avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 889 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere in graviditate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere in graviditate

Buna ziua,
Sunt noua pe acest forum si am ajuns aici pentru ca am nevoie de ajutor. La sfarsitul lunii martie, mi s-a pus in vedere sa plec de la locul meu de munca. Motivele invoicate nu aveau legatura cu eficienta muncii mele si nici cu motivele reale: le comunicasem ca doresc sa am un copil si atunci au gasit repede solutia. Au angajat un tip cu mai putin de jumatate din salariul meu, deci au impuscat 2 iepuri dintr-un foc.
Nu are rost sa ma comentez pe seama acestui aspect si nici pe seama prostiei mele, de a-mi semna demisia, ca as fi putut sa-i dau in judecata foarte usor si sa castig...
Ideea e ca la o luna dupa ce mi-am semnat demisia mi-am dat seama ca am ramas insarcinata si am cam intrat in panica! Inca sunt in cautari si interviuri, perioada de preaviz de 30 de zile a expirat si, din cate stiu, trebuie continuitate 12 luni pt a beneficia de indemnizatia pt nou nascut.
Va rog din suflet sa ma sfatuiti ce sa fac ca sa am continuitate si sa pot beneficia si de spitalizare la nastere, si de indemnizatie. Cartea de munca nu o pot plasa deocamdata nicaieri...
Astept un raspuns, pentru ca sunt cam panicata...
Multumesc mult pentru ajutor. O zi frumoasa.
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 11:44, 30 Iunie 2009
Daca ti-ai dat demisa, nu mai conteaza ca erai insarcinata (oricum drepturile salariatei gravide incep din momentul in care isi anunta oficial starea cu adeverinta medicala).
Eu banuiesc ca nu mai poti face nimic. O sa ai o pauza cu certitudine pe cartea de munca, cel mai probabil nu vei mai beneficia de indemnizatie de crestere a copilului.
Nu m-as astepta nici sa te angajeze cineva daca isi vor da seama ca esti insarcinata. Am impresia ca la analizele necesare la angajare oricum se descopera asta si nici nu poti face orice investigatii datorita sarcinii si nici orice munca. De ce sa angajeze pe cineva pentru o perioada scurta care apoi va pleca in concediu si va solicita si invoiri pentru consultatii prenatale, nu poate face ore suplimentare sau delegatii etc. ?

Nu vreau sa te descurajez. Asteptam un consilier.

Felciitari pentru bebe!
Daca v-ati dat demisia nu mai puteti face nimic impotriva fostului angajator.

Ca sa va asigurati obtinerea CIC trebuie intr-adevar sa obtineti in continuare venit profesional pe care sa platiti impozit. Daca nu reusiti sa va angajati, autorizati-va macar ca PFA, faceti asigurari, vanzari, ceva oricat de indepartat dar care sa va aduca un venit minim pe luna pana cand intrati in concediu de maternitate. Si asta in cel mult o luna de la data incetarii contractului de munca.

La angajare se face control medical general al carui scop este atestarea capacitatii de munca. Testele de graviditate sunt interzise.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Aprilie 2009
ContSters20980, utilizator
Scuze ca sunt putin offtopic, dar unei prietene i s-a facut test de sarcina ca parte a analizelor pentru angajare. Era insarcinata. A trecut si pe la medicina muncii si i s-au dat recomandari cu privire la noul job. Au angajat-o. De ce este ilegal ca s-au asigurat ca nu o pun sa faca ceva ce i-ar face rau?

Foarte buna ideea cu asigurarile. Sigur poti rezolva asta, doar sa o faci cat mai repede! Pauzele de pe cartea de munca trebuie sa fie mici. Poate ne spune cineva si care este pauza mazima admisa. Eu stiam de 10 zile, dar am citit in alta parte ca fractiunile de luna se considera o luna intreaga.
Kitte a scris:
Scuze ca sunt putin offtopic, dar unei prietene i s-a facut test de sarcina ca parte a analizelor pentru angajare. Era insarcinata. A trecut si pe la medicina muncii si i s-au dat recomandari cu privire la noul job. Au angajat-o. De ce este ilegal ca s-au asigurat ca nu o pun sa faca ceva ce i-ar face rau?

