avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce prevaleaza, contract munca sau document semnat?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce prevaleaza, contract munca sau document semnat?

Acum o saptamana am semnat un document in care eram de acord cu acceptarea unei noi pozitii in cadrul companiei unde lucrez. Acest document prevede ca perioada de preaviz in caz de demisie sa fie 45 zile lucratoare. Nu am semnat pana in momentul de fata un act aditional la actualul contract de munca. In momentul de fata contractul de munca prevede 21 zile lucratoare ca si perioada de preaviz.

In caz in care demisionez ce document prevaleaza?

Multumesc,
Amicus
Cel mai recent răspuns: amicus , utilizator 10:09, 6 Aprilie 2014
Prevaleaza c.i..m., deoarece din mesajul dvs reiese ca nu a fost semnat un act aditional la c.i.m. cu privire la modificarea duratei preavizului.
Cum se intituleaza documentul pe care l-ati semnat si care va modifica functia?
Buna ziua, documentul nu are titlu, dar din context reiese ca este o oferta. Documentul incepe cu "Dear xxx" si continua cu felicitari pentru noul rol, salariu, beneficii dupa care este mentionata noua perioada de preaviz de 45 zile lucratoare. Documentul se termina cu confirmarea din partea mea ca am citit si inteles conditiile ofertei si ca accept termenii ofertei respective. Dupa care urmeaza semnaturile (HR si cea proprie). Multumesc anticipat.


Multumesc pentru raspuns. Pentru a avea un argument solid in caz de demisie, puteti va rog furniza acel text de lege care mentioneaza care dintre documente prevaleaza? Multumesc anticipat.


Ultima modificare: Duminică, 6 Aprilie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
In principiu, nu exista text de lege care sa prevada priritatea documentelor.

Ceea ce ati primit dvs seamana cu o informare emisa de catre angajator cu prvire la modificarea clauzelor contractuale.
Art. 17 C.mun.
(1) Anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice.
...
(5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.
...

Dupa acceptul dat de catre dvs la acea informare, urmeaza sa primiti actul aditional de modificare a c.i.m.

C.i.m. este un act juridic care se supune pe langa dispozițiile Codului Muncii , ci dispozițiilor Codului Civil .
In art.1270 C.civ. . se dispune: „Contractul valabil încheiat are putere de lege între părţile contractante. Contractul se modifică sau încetează numai prin acordul părţilor ori din cauze autorizate de lege. Contractul trebuie executat cu bună-credinţă.” Asadar, o expresie a pricipiului forţei obligatorii a actului juridic o reprezintă şi posibilitatea ca acesta să fie modificat prin acordul părţilor.
Va multumesc pentru clarificare :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada de preaviz in cazul demisiei oanamitica oanamitica Buna ziua , ma confrunt cu o problema si am decis sa apelez la dumneavoastra.Sotul meu lucreaza la o societate ca economist (conform contract de munca si ... (vezi toată discuția)
Demisie cu preaviz tavita tavita Am dorit sa imi dau demisia cu preaviz ( 20 zile calendaristice, cat era trecut in C.I.M., ca si termen), dar compania mi-a solicitat demisia cu termenul ... (vezi toată discuția)
Preaviz ciprianst ciprianst As dori ajutorul in rezolvarea corecta a urmatoarei probleme: - angajatorul a transmis un act aditional prin care se modifica perioada de preaviz in cazul ... (vezi toată discuția)