avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1080 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Revenire serviciu din concediu crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Revenire serviciu din concediu crestere copil

Buna ziua,
Fetita mea implineste 2 ani pe 11 iunie 2014 si ar trebui sa revin la serviciu cu cel putin o luna mai devreme. La prima discutie cu angajatorul mi s-a oferit 3 variante, nici una care sa-mi dea siguranta locului de munca, si anume: 1. imi dau demisia cu acordul partilor si primesc salarii compensatorii; 2. revin la servici, imi face contract pe 6 luni si poate am noroc sa-mi gaseasca un nou loc de munca; 3. revin la munca, stau 6 luni si ma dau afara, de preferat cu acordul partilor.
Eu aveam contract pe perioada nedeterminata inainte de a intra cin CCC, intre timp in departamentul meu s-au facut restructurari si acum mi se spune ca nu mai este loc si pt mine, si ca eventual sa-mi caut eu de serviciu in institutie. Nu sunt ei obligati sa-mi gaseasca un loc de munca in firma lor? Firma are posturi disponibile, unele sunt si conform pregatirii mele, dar mi s-a spus ca tine de seful direct sa ma accepte.
De ce sa fiu reintergrata cu contract de munca pe 6 luni cand eu aveam contract pe perioada nedeterminata? Reintegrarea nu ar trebui sa fie in aceleasi conditii ca inainte de CCC?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:40, 30 Aprilie 2014
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, dvs aveti dreptul sa reveniti la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului dvs de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent ....

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
interpretarea este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.
Multumesc, in primul rand pt raspuns.
In al 2-lea rand:
Ce inseamna ca s-a desfintat locul meu de munca? Departamentul din care am plecat inca exista, cu un nr mai mic de colegi, ce-i drept. Activitatea s-a mai restrans. Locul meu de munca poate fi desfintat atata timp cat sunt in concediu de crestere copil, si asta fara stirea mea?
Mi s-a sugerat sa-mi caut singura un loc de munca in cadrul firmei, si asta de catre HR. Este corect asa ceva? Nu ei sunt cei care trebuie sa stie ce locuri de munca sunt disponibile si care se potrivesc pregatirii mele profesionale?
Desfiintarea unui loc de munca este posibila si in perioada cat un salariat/a se afla in CCC.

Pentru a fi efectivă desfiinţarea locului de muncă, este necesară înlăturarea acestuia din structura angajatorului, deci să nu se mai regăsească în organigrama sau în statul de funcţii al angajatorului.

Angajatorul este cel care trebuie sa va ofere un alt loc de munca echivalent cu postul desfiintat.
Mai am o intrebare:
Avand in vedere ca inainte de a intra in CCC aveam contract pe perioada nedeterminata, acum ca revin la servici angajatorul e obligat sa-mi faca contract tot pe nedeterminat, sau pe perioada determinata de ex 6 luni cat i-ar obliga legea?
Multumesc pentru raspunsurile date.
Reluarea activitatii se face in baza aceluiasi c.i.m. si nu prin incheierea unui alt c.i.m.

Chiar daca teoretic se poate modifica durata c.i.m. din nedeterminata in determinata, aceasta modificare nu poate fi operata in REVISAL, intrucat programul nu permite o astfel de operatiune.

Alte discuții în legătură

Intoarcere din concediu de crestere copil Ioana177 Ioana177 Buna ziua, va rog sa ma sprijiniti in urmatoarea problema: in prezent sunt in concediu de crestere copil pana in luna august. Anul trecut in luna noiembrie ... (vezi toată discuția)
Obligatii angajator pentru mamele reintoarse la munca janetjanet janetjanet Buna ziua,va rog sa imi acordati un sfat in ceea ce priveste urmatoarea problema:In noiembrie 2011 am fost concediata pe motiv de restructurarea postului ... (vezi toată discuția)
Reintoarcere la locul de munca dupa cic nimphae nimphae Buna, pe scurt: am intrat in CIC, ocupand o pozitie pe perioada determinata. Dupa logica mea, contractul de munca ar fi trebuit inchis, deci eu am renuntat la ... (vezi toată discuția)