la o asociatie de proprietari s-a dat o amenda pentru ca nu era angajata femeia de serviciu si administratoarea la data la care au cerut actele( au avut angajare , dar nu la data ceruta de ITM). Asociatia a contestat aceasta amenda in instanta si a pierdut pt ca presedintele asociatiei nu a semnat intampinarea. S-a facut recurs si s-a perdut procesul la curtea de apel. Ce se intampla daca proprietarii nu platesc amenda, sau cine se face raspunzator de plata amenzii (presedintele???), unde trebuie platita aceasta amenda? la finante?Daca nu se plateste se face poprire? Si de la cine se face poprire????. Asociatia de proprietari se poate dizolva???
5. Nimeni nu poate fi considerat ca nu cunoaste legea, adagiu latin ce exprima principiul potrivit caruia se prezuma ca toata lumea cunoaste legea si nimeni nu poate fi aparat de raspundere invocand necunoasterea prevederilor ei.
Daca are contract de mandat , atunci recuperarea prejudicului se va face in conformitate cu dreptul comun, exact cum am mai spus-o.
Legea speciala se completeaza cu legea generala. Pentru aspectele pe care nu le reglementează, norma specială se completează cu normele generale în materie, iar nu cu alte norme afară de cazurile expres prevăzute de lege. Această concluzie este impusă de însăşi regula specialia generalibus derogant, în sensul că, fiind derogatorie de la dreptul comun, norma specială este de strictă interpretare şi aplicare, deci nu poate fi aplicată, prin analogie, la situaţiile ce nu se încadrează în prevederile sale, aceste situaţii urmând a fi guvernate de normele generale.
In concluzie, daca asociatia plateste amenda , atunci aceasta o poate recupera de la persoana vinovata.