe nimeni nimic, nu cere parerea nimanui!
Pana la urma m-as gandi ca o cota din amenda as plati-o in contul a ceea ce n-am platit ca si cheltuieli salariale daca ar fi fost facut CIM. Dar asta pentru ca sunt o persoana rationala. Nu sunt toti oamenii rationali si unii n-ar vrea sa plateasca pentru ca pur si simplu n-ar vrea.

Acum nu mai sunt dna Ionescu de la et.3, ci administrator sau viitor administrator la o asociatie. Stiu ca nu pot fi angajata decat cu CIM si ii spun presedintelui asta.
Mi s-a intamplat, asa ca va spun din experienta.
La o noua angajare presedinta a fost de acord, dorind sa fie in legalitate.
La cealalta asociatie unde deja eram "angajata" cu conventie civila, am insistat cateva luni bune asupra modificarii contractului. Presedintele nu voia si nu voia. La un moment dat am pus piciorul in prag si l-am anuntat ca dupa ce redactez ultima lista de intretinere, imi voi prezenta demisia. A cedat pana la urma si a facut ce trebuia sa faca, adica CIM.

Numai cine nu stie cum e sa te trezesti cu un asemenea control de la institutiile statului si sa ti se bage legitimatia sub nas, sa nu stii nici cum te mai cheama, nu numai unde sunt actele asociatiei, tu om cinstit si platitor de taxe si impozite de a doua zi cum ai primit factura, numai acela poate spune ca o amenda n-o s-o plateasca nimeni, ca statul nu are de unde sa ia banii...

Spuneti dv. @grandanat ca:
In acest topic nu incercam sa aflam cine este responsabil sau vinovat, pentru ca asta stim cu totii. Subiectul este cine plateste amenda ?!

Eu stiu ca cine e vinovatul, plateste. Sau dv. stiti altceva?
Sa o luam pe rand. Asociatia a fost amendata ca nu avea CIM cu persoanele care presteaza o munca pentru ea .
Administratorul si femeia de serviciu presteaza o munca pentru proprietatea comuna pe care o are asociatia, proprietate cumparata in momentul achizitionarii apartamentelor.

Cine trebuia sa incheie contractele? - presedintele.
Pe cine reprezinta presedintele? - pe proprietarii din imobil asociati printrun acord de asociere.

Vina nu poate sa cada doar pe presedinte, este al tuturor proprietarilor din condominiu, "si al doamnei Ionescu de la et.3".
Toti s-au complacut in a plati administratorul si femeia de serviciu la "negru", s-au zgarcit la 2-3 lei si acum va trebui sa plateasca o suma asa de mare.
dar intrebarea pusa tot nu are raspuns. Cine va plati amenda? si pe ce se pune poprire daca nu se plateste amenda. problema este ca nici in jurisprudenta nu gasesti asemenea cazuri. Au inceput sa aplice legea..... pana acuma n-au fost controale la Asociatii la blocuri, dar iata ca au inceput, si este ceva nou,
Cel mai corect este: se informeaza proprietari asupra modificarilor legislative. Ei hotarasc facem CIM sau nu facem si asa se elimina aceasta problema. Facem CIM nu platim amenzi, nu facem ...... Treaba lor......

In situatia data si conform articolului cu raspunderea membrilor asociatiilor, proprietari. Cum??? Vor gasi o modalitate.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Aprilie 2014
ceau, utilizator
V-am aplaudat, dar am un amendament la ce spuneti si anume: daca esti presedinte de asociatie si intrebi locatarii daca vor sa fie in legalitate sau nu, cred ca ai o problema de personalitate si ar trebui sa pleci din aceasta functie. Deci nu e chiar corect.
Nicaieri in lege nu scrie ca proprietarii hotarasc asupra felului contractelor, asta pentru ca nu au din ce alege. Cel putin deocamdata.

Atata timp cat nu-ti poti asuma responsabilitati, ce rost are sa te faci a conduce ceva. Vorbesc la modul general, nu ma adresez dv.

Cred ca in discutia aceasta sunt doua aspecte ale aceleeasi probleme:
- cui i se adreseaza statul cu notificarea. Aici e clar: asociatiei.
- de unde se plateste aceasta amenda si aici @adriantot a raspuns clar si fara dubii.
- cine, in final, in cadrul asociatiei, va suporta costul: proprietarii sau presedintele, ca angajator care semneaza si stampileaza un document? Cred ca aici se poate discuta si sunt mai multe pareri.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Aprilie 2014
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Cine plateste amenda sanduene sanduene Buna ziua In asociatia noastra de proprietari, administratorul, femeia serviciu si instalatorul sunt angajati in baza unei conventii civile, conform ... (vezi toată discuția)
Amendarea asociatiei de proprietari si imputarea amenzii presedintelui sau administratorului vinovat prin hotararea adunarii generale CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Amendarea asociatiei de proprietari duce la plata de catre membrii asociatiei a amenzii pe lista de plata din cate am inteles eu. Pentru a se evita astfel de ... (vezi toată discuția)
Penalizare presedinte asociatie. Ion Artene Ion Artene Buna Ziua.Presedintele Asociatiei poate fi penalizat financiar 10 % 15% din retributia primita ,daca nu indeplineste cerinte cuprinse in contractul de Mandat ... (vezi toată discuția)