avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 237 soluții astăzi

Joi, 10 aprilie, are loc evenimentul: Diurne 2025 - Regimul fiscal și juridic al indemnizațiilor pentru munca în deplasare. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Asociat 50% intr-un S.R.L
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Asociat 50% intr-un S.R.L

Anul trecut m-am asociat cu un prieten intr-un s.r.l .50%-50%(el este si administrator iar eu sunt angajat).Cat timp mi-am vazut de treaba si nu am pus intrebari,a fost o.k.
In urma unor discutii aprinse ,mi-a fost interzis accesul in firma.Mentionez ca nu am acces la documentele societatii,nu a intrunit niciodata AGA,ia decizii de unul singur si semneaza in numele meu pe ordine de plata .Toate astea ,pentru a ma determina sa cedez in favoarea lui partile mele sociale.
In firma sunt foarte multe nereguli(punct de lucru nedeclarat,angajatii au contract pe 4 ore dar muncesc 8..etc).
Firma are datorii si e destul de clar ca nu ne putem intelege pe cale amiabila.
Ce as putea sa fac in cazul acesta?

Va multumesc si astept un raspuns.
Cel mai recent răspuns: cristinamatei1981 , utilizator 10:10, 13 Mai 2014
Poate cel mai bine ar fi sa taiati raul de la radacina si sa plecati din societate, cedandu-i partile sociale pe care le detineti, mai ales ca, din cate spuneti, nu ati primit dividende (poate societatea nici nu a realizat profit!?)
Nu-mi este in clar cum semneaza in locul Dvs. ordinele de plata, riscand astfel sa comita infractiunile de fals si inselaciune? Pentru aceste fapte, ati putea sesiza parchetul.
Buna ziua,
*As vrea sa stiu daca are dreptul sa-mi interzica accesul la sediul firmei.Mentionez ca eu sunt si angajata a firmei si nu pot sa-mi desfasor activitatea neavand acces in incinta.
la infiintarea societatii ,eu am venit cu banii iar el cu ideea...
*Ce se intampla cu datoriile firmei in cazul in care ii cedez partile mele sociale?
*Imi pot recupera banii investiti la infiintare?(in actul constitutiv nu se specififica acest lucru)
As vrea sa aduc un expert contabil care sa verifice toata contabilitatea firmei de la infiintare pana in prezent.Pot face acest lucru doar cu acordul lui?

Va multumesc mult si astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra.

1. Atata timp cat Dvs. aveti calitatea de angajat nu va poate fi interzis accesul in societate. Insa, in cazul incare va va fi desfacut contractual de munca, Dvs, ramaneti legata de societatea doar prin calitatea de asociat. In aceasta calitate, puteti convoca hotararea AGA si sa cereti sa va fie prezentata de catre administratorul societatii situatia financiara a societatii. De preferat ar fi ca totul sa se desfasoare amiabil, intrucat asocierea in proportie de 50%-50% nu va prea ajuta.
2. Dupa cum spuneati si Dvs., datoriile sunt ale societatii. Nu confundati persoanele fizice care au calitatea de asociat in societatea cu societatea comerciala, persoana juridica.
In cazul in care Dvs. cedati partile sociale, nu veti mai avea nimic cu societatea. Vanzarea partilor sociale o puteti face la valoarea partilor sociale prevazuta in actul constitutive al societatii, sau la o valoare mai mare, dupa cum apreciati Dvs. si reusiti sa primiti acest pret, insa, veti achita impozit pe venit de 16% pentru partea care depaseste valoarea unei parti sociale si pretul efectiv de vanzare al acestora.
3. In principiu, ar trebui sa va puteti recupera sumele investite, insa depinde mult de ce fel de documente juridice aveti. In mod normal, sumele de bani pe care le-ati acordat societatii pentru sustinerea activitatii comerciale a acesteia ar trebui sa fie cuprinse intr-un contract de imprumut incheiat intre societate, incalitate de imprumutat si Dvs., persoana fizica, in calitate de imprumutator. Verificati daca exista un asemenea act si scadenta acestuia.
Va multumesc mult pentru raspunsul oferit.
Buna ziua,
Sunt asociat cu parti egale in SRL.pot sa vand partile mele sociale altei persoane din afara societatii ,sau trebuie sa am acordul celuilalt asociat(acesta doreste sa le preia dar ...fara sa-mi dea nici un ban ).care ar fi procedura?tot demersul acesta trebuie facut prin avocat? (adica sa demonstrez ca le-am facut propus sa cumpere si ei au refuzat).

va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate functionare societate 4 ani fara ca un actionar 50% sa semneze macar un act? + cedare actiuni avramignat avramignat Buna ziua, Societate comerciala cu 2 asociati 50-50 si 4 administratori. Eu si asociat si aministrator in firma. De 4 ani nu am mai avut nici o legatura cu ... (vezi toată discuția)
Cum ies dintr-o firma in care sunt asociat alextuturiga alextuturiga Buna ziua, Am intrat intr-un SRL si am 10% din el si sunt administrator. Am semnat cateva contracte si acte pana acum. 1. As dori sa ies din firma si nu ... (vezi toată discuția)
Interzicerea accesului la locul de munca cristinamatei1981 cristinamatei1981 buna ziua, Sunt asociat 50% intr-o firma,dar si angajat.Celalalt asociat tot 50% este si administrator.De 2 saptamani ma agreseaza verbal,nu imi mai da voie ... (vezi toată discuția)