avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietate, uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietate, uzucapiune

Bună ziua! Am o nelămurire. Stau momentan în casa părinților mei de 22 de ani, și am acte doar pe jumătate din casă. În toți acești ani, am plătit taxe și impozite, pentru casa în care stau, și aș dori să știu, dacă în cazul în care moare și mama mea (menționez că trăiește doar mama, și mai am 2 frați), pot deține pe deplin casa, sau este nevoie sa trec și prin procese, pentru a intra în posesia deplină a casei.
Eu personal știam de o lege, care oferă dreptrui depline, pe proprietate, dacă eram plătitor de taxă pentru acea proprietate de cel puțin 20 de ani, dar cu noul cod penal nu mai știu exact cum trebuie facut.
Cel mai recent răspuns: ContSters318277 , utilizator 12:52, 1 Aprilie 2014
Nu se poate, dvs. vorbiti despre uzucapiune insa in situatia dvs. nu se poate aplica.
Dupa decesul mamei dvs., daca dvs. sunteti proprietar pentru 1/2 din imobil alaturi de mama, jumatate ramasa din imobil se imparte in mod egal la cei 3 copii - dvs. si cei 2 frati.
Puteti obtine proprietatea imobilului in totalitate daca cei doi frati renunta la mostenire in favoarea dvs. ori ii despagubiti cu o suma de bani direct proportionala cu partea din imobil pe care o detin.
Salut.
Din enuntul spetei tale se desprind doua chestiuni interesante si anume ca mama ta detine in proprietate comuna si devalmasa cu tine un imobil casa, precum si ca tu mai ai 2 frati.
1. In eventualitatea decesului mamei tale, tinand cont de datele spetei si in ipoteza in care veti dori dumneavoastra sau unul dintre cei 2 frati sa clarificati situatia juridica a imobilului casa de locuit, legea va da urmatoarele posibilitati:
1.a. Iesirea din indiviziune asupra cotei de 1/2 ramasa de pe urma autoarei dumneavoastra - mama, operatiune ce se poate desfasura prin intermediul notarului public ori instantei de judecata.
1.b. Ramanerea in indiviziune fortata cu ceilalti 2 frati asupra cotei de 1/2 ce a apartinut sau ce o veti mosteni de pe urma mamei dumneavoastra.

2. Faptul ca dumneavoastra, ori oricine altcineva a achitat taxele privind impozitul pe cladire si teren, nu va confera titulatura de unic proprietar asupra imobilului casa de locuit.

3. In cadrul iesirii din indiviziune respectiv dezbarerea succesiuni si partajului implicit, dumneavoastra datorita cotei de 1/2 pe care o detineti deja si datorita cotei ce va revine din cea de 1/2 ramasa de pe urma mamei dumneavoastra, puteti solicita cu deplin temei atribuirea imobilului casa de locuit in patrimoniul dumneavoastra, desigur clarificand discutiile eventuale cu privire la sulta corespunzatoare celorlalti frati.

4. Nu exista nici o lege in sensul celor la care faceti dumneavoastra referire in enuntul spetei.
Ultima modificare: Marți, 1 Aprilie 2014
ContSters318277, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesirea din indiviziune Maria Cazanaru Maria Cazanaru Buna Ziua, Va rog tare mult sa ma ajutati si pe mine sa ma lamuresc in urmatoarea speta. In urma succesiunii dezbatuta pe cale judecatoreasca, mama mea, ... (vezi toată discuția)
Solutie pentru iesirea din indiviziune a unui imobil - casa de locuit - Maria Cazanaru Maria Cazanaru Buna Ziua, Va rog tare mult sa ma ajutati si pe mine sa ma lamuresc in urmatoarea speta. In urma succesiunii dezbatuta pe cale judecatoreasca, mama mea, ... (vezi toată discuția)
Mostenire ALICEL ALICEL Casa in care stau acum cu familia, a fost construita de mine si de parintii mei. Dupa moartea tatalui meu, jumatatea acestuia din casa s-a impartit intre mama ... (vezi toată discuția)