avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sanctiune?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sanctiune?

buna dimineata . cine ma poate lamuri intr-o situatie ca aceasta : salariatul este convocat prin inmanarea si semnarea convocatorului ,la angajator ,pentru :reglementari privind activitatea de exploatare in statia ..x ... (statie de cale ferata ).salariatul se prezinta ,da nota explicativa si este liber sa plece . asteapta finalizarea raportului de cercetare ,se intereseaza la seful direct care i-a inmanat convocatorul ,nu primeste nici un raspuns ,mai insista si nici pina in momentul de fata nu primeste un raspuns . cercetarea disciplinara a avut loc in data de 05 02 2013 ,data reala inscrisa in covocator .ce poate face salariatul in situatia aceasta ? este cumva un abuz al angajatorului ? cu certitudine ca au fabricat un raspuns ,dar angajatului nu i s-a emis absolut nimic . mai poate cere in prezent copii ale tuturor actelor ce cuprind raportul de cercetare si copii de pe nota explicativa ?este un mod de a hartui salariatul in acest fel ? va multumesc tuturor care imi veti da o parere . cu respect radulescu
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:44, 6 Aprilie 2014
Nu cunosc sa existe vreun termen de finalizare a raportului, despre care vorbiti. Insa, daca este sa vorbim dupa Codul Muncii, atunci sanctiunile se aplica in maxim 6 luni de la data constatarii, iar decizia se emite in termen de 5 zile de la emitere, sub sanctiunea nulitatii. Poate au o procedura mai greoaie... cautati Contractul Colectiv in unitate si Regulamentul Intern si poate aflati cum si cat dureaza aceasta procedura. Succes!
Daca nu a emis decizia de sanctionare in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei, atunci angajatorul este decazut din dreptul de a mai emite o astfel de decizie.

Potrivit art.8 alin.3 lit.a din HG 500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
....

In acest sens, depuneti o solicitare scrisa la angajtor sa va elibereze o copie de pe decizia de sanctionare.
Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

va multumesc pentru raspuns . cu siguranta ca exista o sanctiune asa cum am spus fabricata si angajatorul nu a emis decizia de sanctionare si catre salariat . insa voiam sa stiu concret daca la dosar se gaseste emisa decizia de sanctionare ,fara a fi comunicata salariatului ,acesta se poate indrepta pe cale legala impotriva angajatorului ? poate constitui dovada unei hartuiri ? adica in termeni populari cam asa : te chem ,te cercetez ,iti expui punctul tau de vedere vis a vis de aceasta cercetare ,supa care te las sa astepti mult si bine un raspuns ...ca asa vreau eu ...ca am putere .ca sunt angajator ...mentionez ca salariatul nu a fost sanctionat in nici un fel dupa finalizarea raportului de cercetare chiar si dupa 6 luni asa cum prevede codul muncii ,si este in posesia convocatorului emis de catre seful sau direct . va multumesc tuturor pentru raspunsuri . cu respect radulescu
La dosarul de personal al salariatului poate fi gasita decizia de sanctionare. Concret , nimeni de pe acest Forum nu va poate spune daca exista sau nu.

Daca nu a fost anctionat, inseamna ca nu s-a emis nicio decizie de sanctionare.
va multumesc pentru raspuns . nedumerirea mea este :de ce recurg angajatorii la astfel de hartuiri ? se poate adresa salariatul instantei de judecata in situatia in care face dovada ca angajatorul l-a convocat de mai multe ori pentru a da note explicative ,s-a conformat ,a dat notele explicative si in final nu a primit nici o decizie de sanctionare sau nesanctionare ? adica angajatorul chiar are dreptul de a hartui un salariat ,invocand tot felul motive nefondate ,pentru a determina salariatul sa demisioneze ?acestea sunt repercursiunile faptului ca salariatul si-a castigat drepturile salariale in instanta si a executat silit angajatorul pentru ca altfel nu reusea sa primeasca banii munciti . cu respect va multumesc tuturor pentru ajutorul si sfaturile date . radulescu

Alte discuții în legătură

Codrul muncii OANA GORAN OANA GORAN daca am sanctiune disciplinara, s-a dat nota explicativa de catre salariat, s-a dispus sanctiunea, retinere din salariu 10 %, s-a emis decizia. DAR nu s-a ... (vezi toată discuția)
Sancționarea angajatului Silentios1 Silentios1 Buna ziua, Se da ziua de 16 august, am fost anunțat că ca am comis o greșală si ca voi fi sancționat. Pe data de 17 am primit convocatorul si tot pe 17 ... (vezi toată discuția)
Hartuire la locul de munca NIK_NIK33BR NIK_NIK33BR Sunt angajat momentan la o societate de paza in functie de inspector securitate. In luna martie sefii mei a venit cu niste acuzatii la adresa mea \\"FEL DE ... (vezi toată discuția)