Sunt angajata de 10 ani in functia de inginer.Din februarie 2003 sunt in concediu de maternitate si cresterea copilului pana la 2 ani.La revenirea din concediu, in urma restructurarilor care au afectat si postul meu, am constatat ca am fost incadrata intr-un post care necesita doar studii medii.Inca nu am semnat actul aditional la CIM.
Este corecta redistribuirea mea in postul pe studii medii?
Ce pot sa fac pt a putea ocupa un post conform pregatirii mele profesionale.
Cred ca postul care vi s-a propus - la intoarcerea din cocediul pentru cresterea copilului pana la 2 ani - reprezinta de fapt alternativa la concedierea ca urmare a reorganizarii activitatii (art. 65 (1) C.M., numai ca nu s-au mai facut demersurile necesare. Semnarea actului aditional la contractul individual de munca reprezinta acordul dvs, in mod obisnuit societatea trebuia sa emita o decizie de schimbare a functie in care trebuiau precizate clar motivele pentru care vi se propune un post inferior pregatirii dvs - fiindca, categoric, modificarea statutului dvs profesional poate fi interpretat la un moment dat (la un alt loc de munca) drept retrogradare, si nu e cazul! Nu este corecta pur si simplu redistribuirea pe un post inferior pregatirii dvs, ma repet, daca semnati actul aditional e de la sine inteles ca sunteti de acord! Nu prea aveti aveti ce face deoarece - daca intra-adevar societatea si-a reorganizat activitate singura varianta posibila este sa plecati din unitate, daca vi s-ar desface contractul de munca din initiativa unitatii ca urmare a reorganizarii aveti dreptul la somaj si alte compensatii prevazute de lege si de contractul colectiv de munca incheiat la nivelul societatii dvs. Se prea poate sa divaghez, dar e posibil ca propunera ocuparii unui post inferior sa fie un tertip pentru a va determina sa va dati demisia, situatie in care nu mai beneficiati de drepturile amintite anterior.
Multumesc mult pentru raspuns!
Tin sa mentionez ca au trecut deja cele 15 zile de la reinceperea activitatii, exista posturi unde sunt necesare studii superioare si totusi sunt ocupate de personal cu studii medii, iar societatea continua sa faca angajari de personal pe studii superioare, dar in alte localitati.Am facut deja o cerere pt ocuparea unui post conform cu pregatirea mea profesionala(acum exista posturi libere in organigrama unitatii) si mi s-a recomandat sa astept emiterea actului aditional la CIM, dar timpul trece si nu primesc nici un raspuns.Mi se recomanda sa merg in audienta la Directorul de Regionala, dar eu cred ca asta ar fi clasificata ca indisciplina la locul de munca.
Conform art.41 alin.(1) din Codul Muncii (Legea 53/2003), modificarea contractului individual de munca se poate face numai cu acordul partilor. Cu titlu de exceptie se prevede, la art.41 alin.(2) si art.48, posibilitatea ca angajatorul sa modifice unilateral contractul individual de munca, inclusiv "ca masura de protectie a salariatului".
In toate cazurile, insa, se aplica art.17 din acelasi act normativ, care prevede obligativitatea informarii salariatului asupra oricarei modificari a contractului individual de munca si, ca o consecinta a acestei informari, incheierea (in termen de 15 zile) a unui act aditional.
Intrebarile care se impun in acest caz sunt : Angajatorul a facut informarea? Salariatul a luat la cunostinta? Au fost respectate termenele prevazute la art.17 si art.19? Nu cumva se suprapun cu perioada de suspendare a contractului individual de munca (concediul de crestere a copilului pana la implinirea varstei de 2 ani)-art.51 lit.a Codul Muncii?
La nivelul unitatii este incheiat un Contract Colectiv de Munca? Daca da, are prevederi de protectie sociala a salariatilor?
Daca nu exista un Contract Colectiv de Munca incheiat pe societate, este valabil Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2005-2006 nr. 2001/31.01.2005 (publicat in Monitorul Oficial, Partea V nr. 1 din 22.02.2005) care are astfel de prevederi.
Bineinteles ca nu este corecta incadrarea pe o functie cu studii medii. Daca insa, in contractul colectiv de munca sunt prevazute clauze care stipuleaza ca la revenirea in activitate dupa concediul pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani salariatei i se asigura "cel putin salariul de baza al functiei ocupate anterior" si "o perioada de 30 zile de la revenire este considerata perioada de readaptare", angajatorul le poate aplica si de aici complicatiile respective. Nu cumva angajatorul aplica aceste clauze si, in interpretarea sa, salarizarea la cel putin nivelul salariului de baza avut anterior inseamna incadrarea intr-un post caruia ii corespunde, in statul de functiuni, acest salariu?
Trebuie verificate astfel de amanunte care pot clarifica situatia si numai dupa aceea se poate sti cum sa se procedeze in continuare.
Scuze ca mai devreme nu m-am logat!
Oricum sunt multe fete ale problemei pe care, repet, trebuie sa le clarifici, altfel nu vei putea actiona mai departe.
Si, nu uita, intotdeauna, orice trebuie dovedit, lucru perfect valabil nu numai in cazul nostru al salariatilor, dar, mai ales in cazul angajatorilor. Codul Muncii prevede ca :"Sarcina probei în conflictele de muncă revine angajatorului, acesta fiind obligat să depună dovezile în apărarea sa până la prima zi de înfăţişare."(art. 287).
Cineva iti spune mai sus ca "in mod obisnuit societatea trebuia sa emita o decizie de schimbare a functie in care trebuiau precizate clar motivele pentru care vi se propune un post inferior pregatirii dvs".
Unitatea trebuia sa iti transmita informarea despre care iti spuneam mai devreme si actul aditional aferent.
Daca se vrea sa se emita decizii, foarte bine, insa sunt acte in plus, dupa mine.
Cele doua acte la care m-am referit (informare si act aditional) reprezinta vointa ambelor parti ale contractului individual de munca : angajator si salariat.
Alte discuții în legătură
Modificare cim
simina2
Sunt insarcinata in 20 de saptamani.:(
Am anuntat conducerea unitatii si in prezent sunt in concediu medical cu diagnosticul:iminenta de avort si alte ... (vezi toată discuția)