Socrul meu a fost primar intr-o comuna din 2004-2008.A avut un acord cadru pt pietruirea satului.Lucrarea si plata s-au facut in 3 transe.Ultima fiind in 2008.Actualul primar l-a reclamat la DGFP pentru ca el considera ca piatra folosita nu ar ajunge la valoarea stabilita in contract.
In urma controlului, s-a constatat ca lipseste ultimul proces de rdeceptie, un exemplar din contract nu este semnat si de jurist.Si sanctiune:contabilul si fostul primar (socrul) sa dea despagubiri primariei in val de 1.300.000 RON.
Ce se poate face, avand in vedere ca lucrarea chiar s-a facut pe bune, nu au fost sustrasi bani.
Buna
In primul rand faptul ca nu s-a efectuat receptia la contract trebuie vazut daca la primaria a venit o adresa de la constructor prin care s-a anuntat terminarea lucrarilor si doreste receptia lucrarii , prevederea legala este in regulamentul din 14/08/1994 - de receptie a lucrarilor de contructii si instalatii aferente acestora.Daca nu sa primit aceasta adresa primaria nu poate efectua receptia din a ei putere ca nu ar avea de unde sa stie daca s-a terminat lucrarea.
In ce priveste faptul ca un exemplar nu a fost semnat de catre jurist nu stiu ce sa spun, poate a fost o omisiune , contactele se efectueaza in doua exemplare - unul ajunge la autoritatre(primarie) si unul la constructor.
Duceti-va la constructor si vedeti daca cel de la constructor este semnat de catre jurist.
Contesta procesul verbal si anexeaza la contestatie toate documentale in fotocopie care iti poate sustine contestatia.
Astia de la DGFP au spus ca au fost urmatoarele nereguli:
- nu s-a numit un sef de santier;
- nu s-a stabilit grosimea balastului (de catre primarie trebuia???);
- nu s-a intocmit [procesul de receptie.
Constructorul nu a trimis nici o adresa prin care sa spuna ca s-a terminat lucrarea.
DGFP-ul a mai spus ca contractele de acord cadru trebuie facute numai pentru sume peste 125.000 Euro, iar valoarea acestei lucrari a fost de doar 24.000 Euro.
Eu in legea achizitiilor publice si oug.-urile pe tema asta am citit altceva.Credeti ca persoanele trimise in control de la Directia Finanatelor Constanta...ar putea sa nu stie prea bine legile???
Va multumesc mult de tot pentru toate raspunsurile pe care mi le-ati trimis
1. sef de santier - contructorul in pune, cred ca ati vrut sa spuneti diriginte de santier care se numeste de catre primarie si este platit de catre primarie.
2. acordul cadru se face pana la valoare de 15.000 euro fara tva dar pana acum 2 luni valoarea asta era de 10.000 euro fara tva. Acordul cadru de care precizati este valabil doar pentru contractele de incredintare directa care trebuia sa aibe valoarea pana la 10.000 euro . Dumnavoastra spuneti ca valoarea contractului a fost de 24.000 euro, si aici este o incalcare a OUG 34/2006 intrucat contractele care ar avea valoarea peste 10.000 pana la 09.03.2009/ si 15.000 euro din 09.03.2009 se organizeaza licitatie - procedura cerere de oferta.
3. orice contract se sfarseste prin intormirea unui proces verbal de receptie, de la intocmirea acestui proces verbal curge garantia lucrarii.
nu confundati acordul cadru, cu o achizitie directa.
un acord cadru se incheie pe o perioada mai mare de timp, si este urmat de contractele subsecvente
Receptie lucrari
crimea
Lucrez la o primarie pe postul de contabila .Am la plata niste lucrari efectuate in proportie de 0.25 din valoarea contractului adica 100000 lei din 430000 ... (vezi toată discuția)