avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1096 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendare permis pentru neacordare prioritate masinii ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendare permis pentru neacordare prioritate masinii de politie

Buna ziua,

Vineri, mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru 30 zile pe motiv de neacordare prioritate (prioritate de dreapta) pentru autovehicolul de politie. Autovehiculul de politie nu era de rutiera ci de sector; nu se afla in misune rutiera (presupun) si nu am vazut sa aiba camera de filmat pe masina.

Imprejurarile pe scurt:

- ambele autovehicule (al meu si al politiei) au ajuns in acelasi moment in intersectia nedirijata dintr-o zona laturalnica a orasului, intersectie pe care nu o cunosteam iar marcajele pe sosea lipseau.
- am oprit autovehicolul aproximativ 1 metru dupa coltul intersectiei pentru a acorda prioritate masinii de politie, nestiiind daca intersectia este dirijata sau nu.
- m-am uitat repede daca masina de politie are vre-un semn de circulatie pentru intersectie pe drumul de pe care venea insa erau pomi si nu aveam cum sa-mi dau sema si in plus ar fi trebuit sa deduc ce inseamna semnul de stop sau cedeaza trecerea vazindu-l din spate si nu din fata.
- imediat dupa, am avut un schimb de priviri cu agentul de politie (sectorist) care conducea autovehicolul de politie iar acesta mi-a facut un gest cu bratul drept cu o miscare de jos in sus usor spre dreapta, semn pe care eu l-am inteles ca ar trebui sa trec si imi acorda prioritate.
- si am trecut ; si surpiza; a venit dupa mine si mi-a suspendat permisul pentru ca nu am acordat prioritate masinii de politie.
- i-am explicat cele de mai sus, ce am inteles eu din gestul lui, iar el mi-a comunicat ca prin gestul lui mi-a aratat ca este intersectie cu prioritate de dreapta.
- i-am spus respectous ca nu cunosc ca acest semn sa existe in legilatia rutiera si ca eu l-am inteles ca m-a invitat sa trec (el putea sa aiba cedeaza trecerea sau stop si eu nu aveam cu sa vad semnul de circulatie de pe sensul lui de mers)
- l-am intrebat de ce nu a trecut cand eu am oprit masina sa-i acord prioritate insa a evitat intrebarea.
- in procesul verbal am facut mentiune : ca am oprit autovehicolul pe care il conduceam iar politistul care a condus masina politiei a ridicat bratul drept iar eu am continuat drumul.
- l-am intrebat ce se va intampla cu permisul meu de conducere si de unde il voi putea recupera. Mi-a comunicat ca acesta va fi trimis in Germania la unitatea emitenta si singura varianata de a nu fi trimis este de a face eu o contestatie impotriva PV la Judectorie

Date suplimentare:

- mentionez ca eram singur in masina si a specificat asta pe procesul verbal.
- permisul de conducere este emis de Germania.
- am permis de conducere profesionist de 20 de ani si nu l-am avut suspendat nici o data.

Consider ca actiunea politistului este un \"abuz\" si din acest motiv doresc sa fac contestatie impotriva sanctiuniilor aplicate: suspendare permis 30 zile, amenda 280lei/140 lei in 48 ore si 4 puncte penalizare.

Va rog sa ma indrumati in acest sens si va intreb ce sanse de reusita as avea sa castig procesul impotriva politiei si ce costuri de judecata ar fi.

De asemene va intreb ce pasi trebuie sa fac pentru ca permisul meu sa nu ajunga in Germania, chiar daca voi pierde procesul.

Va multumesc ca a-ti avut rabdarea sa cititi toata povestea mea si sper ca sfaturile pe care mi le ve-ti da ma vor ajuta in anularea snactiuniilor primite.

Cu stima,

Raphael O.

Ultima modificare: Duminică, 6 Aprilie 2014
raphaelo, utilizator
Situatia descrisa de dvs nu exista sau nu ar trebui sa existe. Daca strada cu care va intersectati are indicator, un indicator ar trebui sa aveti si dvs
......

...... si daca strada intersectata are indicator "Cedeaza Trecerea" eu ce indicator ar trebui sa am pe strada perpendiculara pe ea?.... explicati-mi va rog, poate imi scapa mie ceva...

.... in ceva posturi anterioare imi povesteati de cunoastera legislatiei rutiere insa cu toata parera de rau, nu vreau sa jignesc sau sa denigrez cunostintele dumneavoastra rutiere cumva, insa tin sa va informez, ca m-am intors astazi dupaamiaza la locul cu pricina si m-am invartit pe toate stradutele din cartier. La toate intersectiile - de tip cruce - pe o strada este "cedeaza trecerea"iar pe cealalta nu este nici un indicator; de asemena si la mine in cartier cam toate intersectiile sunt dirijate in acelasi fel. Si vorbim aici de zeci de intersectii dupa care m-am uitat azi in mod special.

- cea pe care s-a intamplat evenimentul este intersectie de tip T si nu are indicatoare fiind nedirijata si se aplica prioritate de dreapta.

Am facut aceasta mentiune pentru a ajuta si alti soferi care patesc acelasi lucru sa stie ce fel de intersectii sunt si sa nu fie dezinformati prin afirmatia pe care ati facut-o, vezi citat mai sus.


Va multumesc pentru suport si deja ma gandesc cum pot formula motivele imporiva deciziei din PV.

