avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contestatie concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contestatie concediere

Sunt angajat la o societate comerciala de interes public. Speriat de un faliment iminent al societatii, tradat de : situatia financiara de qvasiinsolventa mentionata de ANAF, mentiunea explicita a reprezentantului actionarului majoritar in presa locala, de blocajele financiare frecvente, de reduceri salariale, de intarzieri mari in acordarea tichetelor de masa, de opacitatea şi neimplicarea conducerii în rezolvarea problemelor economice si financiare, am publicat 3 articole in presa locala prin care imi exprimam teama si nemultumirea fata de situatia cunoscuta, intr-un mod pertinent si argumentat. Respectand procedura privind cercetarea prealabila, angajatorul imi desface CIM disciplinar, in principal pentru denigrarea conducerii si a societatii si pentru divulgarea de informatii (care sunt publice) presei, fara acordul conducerii (fara ca acest lucru sa fie interzis de ROI). Instanta de fond imi respinge contestatia referitoare la concediere ca nefondata, in conditiile in care mi se incalca 2 drepturi fundamentale consfintite de Constitutie, in art. 30 si 31. Dupa ce, fara vreo justificare obiectiva, judecatorul de fond mi-a pus dosarul pe rol dupa 60 de zile (chiar daca e legal, este vorba despre un litigiu de munca), acum, dupa 3 saptamani de la pronuntare, din punctul meu de vedere tot nejustificat, intarzie redactarea hotararii. Va rog sa-mi spuneti si mie daca un angajat poate fi concediat pentru exprimarea opiniilor public, fara a se demonstra cu probe prejudiciul fizic sau de imagine (doar considerentul conducerii ca i-am sifonat imaginea), nepublicand informatii confidentiale, neproferand jigniri, nedezbatand subiecte fara dovezi si argumente verificabile. De asemenea, va rog sa-mi spuneti daca este vreo modalitate prin care sa solicit redactarea si transmiterea cu celeritate a hotararii, pentru a putea inainta recurs. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:46, 4 Aprilie 2014
"Sunt angajat...angajatorul imi desface CIM disciplinar...instanta de fond imi respinge contestatia ca nefondata..."

Mai sunteti angajat? Care este motivul concret al concedierii?
Fiind si o institutie de interes public , asa cum ati aratat, exista sigur in ROI o prevedere de genul cum ca este interzisa "aducerea la cunostinta pentru altii sau mass-mediei, fara aprobarea scrisa a conducerii, de informatii privind activitatea institutiei..."
Deasemenea nu din presa (folclor) se afla despre situatia economica a institutiei ci cel mai cinstit era sa faceti o cerere angajatorului in temeiul art. 40 alin. (2) lit. (d) din codul muncii prin care sa va comunice situatia economica a institutiei.
Neplata drepturilor de natura salariala atat la timp cat si in totalitate da dreptul salariatului sa se adreseze instantei conflictelor de munca in termen de 3 ani de la data la care plata acestor drepturi salariale trebuia sa se produca, in prealabil salariatul avand obligatia sa participe la sedinta de informare privind medierea.
Dreptul la libera exprimare nu poate fi ingradit, insa fara a aduce atingere chiar si in cazul unei institutii.
Hotararile judecatoresti pronuntate in fond in cazul conflictelor de munca nu sunt supuse recursului - art. 483 alin. (2) codul de procedura civila.
Asteptati sa vi se comunice hotararea si puteti fac apel.
Ultima modificare: Vineri, 4 Aprilie 2014
codulmuncii, utilizator
donciuovidiu a scris:

.... De asemenea, va rog sa-mi spuneti daca este vreo modalitate prin care sa solicit redactarea si transmiterea cu celeritate a hotararii, pentru a putea inainta recurs. Va multumesc.


Puteti face o cerere la instanta pentru a se urgenta redactarea hotarariii.

Termenul de apel , nu de recurs, incepe sa curga de la data comunicarii hotararii primei instante.

Legea nr.62/2011:
Art. 214 - Hotărârile instanţei de fond sunt supuse numai apelului.

Art. 215 - Termenul de apel este de 10 zile de la data comunicării hotărârii.
Aveti posibilitatea sa cereti instantei sa va inlocuiasca sanctiunea desfacerii CIM cu una mai usoara, conform recursului in interesul legii publicat in monitorul oficial nr. 460 din 25 iulie 2013.
M-am exprimat gresit. Actualmente nu mai sunt angajat. Angajatorul mi-a desfacut CIM pentru faptul (mentionat in solicitarea mea) de a fi adus atingere imaginii societatii. In ROI este mentionat faptul ca nu se recomanda ca angajatii sa ia contact cu mass media, nu se mentioneaza ca se interzice. Tot in ROI se mentioneaza ca desfacerea CIM de catre angajator se poate face ca urmare a constatarii unor abateri grave, mentionate explicit intr-un capitol distinct. Fapta mea nu se incadreaza in acest capitol, nici macar prin analogie. Am solicitat conducerii de cateva ori, intr-un rastimp de 2 ani, în scris, atat direct, cat si prin sindicat si prin cartelul sindical la care suntem afiliati, sa prezinte angajatilor situatia economica si financiara a societatii. In articolele publicate de mine am contrazis minciunile publicate tot in presa de conducerea societatii prin care incerca sa ascunda realitatea. Necunoscand foarte exact termenii juridici, am confundat apelul cu recursul. Va multumesc.
Nu este nicio problema in acea confuzie, intrucat conform C. proc. civ., instanta este in drept să califice calea de atac declarată prin raportare la dispoziţia legală care o prevede.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revizuire juliaeva juliaeva Dacă instanța nu redactează hotărârea în termen de o lună, cum se poate introduce Cererea de revizuire ( cunoscând doar soluția pe scurt) ? (vezi toată discuția)
Iccj-revizuire - eroare incadrare juridica a presedintelui ro-dica ro-dica La revizuirea unei hotarari recurs (respins, nefondat, fara a evoca fondul) potrivnica cu alta Apel, acceptata de parti, cererea a fost respinsa ca tardiv ... (vezi toată discuția)
Abuz in serviciu niculinapopa niculinapopa Buna ziua! Timp de 25 ani eu si sotul am lucrat la o societate ,mai intai l-au disponibilizat pe el ,apoi la interval de 5 luni pe mine,pe motiv ca s-a ... (vezi toată discuția)