avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Casa in care stau acum cu familia, a fost construita de mine si de parintii mei.
Dupa moartea tatalui meu, jumatatea acestuia din casa s-a impartit intre mama mea si noi, cei 4 copii.
Mama a hotarat sa-mi treaca si jumatatea ei pe nume, si in momentul acesta eu detin 7/10 din casa.
Acum am probleme cu fratii, care au si ei parte, si care ma ameninta cu judecata.
V-as multumi daca m-ati sfatui ce sa fac.Ce pot face ei in momentul asta?
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 19:51, 15 Iunie 2009
va pot raspunde la intrebarea dvs ., daca-mi spuneti ce fel de act a incheiat mama dvs ?
v-a cedat partea dansei din casa printr-un contract de vanzare-cumparare intre dansa si dvs ?
in acest caz, fratii dvs nu pot face nimic, intrucat mama dvs poate dispune cum vrea de averea dansei .
daca este vorba de un act de donatie, at fratii , la decesul mamei vor putea ataca in instanta acest act .
Da, contractul a fost de vanzare cumparare
Dar pot dispune ei de casa?Pentru ca asta vor , sa dispuna de casa cand vor, pentru ca au si ei parte acolo.
Nu stiu ce intelegeti dvs. prin "a dispune" de casa. daca va referiti la folosinta, desigur ca au dreptul, deoarece sunteti coproprietari si oricare dintre acestia pot sa-si exercite deptul lor. In nici un caz nu pot dispune in sensul instrainarii imobillui, pentru acest lucru trebuie fie acordul tuturor coproprietarilor, fie instrainarea doar a cotei parti detinute. Situatia poate fi rezolvata oricind printr-o sistarea de indiviziune, caz in care dvs. puteti solicita atribuirea intregului imobil, cu achitarea unei sulte corespunzatoare cotelor de proprietate catre ceilalti coindivizari. In acest fel puneti capat oricaror probleme.
Pai atunci va fi o stare de haos absolut.Doar instanta poate hotari care parte e si a cui?Ei pot cere asta in instanta?

Alte discuții în legătură

Iesirea din indiviziune Maria Cazanaru Maria Cazanaru Buna Ziua, Va rog tare mult sa ma ajutati si pe mine sa ma lamuresc in urmatoarea speta. In urma succesiunii dezbatuta pe cale judecatoreasca, mama mea, ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune helena76 helena76 Cum trebuie sa procedez pentru iesirea din indiviziune pentru un teren pe care il detin cu fratele meu si pentru care de ani de zile platesc taxele si ... (vezi toată discuția)
Intrebare despre mostenire (si posibilitatea de vanzare ) Vali2 Vali2 Buna seara, Parintii mei detineau in comun o proprietare, pt care, dupa moartea tatalui s-a facut succesiune. Mie si fratelui meu ne-a revenit cate 1/8 iar ... (vezi toată discuția)