avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 278 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Asigurare locuinta dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Asigurare locuinta dupa divort

Buna dimineata,
exista posibilitatea din punct de vedere legal,ca intr-un dosar de partaj fosta sotie sa-i ceara ex sotului ca acesta sa-i asigure o locuinta pentru ea si copii?
El este cel care a solicitat partajul dar fara sa tina cont ca ex sotia si-a pierdut incapacitatea de munca(boala care provine din timpul casatoriei),nu are posibilitate de a-si achizitiona o alta locuinta.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:27, 8 Aprilie 2014
Legal nu exista o astfel de obligatie a sotului, se poate pretinde pensie sau alte compensatii, poate o renta si din ea sa plateasca chirie, insa nu e musai sa si castige, conteaza vina sotului la partaj, iar pt a cere pensie conteaza nu numai ca doamna sa fie in incapacitate de munca, ci si sa nu se poata intretine din veniturile sale.
Prin partaj sotii isi impart bunurile comune, poate va avea posibilitatea sa cumpere sau inchirieze dupa acest partaj. Daca nu are cum sa le asigure copiilor o locuinta, sa ii lase sa stea cu tatal la domiciliul lui.

Ultima modificare: Marți, 8 Aprilie 2014
gi-jane2, moderator
multumesc,din pacate se vor achita creditele bancare facute in timpul casatoriei,mare lucru nu v-a ramane,tatal copiilor nu plateste pansie alimentara(urmand ca executorul judecatoresc sa se ocupe de acest lucru),nu mai are nicio relatie cu minorii,ex sotia nu se mai poate intretinere din venitul sau pensie invaliditate.
ce se poate face?
Ma tem ca nu mare lucru. Femeia ar trebui sa identifice alte surse de venit. Sotul nu va putea fi obligat sa plateasca mai mult de jumatate din salariu pt toti creditorii adica fosta nevasta, copii si cine o mai fi.
Ce a cerut barbatul la partaj ? Adica de ce mai fac partaj pe bunuri in loc sa vanda si sa achite ce au de achitat ?
s-a cerut ca una din parti sa ramana in locuinta,fara ca el sa mentioneze de fapt ca sunt si credite bancare (acestea fiins pe numele sotiei)
-el stiind situatia financiara a fostei sotii scopul lui este obtinerea locuintei(nu plateste ratele bancare,nu plateste pensiei intretinere,dar are bani pentru partaj prin instanta)
Atunci sotia trebuie sa faca la randul ei cerere reconventionala (daca mai este in termen ) si sa includa in cadrul partajului si creditele care - chiar daca sunt pe numele sotiei, dar facute in timpul casatoriei si pentru nevoile comune ale acesteia - vor trebui impartite intre soti.

Alte discuții în legătură

Recalculare pensie alimentara rares05 rares05 anul trecut s-a pronuntat divortul intre mine si sotia mea, prin care s-a stabilit plata unei pensii alimentare 1/4 din venitul meu, dar din momentul in care ... (vezi toată discuția)
Divort nicu_mrk nicu_mrk Am un apartament in curs de achizitie la costul de 95000 euro din care 35000 i-am achitat din vanzarea unui apartament al meu donat si restul urmeaza sa ii ... (vezi toată discuția)
Divort Mihai25 Mihai25 Buna ziua, sunt in divort si am apartamentul ipotecat , ipoteca semnata si de sotia mea , am facut creditul de comun acord,acum cativa ani. Daca se ajunge la ... (vezi toată discuția)