Bună ziua,
Vreau să înființez un ONG, dar nu vreau să apelez la o firmă de avocatură.
Am depus cererea pentru rezervare de denumire la Min.Justiției, iar următorul pas ar fi autentificarea Actului Constitutiv și a Statutului. Întrebarea este: Cum pot să creez actul const și statutul? Pot să iau un model de la orice asociație și să îl adaptez după ce cred eu că ar fi bine pentru asociația mea? sau există niște formulare standard și alte reguli clare ce trebuie respectate?
Nu exista formulare standard. Intr-o abordare minimalista, puteti dezvolta textele pt actul de constituire si statut pe baza prevederilor OG 26/2000 (completata cu legile aferente). La limita puteti adapta textele unei organizatii deja create, dar recomandarea de buna practica e ca statutul sa fie proiectat in conformitate cu specificul organizatiei. Cu alte cuvinte, sa fie adaptat la misiunea organizatiei, modul de abordare si nr de membri. Diferentele se refera la diverse aspecte privind functionarea organizatiei (tipuri de membri, drepturile si obligatiile lor, structurarea organelor de decizie, respectiv, a procedurilor de adoptare a deciziei, etc.)