E putin mai complicat. Legea prevede ca este ilegal sa testezi daca o candidata este gravida, tocmai pentru ca in asemenea cazuri probabilitatea refuzului este de extrem de ridicata.
Daca salariata este gravida de la momentul angajarii, ea are potrivit legii obligatia sa anunte angajatorul, iar acesta trebuie sa faca o evaluare a locului de munca pentru a stabili daca ii pune cu ceva in pericol sanatatea. Procedura este reglementata de OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca.
Nu este ilegal ca s-au asigurat ca nu o pun sa faca ceva ce i-ar face rau, doar ca in mod normal acest lucru nu trebuia facut inainte de angajare. La momentul pre-angajarii si candidata isi poate da seama, cat de cat, daca locul de munca vizat ii este prielnic sau nu.

Pauzele de pe cartea de munca trebuie sa fie mici. Poate ne spune cineva si care este pauza mazima admisa. Eu stiam de 10 zile, dar am citit in alta parte ca fractiunile de luna se considera o luna intreaga.

Din normele de aplicare a OUG 148/2005:

Art. 4 - (3) În calculul celor 12 luni prevăzute la alin. (1) se includ şi fracţiunile de lună în care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum şi cele în care solicitanţii s-au aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, considerate, în înţelesul ordonanţei de urgenţă, lună întreagă.

(4) Prin fracţiune de lună se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptăţită a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la alin. (7).

(5) Prin excepţie, se acceptă ca o singură dată fracţiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut la alin. (4).

Ultima modificare: Miercuri, 29 Aprilie 2009
ContSters20980, utilizator
Multumesc foarte mult pentru raspunsuri. M-am panicat mai rau. Am aproape 2 oferte de munca si niciun post nu ar fi periculos pentru sarcina. Unul dintre ele este chiar in asigurari, dar ei nu vor sa-mi faca carte de munca, ci un anumit contract, dar nu stiu exact cum se numeste. Ar fi luat in considerare si acel tip de contract pentru calculul indemnizatiei?
Din cate am inteles de la altii cu care am mai vorbit pe acest subiect, pot si eu sa-mi platesc aceste cotizatii, pentru a avea continuitate.
Pana la urma, cate zile maxim sa fie pana la un nou contract de munca?
Eu nu as vrea sa le spun angajatorilor ca sunt insarcinata, pt ca mi-e teama ca nu m-ar mai angaja...Ma simt prost sa mint, dar nu pot sa nu ma gandesc si la mine. Mai ales ca si sotul meu a fost dat afara si are 2 luni preaviz. Macar el a fost inteligent si nu a semnat demisia. La el oricum se inchide firma.
Nu ma gandeam sa ii dau in judecata pe fostii mei angajatori, pt ca stiu ca nu se mai poate face nimic acum...Asta e, am gresit si nici nu m-am consultat cu nimeni, pt ca mi-a fost rusine si am sperat sa se rezolve cat mai repede cu job-ul.
Inca o data, multumesc mult pt ajutor si va felicit pentru ceea ce faceti.

Alte discuții în legătură

Somaj angelica82 angelica82 Buna ziua.Am lucrat la o firma din 01/12/2003 pana la 17/11/2008 (mi s-a suspendata cartea de munca pentru intrare in concediu crestere copil 2 ani).Firma a ... (vezi toată discuția)
Insarcinata!!! concediu maternitate ContSters106545 ContSters106545 Astazi am aflat ca sunt insarcinata si as dori sa stiu cateva aspecte legate de concediul de maternitate si ingrijire copil. - Carte de munca 15 Nov. ... (vezi toată discuția)
Concediu medical dupa somaj Tinnna29 Tinnna29 Buna ziua sunt insarcinata in 3 luni si am avut o complicatie, astfel ca sunt in concediu medical. Initial am fost din august in somaj iar in februarie m-am ... (vezi toată discuția)