avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1099 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere in graviditate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere in graviditate

Buna ziua,
Sunt noua pe acest forum si am ajuns aici pentru ca am nevoie de ajutor. La sfarsitul lunii martie, mi s-a pus in vedere sa plec de la locul meu de munca. Motivele invoicate nu aveau legatura cu eficienta muncii mele si nici cu motivele reale: le comunicasem ca doresc sa am un copil si atunci au gasit repede solutia. Au angajat un tip cu mai putin de jumatate din salariul meu, deci au impuscat 2 iepuri dintr-un foc.
Nu are rost sa ma comentez pe seama acestui aspect si nici pe seama prostiei mele, de a-mi semna demisia, ca as fi putut sa-i dau in judecata foarte usor si sa castig...
Ideea e ca la o luna dupa ce mi-am semnat demisia mi-am dat seama ca am ramas insarcinata si am cam intrat in panica! Inca sunt in cautari si interviuri, perioada de preaviz de 30 de zile a expirat si, din cate stiu, trebuie continuitate 12 luni pt a beneficia de indemnizatia pt nou nascut.
Va rog din suflet sa ma sfatuiti ce sa fac ca sa am continuitate si sa pot beneficia si de spitalizare la nastere, si de indemnizatie. Cartea de munca nu o pot plasa deocamdata nicaieri...
Astept un raspuns, pentru ca sunt cam panicata...
Multumesc mult pentru ajutor. O zi frumoasa.
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 11:44, 30 Iunie 2009
Ca sa te angajezi la firma amicului cu 01.05, nu iti trebuie carnetul de munca neaparat atunci, vei da o declaratie scrisa pe propria raspundere, precum ca se afla la angajatorul X, si ca urmeaza sa o prezinti noului angajator.
2. Daca mergi pe varianta propusa de noi, da, vei intra in somaj cu ziua urmatoare expirarii contractului pe durata determinata de o luna pe care ti-l face colegul, cu conditia sa depui dosarul la ALOFM in termen de 30 de zile de la expirarea CIM
3. Pai asta am si scris, 2 adeverinte: una de la angajatorul cu demisia si una de la amic. In total sa fie 12 luni lucrate in ultimele 24
4. Daca te angajezi, ai obligatia sa anunti ALOFM in termen de 3 zile de la angajare, si acestia iti vor sista somajul. Daca vei depune si o adeverinta de salariat si ceva formulare la ALOFM, vei primi pana la data la care ar fi trebuit sa expire somajul 30% din indemnizatia lunara care ti s-ar fi cuvenit
5. Poti pastra somajul, cu conditia ca veniturile lunare pe care le vei obtine prin conventia de colaborare sa nu depaseasca 500 lei/luna. In caz contrar, va trebui sa iti sistezi somajul ( insa nu vei mai primi 30% ca mai sus)
Succes!
Multumesc mult pt lamurire. Mai am o intrebare: multa lume spune ca nu ma angajeaza nimeni insarcinata. Eu sper sa nu fie asa, dar as vrea sa stiu un lucru. Presupunand ca nu imi mai gasesc niciun job si primesc somajul asta pana nasc, mai beneficiez de indemnizatia pentru noul nascut? Si daca da, ea se va calcula cum? Eu voi naste in decembrie si ultimul salariu luat va fi in aprilie + mai (cu salariul minim de la firma amicului meu).
Bineinteles ca veti beneficia! Se face media lunara a tuturor veniturilor de natura salariala pe acele ultime 12 luni anterioare datei nasterii copilului. Daca 85% din aceste venituri reprezinta mai mult de 600 lei, veti beneficia de indemnizatia respectiva.Daca nu, veti beneficia de concediu pentru crestere copil, cu indemnizatie de 600 lei/luna. La indemnizatia aceasta se mai adauga alocatia de 200 lei/luna pentru bebe, pana cand va implini 2 ani.
Inteleg. Deci, cum ar veni, somajul reprezinta tot un fel de venit de natura salariala...
Ok, atunci am inteles ce trebuie sa fac.
Multumesc din suflet pt tot ajutorul!
Mult succes!
Salutare, revin cu o intrebare: se pare ca in domeniul meu se lucreaza doar cu contract de mandat. As dori sa stiu cum sa procedez in acest caz pt a beneficia de indemnizatia pt copil. Multumesc mult.

Alte discuții în legătură

Somaj angelica82 angelica82 Buna ziua.Am lucrat la o firma din 01/12/2003 pana la 17/11/2008 (mi s-a suspendata cartea de munca pentru intrare in concediu crestere copil 2 ani).Firma a ... (vezi toată discuția)
Insarcinata!!! concediu maternitate ContSters106545 ContSters106545 Astazi am aflat ca sunt insarcinata si as dori sa stiu cateva aspecte legate de concediul de maternitate si ingrijire copil. - Carte de munca 15 Nov. ... (vezi toată discuția)
Concediu medical dupa somaj Tinnna29 Tinnna29 Buna ziua sunt insarcinata in 3 luni si am avut o complicatie, astfel ca sunt in concediu medical. Initial am fost din august in somaj iar in februarie m-am ... (vezi toată discuția)