Buna ziua . In urma unui vant puternic ,pe la jumatatea lunii martie , a fost smuls acoperisul unui bloc . Nu au fost victime doar un autoturism avariat partial . In urma unei hotarari de consiliu (al primariei) ni s-a acordat (asociatiei) o cantitate de lemn (busteni) pentru a-l valorifica cu scopul de a acoperii cheltuielile de reparatii si de a acorda despagubirii proprietarului autovehicolului avariat . Ce acte trebuie sa ne prezinte proprietarul (cerere + acte ca este proprietarul masinii , ....? ) pentru a-i putea acorda despagubirea . Daca nu are contract de vanzare cumparare ci doar o conventie cu proprietarul (masina e inmatriculata pe Bulgaria) cum trebuie sa procedam ? . Materialul lemnos acordat de primarie este padure pe picior , urmand sa facem un cotract cu o firma locala pt. valorificare . Negocierea cu firma (firmele) trebuie facuta in cadrul adunarii generale a asociatiei sau in cadrul comitetului executiv ? . va multumesc !
Pentru valorificarea lemnului dat de primarie, luati legatura cu cel putin 3 firme si, in functie de oferta lor pe care o discutati in comitetul executiv, vindeti aceleia asupra careia v-ati decis ca are oferta cea mai buna.
Cat priveste despagubirea procedati asa cum procedeaza si firmele de asigurari. Sa va prezinte acte legale, oficiale, nu conventie de vanzare. Plus ca ar trebui sa vi se prezinte un act de constatare a stricaciunilor de la un service. Cum, indeobste, aceste acte sunt usor de masluit, e putin probabil sa scapati neinselati.
Chestiunea asta ar trebui sa o discutati in comitet si sa va decideti asupra unei sume cu care eventual sa-l despagubiti pe proprietar.
Sigur ca puteti face ceea ce ati fost sfatuiti mi sus si este absolut corect.
Dar trebuie sa va adaptati situatiei locale. Mie mi-r fi imposibil sa gasesc trei firme care sa realizeze taierea unei paduri. Daca in zona dumnevoastra exista exista mai multe firme aveti de unde alege altfel o sa lucrti cu cea pe care o gasiti, cu persoane fizice...
Cat priveste despagubirea pentru masina avariata, intrebati-l pe detinator ce ar fi facut daca avea un accident si suferea o avarie. Merge probabil la asigurator, intocmea acolo documentatie... Eu am dat cu imprumut masina cuiva si a avut un accident in celalalt capat de tara. Mi-a dat un telefon sa-mi spuna ce s-a intamplat, a mers la sigurari, a bagat masina in service, a reparat pe asigurarea mea facultativa la un service agreat de asigurator (4500 euro repartia) si in cteva zile msina er ca noua. Nu mi-a solicitat mie ca proprietar nimic, nici un act. Doar la incheierea politei urmatoare nu am mai beneficiat de reducerea de care beneficiasem in anul precedent cand masina nu suferise nici o avarie.
In cazul dumneavoastra este evident, asa cum spuneti, ca acea masina a fost avariata. Intelegeti-va cu detintorul sa-si faca reparatia la un atelier de unde sa va aduca devizul, factura, chitanta... Pe baza acestora o sa-i dati omului banii punandu-l sa semneze o dispozitie de plata, aprobata de presedintele asociatiei.
Dupa ca am primit hotararea de la consiliul local cu acordarea materialului lemnos a fost convocata adunarea generala pentru a prezenta situatia si a lua o hotarare . Prezenta fiind mica s-a facut reconvocare unde s-a hotarat ca din banii ce se vor obtine pe lemn sa se achite cheltuielile de refacere a acoperisului si sa se acorde despagubire pt. masina avariata (cel in cauza solicitand 2500 euro pt masina spunand ca acesta este pretul cu care a cumparat-o ). S-a hotarat la adunarea gen. reconvocata sa i se acorde suma de 11000 lei din care sa i se retina datoriile la asociatie (aprox. 3000 lei ) iar masina avariata sa fie dusa la fier vechi, dezmambrari , etc iar banii obtinuti sa intre in fondul asociatiei .Cererea de despagubire a fost adusa dupa adunarea reconvocata insotita de copii dupa actele masinii , masina fiind inmatriculata pe numele unui cetatean bulgar el avand procura de la acesta cu drepturi asupra masinii ( vazare , casare ,itp ...) Nu ne-a prezentat contractul de vanzare cumparare din care sa reiese suma pe care o cere motivand ce nu-l are , ca esta in Bulgaria ..Atata timp cat nu avem un document cu valoarea masinii (el cerand despagubire totala ), cum se poate proceda la acordarea despagubirii pentru a nu fi acuzati dupa , ca s-au facut aranjamente cu proprietarul (ne-am interesat la atelierele de dezmenbrari de unde ni s-a spus pentru anul de fabricatie al masinii pretul cerut esta cam mare ). Se poate acorda despagubirea printr-o hotarare de comitet in baza hotararii din adunarea generala .Ne gandim la variata ca la un control la asociatie sa fim interbati pe ce baza i s-a acordat aceasta suma daca nu ne-a prezentat contractul de vanzare cumparare cu valoarea de achizitionare a masinii . Va multumesc !
Interesati-va, daca duceti masina la fier vechi cat incasati pe ea. Nu conteaza care este pretul cu care a cumparat masina. De fapt fiind detinuta de cineva din Bulgaria, a cumparat-o dar fara acte de vanzare cumparare pe numele romanului, ci este sia-cum pe numele bulgarului.
Asta pentru ca sa nu plateasca in Romania taxe la masina.... E alta discutie.
Cert este ca masina e avariata si asta o puteti constata dumneavoastra, vecinii, membrii asociatiei...
Iar ma intreb daca acest om gasea masina stricata in strada, accidentata de cineva necunoscut, negasit...., ce facea? Mergea la politie si sesiza, iar politia inregistra evenimentul, incheia un proces verbal...
Pai asa sa faca si acum, un proces verbal cu poiltia din care sa reiasa ce s-a intamplat. Copia acestui PV o sa o folositi ca document intr-un dosar facut de asociatie, unde mai atasati si cererea de despagubire a omului, atasati procesele verbale din adunarea generala, hotararea adunarii, decizia comitetului cu suma stabilita...
In baza acestui dosar dati banii omului pe o dispozitie de plata dupa ce rregularizati cu datoriile acestuia fata de asociatie.
Semnati cat mai multi din conducerea asociatiei pe aceste documente si incheiati evenimentul.
In momentul efectuarii platii pregatiti o declaratie pe care sa o semneze cetateanul ca va preda masina, ca primeste banii, ca nu mai are nici o pretentie...
Eu nu m-as complica de nicio culoare in aceasta chestiune...
Dupa ce ca face ce face si umbla cu prostii, mai vrea si bani multi. Este treaba lui, prostii sunt cei care-i dau bani pe "jaf", nu el ca cere aceasta suma. Faza este ca nu-i treaba asociatiei. Este un caz de forta majora si trebuie tratata ca atare. Sa mearga unde stie el sa-si recupereze paguba. Vorba lui @Adriantot: daca gasea masina sub un arbore doborat de furtuna ce naiba mai facea? Lasati organele abilitate sa-si faca datoria, de ce va complicati?
Fond redresare-legal
mar32
Buna ziua,
Sunt ales presedinte nou al unui bloc din Bucuresti, fostul administator a adus un prejudiciu blocului in valoare de 140.000 lei,si prin sedinta ... (vezi toată discuția)