avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1096 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendare permis pentru neacordare prioritate masinii ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendare permis pentru neacordare prioritate masinii de politie

Buna ziua,

Vineri, mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru 30 zile pe motiv de neacordare prioritate (prioritate de dreapta) pentru autovehicolul de politie. Autovehiculul de politie nu era de rutiera ci de sector; nu se afla in misune rutiera (presupun) si nu am vazut sa aiba camera de filmat pe masina.

Imprejurarile pe scurt:

- ambele autovehicule (al meu si al politiei) au ajuns in acelasi moment in intersectia nedirijata dintr-o zona laturalnica a orasului, intersectie pe care nu o cunosteam iar marcajele pe sosea lipseau.
- am oprit autovehicolul aproximativ 1 metru dupa coltul intersectiei pentru a acorda prioritate masinii de politie, nestiiind daca intersectia este dirijata sau nu.
- m-am uitat repede daca masina de politie are vre-un semn de circulatie pentru intersectie pe drumul de pe care venea insa erau pomi si nu aveam cum sa-mi dau sema si in plus ar fi trebuit sa deduc ce inseamna semnul de stop sau cedeaza trecerea vazindu-l din spate si nu din fata.
- imediat dupa, am avut un schimb de priviri cu agentul de politie (sectorist) care conducea autovehicolul de politie iar acesta mi-a facut un gest cu bratul drept cu o miscare de jos in sus usor spre dreapta, semn pe care eu l-am inteles ca ar trebui sa trec si imi acorda prioritate.
- si am trecut ; si surpiza; a venit dupa mine si mi-a suspendat permisul pentru ca nu am acordat prioritate masinii de politie.
- i-am explicat cele de mai sus, ce am inteles eu din gestul lui, iar el mi-a comunicat ca prin gestul lui mi-a aratat ca este intersectie cu prioritate de dreapta.
- i-am spus respectous ca nu cunosc ca acest semn sa existe in legilatia rutiera si ca eu l-am inteles ca m-a invitat sa trec (el putea sa aiba cedeaza trecerea sau stop si eu nu aveam cu sa vad semnul de circulatie de pe sensul lui de mers)
- l-am intrebat de ce nu a trecut cand eu am oprit masina sa-i acord prioritate insa a evitat intrebarea.
- in procesul verbal am facut mentiune : ca am oprit autovehicolul pe care il conduceam iar politistul care a condus masina politiei a ridicat bratul drept iar eu am continuat drumul.
- l-am intrebat ce se va intampla cu permisul meu de conducere si de unde il voi putea recupera. Mi-a comunicat ca acesta va fi trimis in Germania la unitatea emitenta si singura varianata de a nu fi trimis este de a face eu o contestatie impotriva PV la Judectorie

Date suplimentare:

- mentionez ca eram singur in masina si a specificat asta pe procesul verbal.
- permisul de conducere este emis de Germania.
- am permis de conducere profesionist de 20 de ani si nu l-am avut suspendat nici o data.

Consider ca actiunea politistului este un \"abuz\" si din acest motiv doresc sa fac contestatie impotriva sanctiuniilor aplicate: suspendare permis 30 zile, amenda 280lei/140 lei in 48 ore si 4 puncte penalizare.

Va rog sa ma indrumati in acest sens si va intreb ce sanse de reusita as avea sa castig procesul impotriva politiei si ce costuri de judecata ar fi.

De asemene va intreb ce pasi trebuie sa fac pentru ca permisul meu sa nu ajunga in Germania, chiar daca voi pierde procesul.

Va multumesc ca a-ti avut rabdarea sa cititi toata povestea mea si sper ca sfaturile pe care mi le ve-ti da ma vor ajuta in anularea snactiuniilor primite.

Cu stima,

Raphael O.

Ultima modificare: Duminică, 6 Aprilie 2014
raphaelo, utilizator
Nu exista niciun articol care se precizeze unde trebuie oprit vehiculul pentru a te asigura intr-o intersectie nedirijata asa cum nu exista nici pentru o intersectie dirijata.

Este logic ca pentru a te asigura nu trebuie sa depasesti coltul intersectiei, daca ai intrat chiar si cu 1/2 de metru inseamna ca de fapt te afli in interiorul intersectiei iar daca ajungi pana acolo pentru a te asigura inseamna ca ai probleme cu orientarea.

Probabil politistul a oprit ptr ca a sesizat ca erati intrat in intersectie iar gestul cu mana a fost acela de a va arata ca avea prioritate de dreapta., dvs. interpretandu-l ca pe un gest de curtoazie.:)




Ultima modificare: Duminică, 6 Aprilie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Trebuie sa analizati rapid de ce a oprit si daca puteti trece.. o fi oprit la trecerea de pietoni, atunci aveti timp sa treceti, sau are un obstacol de trecut- o lucrare in astfalt.. insa daca a oprit fix degeaba sa ma invite aiurea, eu nu trec.