O seara buna,
Ultima modificare: Duminică, 6 Aprilie 2014
raphaelo, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
raphaelo a scris:



- cea pe care s-a intamplat evenimentul este intersectie de tip T si nu are indicatoare fiind nedirijata si se aplica prioritate de dreapta.


O seara buna,


Hei, daca este de tip T s-ar putea sa se schimbe treaba. Eu stiam ca regula prioritate dreapta nu se mai aplica in intersectiile tip T, adica unul din drumuri este un drum secundar (cel care se termina in acea intersectie) care sa varsa intr-un drum mai important (cel care are continuitate in linie dreapta), si atunci cei care vin de pe cel secundar trebuie sa cedeze trecerea. Este un pic mai logic, deoarece cine schimba directia oricum trebuie sa incetineasca. Acum, prin orase de obicei sunt dirijate prin indicatoare. Totusi, daca dispare un semn de cedeaza la intesectia unei stradute cu o strada principala? Ca pe bulevarde nu sunt semne de drum cu prioritate la toate intersectiile
Regula asta n-am gasit-o in regulament decat pentru intersectiile cu drumuri nationale, judetene sau comunale si la iesirea din zone rezidentiale/pietonale (art.134-135).

Politistul o sa zica prioritate de dreapta, dar nici prioritatea de dreapta pentru intersectii nedirijate nu mai este in regulament, am gasit doar:
Art. 129. – [...]
(2) Când două vehicule urmează să se întâlnească într-o intersecţie dirijată prin indicatoare, venind de pe două drumuri publice unde sunt instalate indicatoare cu aceeaşi semnificaţie, vehiculul care vine din dreapta are prioritate.


Singura concluzie la care am ajuns este ca n-ar mai trebui sa fie intersectii nedirijate in zone urbane... Eu cand intru intr-o intersectie nedirijata ii las pe toti sa treaca, ca nu sunt sigur ce se aplica.
Mie mi se pare ca este un vid in regulament cu privire la intersectia nedirijata.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Aprilie 2014
DinuX, utilizator
Parerea mea este ca regulile sunt foarte clare.

IN codul rutier nu se discuta despre intersectii in A, B, C sau T, intersectiile sunt dirijate si nedirijate iar in toate prioritatea este de dreapta.

OG195
Art.56. - La apropierea de o intersecţie conducătorul de vehicul trebuie să circule cu o viteză care să îi permită oprirea, pentru a acorda prioritate de trecere participanţilor la trafic care au acest drept.

Art.57. - (1) La intersecţiile cu circulaţie nedirijată, conducătorul de vehicul este obligat să cedeze trecerea vehiculelor care vin din partea dreaptă, în condiţiile stabilite prin regulament.

hg1391-raoug195
Art. 135. – Conducatorul de vehicul este obligat sa acorde prioritate de trecere si în urmatoarele situatii:
a) la intersectia nedirijata atunci când patrunde pe un drum national venind de pe un drum judetean, comunal sau local;
b) la intersectia nedirijata atunci când patrunde pe un drum judetean venind de pe un drum comunal sau local;
c) la intersectia nedirijata atunci când patrunde pe un drum comunal venind de pe un drum local;
d) când urmeaza sa patrunda într-o intersectie cu circulatie în sens giratoriu fata de cel care circula în interiorul acesteia;
e) când circula în panta fata de cel care urca, daca pe sensul de mers al celui care urca se afla un obstacol imobil. În aceasta situatie manevra nu este considerata depasire în sensul prevederilor art. 120 lit. j);
f) când se pune în miscare sau la patrunderea pe drumul public venind de pe o proprietate alaturata acestuia fata de vehiculul care circula pe drumul public, indiferent de directia de deplasare;
g) când efectueaza un viraj spre stânga sau spre dreapta si se intersecteaza cu un biciclist care circula pe o pista pentru biciclete, semnalizata ca atare;
h) pietonului care traverseaza drumul public, prin loc special amenajat, marcat si semnalizat corespunzator ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se afla pe sensul de mers al vehiculului.

Prin urmare si in intersectiile in T prioritatea este tot de dreapta.:)
@cyan
Ai dreptate, am gasit si eu ulterior art. 57 din lege (OUG195/2002 - art 57 este o modificare din 2007), in care este foarte clar cu prioritatea de dreapta.
Regulamentul de aplicare (HG1391/2006) omite insa intersectiile nedirijate, tratand doar cazurile particulare ale acestora (cu DN, DJ, DC sau iesirea din zone rezidentiale).
De ce nu putem avea un cod rutier cu tot cu regulament intr-un singur act normativ?

Alte discuții în legătură

Intersectie dirijata sau nedirijata - semnele de circulatie mdmilan mdmilan Daca intr-o intersectie o directie are semn de \"Cedeaza trecerea\", iar cealalta directie nu are niciun semn („Drum cu prioritate”, „Intersecție cu un ... (vezi toată discuția)
Prioritate corcita? vatafu vatafu Buna ziua! Am si eu o nelamurire legata de modul in care se circula intr-o anumita intersectie din Craiova. Este vorba de asa numita intersectie de la Consul, ... (vezi toată discuția)
Accident intersectie cu semne de circulatie lipsa sorcy3k sorcy3k Se da urmatoarea speta: Masina A, mergand pe strada X (1 banda pe sens), care se intersecteaza cu Bulevardul Y (2 benzi pe sens), este acrosata din partea ... (vezi toată discuția)