avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1050 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Unde se verifica prescrierea
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Unde se verifica prescrierea

In 2010 mi-a fost declarat scadent anticipat un credit ipotecar. Apoi am fost executat silit si au inceput demersurile pentru recuperarea creantei. Apartamentul mi-a fost scos la vanzare prin licitatie publica si vandut pe 15 aprilie 2011. Prin vanzarea apartamentului nu s-a acoperit valoarea creantei/dobanzi/penalizari, prin urmare am ramas dator in continuare la banca/firma de recuperare. Nemaiavand alte proprietati, conturi in banci sau venituri, banca nu a mai putut recupera si alte sume de bani.
Peste cateva zile se implinesc 3 ani de la vanzarea apartamentului si 3 ani si cateva luni de cand au cerut executarea mea silita. Intre timp nu am cunostiinta ca firma de recuperare a mai incercat sa faca alte demersuri pentru datoria ramasa.
Intrebari:
1.Unde pot verifica daca datoria ramasa e prescrisa ?
2. Daca nu s-a mai facut nicio poprire, sa inteleg ca dupa data de 16 aprilie 2014, nu mai au dreptul sa o faca ?
3. Cum ar fi putut incerca firma de recuperare sa intrerupa termenul prescrierii ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 17:44, 6 Aprilie 2014
1) Nu aveti unde sa verificati daca datoria este prescrisa. Asta o va face instanta in situatia in care se va continua executarea dvs. silita.
2) Au dreptul sa o faca, caci dreptul la actiune in sens procesual le apartine (creditorilor), chiar daca dreptul la actiune in sens material este prescris (prin trecerea celor 3 ani). Insa pe dvs. va apara legea, caci puteti invoca exceptia prescriptie extinctive (in caz de abuz al recuperatorului) si cu asta ...basta !!
3) Prin acte de executare inauntrul termenului de prescriptie ... comunicate dvs.
Cum in cei 3 ani aproape trecuti nu mi s-a adus la cunostiinta ca exista o noua cerere de executare silita, sa inteleg ca e ca si prescrisa ? Firma de recuperare are dreptul sa ceara o noua executare si dupa trecerea celor 3 ani, dar in cazul acesta instanta o poate respinge sau eu pot invoca depasirea termenului legal de a cere o noua executare silita. Cam asta am inteles eu din mesajul de mai sus.
Intrebare:
De cand curge termenul celor 3 ani ? De la data cand apartamentul a fost vandut la licitatie sau de la data cand creditorul a intrat in posesia banilor ?
Inca o data multumesc celor care imi raspund.
AlexGM a scris:
Cum in cei 3 ani aproape trecuti nu mi s-a adus la cunostiinta ca exista o noua cerere de executare silita, sa inteleg ca e ca si prescrisa ? Firma de recuperare are dreptul sa ceara o noua executare si dupa trecerea celor 3 ani, dar in cazul acesta instanta o poate respinge sau eu pot invoca depasirea termenului legal de a cere o noua executare silita. Cam asta am inteles eu din mesajul de mai sus.

Corect.

AlexGM a scris:

Intrebare:
De cand curge termenul celor 3 ani ? De la data cand apartamentul a fost vandut la licitatie sau de la data cand creditorul a intrat in posesia banilor ?
Inca o data multumesc celor care imi raspund.

(Dpmdv) De la data cand v-a fost comunicat titlul executoriu, prin care ..etc, apartamentul a fost scoa la licitatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rate banci ancaoanaa ancaoanaa am mai multe credite,dintre care la unele nu am mai platit de mai bine de 3 ani.in continuare ma suna firmele de recuparare la care bancile le-au vandut ... (vezi toată discuția)
Recuperare creante mai vechi de 3 ani shkanu shkanu buna ziua, am primit recent o notificare de plata a unei creante din partea unei firme de recuperare. datoria zic ei ca e cumparata de la o banca in anul 2008. ... (vezi toată discuția)