...... si daca are indicatorul "Stop" si asteapta sa treceti dumneavoastra prima? Dupa cum spuneti veti sta in intersectie pana veti discuta, sau cauta indicatoarele de pe celalat drum sau.. sau..sau.

- eu personal gasesc bizara situatia asta, si asa cum am mentionat intr-un post mai devreme cred ca lipseste ceva in marcaje, legislatie pentru a nu lasa decizia - la a analiza situatia si a ne intreba de ce a oprit celalat sofer si nu isi continua drumul si face semne - ca are indicator Stop, ca e groapa in asfalt, ca e trecere de pietoni si sa facem calcule daca putem sa trecem sa nu.

- totul ar trebui sa fie foarte clar si nu a lasa loc de interpretari.

Ce sa caute indicatorul stop cand vb de intersectii nedirijate ? Daca ar avea stop, dvs ati avea drum cu prioritate..
Ce sa caute indicatorul stop cand vb de intersectii nedirijate ? Daca ar avea stop, dvs ati avea drum cu prioritate..
.............. si de unde stiti asta ca va aflati pe strada cu prioritate daca nu stiti ce indicator are strada intersectata?

- sunt multe intersectii unde unde o strada are indicator \"stop\" iar strada care se intersecteaza cu ea nu are nici un indicator (nici drum cu prioritate, nici stop, nici cedeaza trecerea). - nu e cazul intersectiei in care s-a intamplat evenimetul meu, insa eu conduceam pe o strada care nu avea nici un indicator rutier la intersectie si de aici toata discutia.

am sa ma repet inca o data:

La o intersectie rutiera a doua strazi cel care vine de pe strada fara indicator rutier la intersectie nu poate stii daca se afla intr-o intersectie dirijata sau nedirijata ( nu poate sti ca celalatt drum are stop sau cedeaza trecrea la intersectie). El va trebui sa opreasca la limita evitarii oricarui pericol, si sa acorde prioritate de dreapta. Daca in acelasi timp o masina ajunge cu el in intersectie de pe drumul intersectat, aceasta va opri dacca are indicatorul \"Stop\", va acorda prioritate si va trece doar dupa ce cealata masina de pe starada fara inicator rutier la intersectie va trece prin intersectie sau va incetini si va trece pentru ca e prioritate de dreapta daca nu are nici un indicator rutier.

Acuma e dilema, si va rog sa cititi cu atentie:

Masina care nu are indicator rutier la intersectie asteapta ca masina din dreapta lui sa treaca pentru ca are prioritate de dreapta (din punctul de vedere al pozitiei in intersetie si al lipsei indicatoarelor la intersectie).
Masina de pe celalt drum are indicatrul \"STOP\" sau \"Cedeaza trecerea\" si astepta sa treaca masina de pe drumul fara indicator rutier la intersectie.
Normal ca ar trebui sa treaca masina care nu are indicator rutier la intersectie daca stie ca cel care vine din dreapta are STOP. Este foarte clar. Altfel ar trebui sa acorde prioritate de dreapta.

Intrebarea mea:

Cum stie soferul masinii care vine de pe strada fara indicator rutier la intersectie ca cealata masina care vine de pe drumul intersectat are in interesectie indicator rutier cu STOP sau Cedeaza Trecrea?
In ce baza va lua el decizia sa astepte sau sa treaca? Masina cealata ii acorda prioritate pentru ca are STOP si nu va trece prin intersectie.
Ultima modificare: Duminică, 6 Aprilie 2014
raphaelo, utilizator
Situatia descrisa de dvs nu exista sau nu ar trebui sa existe. Daca strada cu care va intersectati are indicator, un indicator ar trebui sa aveti si dvs, daca la dvs lipseste in niciun caz nu trebuie sa va preocupe ce indicator e pe strada cu care va intersectati.
Am deviat de mult de la subiect, concentrati-va pe motivele pt care puteti contesta pv-ul.

Alte discuții în legătură

Intersectie dirijata sau nedirijata - semnele de circulatie mdmilan mdmilan Daca intr-o intersectie o directie are semn de \"Cedeaza trecerea\", iar cealalta directie nu are niciun semn („Drum cu prioritate”, „Intersecție cu un ... (vezi toată discuția)
Prioritate corcita? vatafu vatafu Buna ziua! Am si eu o nelamurire legata de modul in care se circula intr-o anumita intersectie din Craiova. Este vorba de asa numita intersectie de la Consul, ... (vezi toată discuția)
Accident intersectie cu semne de circulatie lipsa sorcy3k sorcy3k Se da urmatoarea speta: Masina A, mergand pe strada X (1 banda pe sens), care se intersecteaza cu Bulevardul Y (2 benzi pe sens), este acrosata din partea ... (vezi toată discuția)