avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Vechimea in munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Vechimea in munca

Un prieten bun care lucreaza legal de 8 ani in Germania, a fost somat de ministerul muncii de acolo sa isi actualizeze vechimea in munca prin adaugarea la dosarul de acolo a anilor lucrati in Romania, care sunt vreo 15 la numar.
Nu poate primi concediu cat de curand si ma roaga sa aflu detalii despre posibilitatile legale pe care le are pentru a intra in posesia acelor documente fara sa fie prezent in tara.
Se pot furniza aceste documente prin oficiile consulare?
Unde se face cererea si ce acte sunt necesare?
Poate sa se foloseasca o imputernicire?
Actul respectiv trebuie tradus si legalizat in limba germana?

Multumiri anticipate!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:50, 3 Aprilie 2014
Pentru a va fi luata in considerare acea perioada ca stagiu de cotizare la pensie, trebuie sa solicitati din Romania - CNPP - eliberarea formularului E207 - Certificat de stagiu de cotizare.

sau

Cand va depuneti dosarului de pensionare, la cererea lucrătorului, casa teritorială de pensii la care acesta este asigurat în acel moment, în cazul dumneavoastra casa de pensii din Germania, reconstituie cariera dvs profesională, cu cel puţin un an înaintea datei la care va atinge vârsta de pensionare.

De asemenea, la cererea instituţiei la care lucrătorul este asigurat în acel moment, casa teritorială de pensii competentă reconstituie perioada de asigurare realizată în Romania, începând, cel mai târziu, cu un an înaintea datei la care va atinge vârsta de pensionare, pe care o confirmă prin formularul E 205 „Atestat privind cariera de asigurat în Romania”.

Pentru a facilita îndeplinirea formalităţilor de reconstituire a carierei profesionale, este indicat ca dumneavoastra, la completarea formularului E207 „Certificat privind cariera de asigurat” sa furnizati cât mai multe informaţii referitoare la angajatorii sau activitatea independentă desfăşurata pe teritoriul Romaniei.

Vedeti si acest link
[ link extern ]

Demersurile pot fi facute intre institutiile celor 2 state.
Nu e suficient sa furnizeze informatii, trebuie sa detina acte doveditoare.
Persoana respectiva trebuie sa detina carnetul de munca din Romania si livretul militar. Daca a pierdut carnetul de munca e un pic mai greu pt ca trebuie sa ceara adeverinta de la fiecare loc de munca din Romania. Adeverinta trebuie sa contina aceleasi date ca si carnetul de munca ( datele de identificare, nr. contractului de munca - pe perioada determinata sau nedeterminata, sporurile avute si baza lor legala);in loc de livret militar poate cere de la comisariat o adeverinta care atesta perioada armatei.
Poate imputernici o persoana care sa faca cerere in numele lui si sa ridice aceste adeverinte
Ultima modificare: Miercuri, 2 Aprilie 2014
Gabi50, utilizator
Gabi50 a scris:

...
Daca a pierdut carnetul de munca e un pic mai greu pt ca trebuie sa ceara adeverinta de la fiecare loc de munca din Romania. ...


Inainte de asta , va trebui sa publice in Monitorul Oficial ,partea a III-a pierderea carnetului de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime din franta Romeo Valentin Romeo Valentin Buna ziua ! Am lucrat in Franta 12 luni cu acte legale, angajat. Pot beneficia aici in tara de vechimea respectiva in calculul pensiei/vechimii ? Ce ... (vezi toată discuția)
Contract de munca nedeclarat, munca la negru - profesor margarita_lkb margarita_lkb Buna ziua! Sunt o profesoara calificata cu 20 ani vechime in invatamant. Anul trecut am primit o oferta de a lucra un an de zile, respectiv anul scolar ... (vezi toată discuția)
Cand pot iesi la pensie ? robosadrian robosadrian - Barbat - data nasterii : 09.09.1954 - stagiu de cotizare : 30 ani / 1 luni / 22 zile (mai sunt si 3 ani lucrati ca Balerin in fostaDDR prin A.R.I.A. ... (vezi toată discuția)