avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 166 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intabulare mansarda
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intabulare mansarda

Buna ziua

Am urmatoarea problema:

In anul 2001 ne-am extins apartamentul la mansarda blocului unde locuiam. Am obtinut autorizatie de constructie pe baza unui proiect autorizat de firma care a proiectat blocul (blocul fiind construit inainte de 1989), s-a efectuat receptia la data respectiva iar din anul 2001 platesc impozit la primaria orasului si pentru partea extinsa.
Autorizatia a fost obtinuta pe baza semnaturilor celorlalti locatari de pe scara blocului iar noi am mers la notariat si am legalizat acea declaratie cu semnaturile.
Din decembrie 2013 incerc sa-mi intabulez apartamentul plus mansarda. Dupa 2 luni am primit refuz de la oficiul de cadastru din Ialomita ca nu se poate intabula pentru ca nu avem si acordul proprietarilor de la scara vecina.
Pentru a nu intarsia prea mult cu aceste formalitati am solicitat doar intabularea apartamentului urmand ca la o data ulterioara sa vedem ce putem face cu intabularea mansardei. Apartamentul si mansarda au rol fiscal separat.
Spre surpriza noastra, oficiul de cadastru ne refuza si intabularea apartamentului pe motiv ca ne trebuie contracte de comodat pentru mansarda atat cu locatarii de pe scara noastra cat si cu locatarii de la scara vecina.
As vrea niste opinii pertinente cu privire la acest caz.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Mircea211 , utilizator 11:02, 4 Aprilie 2023
vad ca nu ati facut si o alipire

insa separat ar trebui sa mearaga

atacati in instanta incheierea/incheierile de respingere
Spre surpriza noastra, oficiul de cadastru ne refuza si intabularea apartamentului pe motiv ca ne trebuie contracte de comodat pentru mansarda


Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Follow us: Avocatnetro on Facebook
Pentru executare mansarda ,conform norme in vigoare este necesar ca fiecare proprietar sa dea declaratie notariala de renuntare la partea comuna terasa
Contractul de comodat bun imobil reprezinta imprumutul de folosinta a unui imobil fiind un contract prin care o persoana =comodantul remite spre folosinta temporara sau, dupa caz, permanenta, si gratuita unei alte persoane=comodatarului - bunul imobil respectiv, cu obligatia celui din urma sa-l restituie in natura, in individualitatea sa.
Prin contractul de comodat nu se transmite proprietatea bunului imobil , ci doar folosinta acestuia.
Contractul de comodat este definit de Art. 2146 al noului cod civil.
Pentru asigurarea clauzelor reciproc avantajoase partilor,se impune ca documentul sa fie redactat de persoana specializata=vocat sau notar
In baza contractului de comodat nu se poate obtine autorizatie de constructie
Nu sunt foarte familiarizata cu aceste aspecte juridice. Dar chiar nu inteleg de ce, atata timp cat am o autorizatie de constructie obtinuta in baza unor semnaturi legalizate la notariat, exista o receptie a acestei mansarde, se plateste un impozit de 13 ani pe aceasta mansarda, se mai cer contracte de comodat.
Mai mult am luat semnaturi si de la scara vecina prin care se declara ca ne cedeaza acea parte de terasa dar domnii de la oficiul de cadastru Ialomita refuza sa intabuleze chiar si in aceste conditii.
Este rea vointa? Este necunoastere a legii? A fost o eroare din partea autoritatilor locale cand s-a autorizat constructia acestei mansarde? Firma de proiectare a gresit atunci cand a autorizat construirea mansardei?
Oare de ce nu se intabuleaza doar apartamentul fara mansarda?
Initial au spus ca terenul de sub bloc este in proprietatea locatarilor iar noua, odata cu existinderea suprafetei construite/utile, ne-ar reveni mai mult teren. Nu vrem mai mult teren, chiar nu putem planta floricele sub bloc. Am dat o declaratie in acest sens.
Au cerut initial semnaturi de la scara vecina, le-am dat. Au cerut o declaratie ca nu solicitam recalcularea cotei indivize pentru terenul ocupat, le-am dat. Acum ne solicita aceste contracte de comodat.
Ma intreb, daca le ducem si pe acestea, ce mai urmeaza?


Multumesc pentru raspunsuri!
petunie a scris:



Oare de ce nu se intabuleaza doar apartamentul fara mansarda?
Initial au spus ca terenul de sub bloc este in proprietatea locatarilor iar noua, odata cu existinderea suprafetei construite/utile, ne-ar reveni mai mult teren. Nu vrem mai mult teren, chiar nu putem planta floricele sub bloc. Am dat o declaratie in acest sens.
Au cerut initial semnaturi de la scara vecina, le-am dat. Au cerut o declaratie ca nu solicitam recalcularea cotei indivize pentru terenul ocupat, le-am dat. Acum ne solicita aceste contracte de comodat.
Ma intreb, daca le ducem si pe acestea, ce mai urmeaza?


Multumesc pentru raspunsuri!

Nu se poate intabula doar apartamentul deoarece dv nu ati putut prezennta documente care sa demonstreze ca sunteti proprietar de drept al terenului aferent apartamentului care in fapt reprezinta parte comuna
Dictionar juridic - Definitie juridica

contract de comodat dr. civ.) (imprumutul de folosinta) - Un contract incheiat intre comodant si comodator in baza caruia primul remite spre folosinta temporara celui din urma un lucru cu obligatia acestuia de a-l restitui imprumutatorului, care ramane proprietarul lui, in natura sa specifica. Este reglementat in cartea III, t. X, cap. I, art. 1560 si urm. Codul civil. Comodatul este un contract cu titlu gratuit, unilateral si de regula genereaza obligatii numai pentru comodator.

Nu stiu ce comodat, cred ca vor un drept al dv. asupra terasei fara de care nu pot intabula mansarda. Nu stiu de ce refuza, trebuie citite actele, trebuie vazut daca declaratiile vecinilor au valoare de cedare terasa, de creare alt drept real...

Alte discuții în legătură

Constructie mansarda ContSters147676 ContSters147676 La blocul unde domiciliez asociatia de proprietari a semnat un contract de comodat cu o firma in vederea constructiei unei mansarde. Mansarda urmeaza a fi ... (vezi toată discuția)
Cedare unei parti din cota indiviza din terenul de sub bloc. gxgm gxgm Buna ziua, Unul dintre vecini mi-a solicitat sa ii cedez o parte din cota indiviza de teren aflat sub bloc. Motivatia lui este ca doreste sa vanda un ... (vezi toată discuția)
Mansardarea blocului scarlett scarlett Locuiesc la et 4 al unui bloc format din 2 scari. Locatarii din scara mea sunt de acord cu mansardarea scarii . As vrea sa stiu daca am nevoie de acordul ... (vezi toată discuția)