avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1046 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere in graviditate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere in graviditate

Buna ziua,
Sunt noua pe acest forum si am ajuns aici pentru ca am nevoie de ajutor. La sfarsitul lunii martie, mi s-a pus in vedere sa plec de la locul meu de munca. Motivele invoicate nu aveau legatura cu eficienta muncii mele si nici cu motivele reale: le comunicasem ca doresc sa am un copil si atunci au gasit repede solutia. Au angajat un tip cu mai putin de jumatate din salariul meu, deci au impuscat 2 iepuri dintr-un foc.
Nu are rost sa ma comentez pe seama acestui aspect si nici pe seama prostiei mele, de a-mi semna demisia, ca as fi putut sa-i dau in judecata foarte usor si sa castig...
Ideea e ca la o luna dupa ce mi-am semnat demisia mi-am dat seama ca am ramas insarcinata si am cam intrat in panica! Inca sunt in cautari si interviuri, perioada de preaviz de 30 de zile a expirat si, din cate stiu, trebuie continuitate 12 luni pt a beneficia de indemnizatia pt nou nascut.
Va rog din suflet sa ma sfatuiti ce sa fac ca sa am continuitate si sa pot beneficia si de spitalizare la nastere, si de indemnizatie. Cartea de munca nu o pot plasa deocamdata nicaieri...
Astept un raspuns, pentru ca sunt cam panicata...
Multumesc mult pentru ajutor. O zi frumoasa.
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 11:44, 30 Iunie 2009
Multumesc pentru raspuns.
Buna, am si eu o nelamurire. Lucrez la o firma din 18 iunie 2008, urmeaza sa se inchida biroul unde sunt eu si astfel sunt in preaviz de 20 zile, ctr. de munca se desface din 21 iulie 2009, din motive care nu tin de angajat, astfel voi fi in somaj, voi avea 30 zile de la data desfacerii contractului termen ca sa depun actele la fortele de munca dupa ce m-i se desface ctr. de munca, sau cum se procedeaza, vreau sa specific ca am o vechime in munca din 01.10.2006, deci am deja 2 ani si jumatate lucrati, astfel beneficiez de indemnizatia de somaj, timp 9 luni cumva?
Noi tocmai vrem un bebe, daca cumva voi ramane insarcinata in perioada cat voi fi in somaj, deci in urmatoarele 9 luni voi primi indemnizatia de crestere al copilului adica cei 600 lei, sau nu sau inainte de nastere cu vreo 3 luni ar trebui sa imi duc C.M la o firma si sa imi platesc eu toate contributiile, nu stiu cum ar trebui sa procedez dar as vrea sa stiu exact si sigur, sa nu patesc ca alte persoane si sa primesc numai alocatia de crestere al copilului de 200 lei.
Va rog mult daca poate sa ma ajute si pe mine cineva cu un raspuns.
Buna,
Gasiti aici detallile referitoare la intrebarea dvs:
www.avocatnet.ro/content/art...
Pe scurt:
''OUG nr. 28/2009 prevede prelungirea cu 3 luni a perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj. Astfel, persoanele ale caror raporturi de munca sau de serviciu inceteaza dupa intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2009, vor beneficia de o prelungire cu 3 luni a perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj.

De asemenea, pentru somerii care beneficiaza deja de indemnizatie de somaj, perioada de acordare se prelungeste cu 3 luni, de la data pana la care a fost stabilit dreptul respectiv.

In prezent, conform alineatului 1 al articolului 39 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, indemnizatia de somaj se acorda somerilor, pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani. ''
Asadar beneficiati intr-adevar de 9 luni de somaj, pt. 2 ani si jumatate lucrati si puteti face si un bebelus linistita:).
Bafta, Liliana J
Ultima modificare: Luni, 29 Iunie 2009
lilky, utilizator
Multumesc Liana de raspuns, dar tot nu sunt lamurita legat de faptul ca daca eu voi ramane insarcinata sa zicem in luna iulie sper tare mult si voi fi in prima luna de somaj, cand voi avea bebele voi primi indemnizatia de crestere al copilului de 600 lei, sau nu? sau cum imi va fi trecut in cartea de munca, se trece in somaj
Sau daca voi ramane insarcinata si pana se naste copilul trec cele 9 luni ce ma fac? nu mai a dreptul la banii respectivi
Nu inteleg treburile astea, nu sunt deloc lamurita, ce ar fi mai bine sa fac sa imi gasesc undeva de lucru sa sa intru in somaj; pt. ca noi chiar vrem acuma un bebe, daca tot ne-am hoatarat nu ne mai razgandim.
Cf OUG 148/2005 cele 12 luni necesare pentru promitrea indemnizatieiei de CIC pot fi realizate si din luni de somaj:
(2) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
b) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii;
c) au beneficiat de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii;

De aceea este util sa depuneti dosarul de somaj in primele 30 de zile de la desfacerea conractului de munca, pentru a primi somajul de la data concedierii (asta pentru a nu avea intrerupere a celor 12 luni neceasre!, lucru foarte important)

In perioada somajulul veti putea beneficia de plata concediului de maternitate (pre si postnatal) de 126 de zile, perioada care practic suspenda somajul (si vi se platesc medicalele, orice fel de medical de altfel suspenda somajul si astfel se decaleaza data pana la care beneficiati de somaj))
Dupa efectuarea a minim 42 de zile de concediu postnatal veti putea solicita acordarea indemnizatiei de crestere copil pana la 2 ani.

IN aceste conditii cred ca daca veti ramane insarcinata cam in primele 3-4 luni de somaj va fi posibil sa beneficiati de indemnizatie :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj angelica82 angelica82 Buna ziua.Am lucrat la o firma din 01/12/2003 pana la 17/11/2008 (mi s-a suspendata cartea de munca pentru intrare in concediu crestere copil 2 ani).Firma a ... (vezi toată discuția)
Insarcinata!!! concediu maternitate ContSters106545 ContSters106545 Astazi am aflat ca sunt insarcinata si as dori sa stiu cateva aspecte legate de concediul de maternitate si ingrijire copil. - Carte de munca 15 Nov. ... (vezi toată discuția)
Concediu medical dupa somaj Tinnna29 Tinnna29 Buna ziua sunt insarcinata in 3 luni si am avut o complicatie, astfel ca sunt in concediu medical. Initial am fost din august in somaj iar in februarie m-am ... (vezi toată discuția)