avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Actiune in pretentii/plata nedatorata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Actiune in pretentii/plata nedatorata

Buna seara!
Va relatez pe scurt cazul meu. Am cumparat o garsoniera la licitatie publica in luna iulie 2013. Am intrebat ulterior la asociatie daca sunt sume neachitate si mi s-a spus ca nu sunt facute calculele la zi. In luna decembrie am vrut sa vand garsoniera si am cerut adeverinta de la asociatie si mi s-a spus ca trebuie sa achit 13.000 Lei!!!! Am fost nevoit sa ii achit pentru a putea vinde. Insa nu cred ca garsoniera nelocuita a generat asemenea cheltuieli in aprox 5 luni. Pot face o actiune in pretentii impotriva asociatiei? sau pot cere restituirea platii nedatorate?? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Bloc Expert , Administrator imobile 19:25, 13 Aprilie 2014
Initial,se impune sa va informati temeinic asupra natura debitului
In temeiul disp art 10 din L nr 230/2007 solicitati oficial presedintelui de asociatie sa va clarifice aspectele ,sa va precizeze concret suma de baza si penalitatile eventual aplicate
Pe de alta parte,constientizati ca si in cazul apartamentelor nelocuite,lunar proprietarul este obligat sa achite parti comune
Nu ati precizat existenta de aparate individuale de contorizat,astfel incat,este hazardat a emite opinii referitor la temeinicia sumei
Este o diferenta semnificativa intre un apartament prevazut cu repartitoare de cost si altul care nu detine repartitoare
Dv precizati ca ati aflat de existenta debitului la interval de 5 luni,fara a mentiona daca in acest interval ati achitat lunar cotele de intretinere
Pe de alta parte,nu omiteti ca a fost perioada de iarna cu obligatii de plata majorate de c/v caldura
informatiile despre care vorbiti, nu au relevanta in speta mea. Ideea era cu totul alta.
Da, puteti introduce o cerere la judecatorie prin care cereti orice. Dar e greu de crezut ca judecatorul o sa decida ca asociatia sa va dea banii inapoi deorece dumneavoastra achitandu-i v-ati insusit aceasta obligatie, ati acceptat, ati recunoscut ca sunteti dator asociatiei...
Ca sa aveti cat de cat ceva castig in instanta, in sensul diminuarii sumei, ar tebui sa depuneti la dosar dovada contestarii sumelor lunare afisate, contestari inregistrate la asociatie in maxim 10 zile de la afisarea fiecarei liste asa cum prevede legea 230/2007.
Daca nu ati contestat in termen legal si, pe langa asta, ati mai si achitat, nu aveti sanse sa obtineti acum restituirea sumelor achitate.
@ynocentta
E vorba de 130 milioane vechi.
Credeti ca la o garsoniera nelocuita se poate acumula aceasta suma in 5 luni, fie ele partial si de iarna?:stunned: Chiar si daca nu a fost achitat niciun leu in acest rastimp?

In mod sigur aceasta suma include si datoriile fostului proprietar catre asociatie, tinand cont ca acesta a avut datorii, de i s-a vandut casa la licitatie.

@BiancaTudose
Puteti incerca sa deschideti actiune impotriva asociatiei, motivand ca:
- asociatia v-a introdus in aceasta suma si bani pe care nu dv. ii datorati, atata timp cat la cumpararea apartamentului el era liber de orice sarcini;
- ca sa puteti vinde la randul dv. era necesara adeverinta de achitare a datoriilor, iar asociatia a profitat de acest eveniment pentru a-si acoperi si paguba facuta de fostul proprietar.
- diferenta de suma ceruta de asociatie intre ceea ce reprezinta intretinerea pe care trebuia sa o achitati dv. in cele 5 luni si suma de 13.000 lei nu a figurat pe listele de intretinere ca fiind restanta. Asta daca nu a figurat. Asociatia trebuie sa prezinte la proces listele de intretinere din lunile aferente. Daca restanta a fost introdusa pe lista, atunci acest argument cade.

Poate veti obtine castig de cauza, dar in practica va fi foarte greu pentru dv. sa scoateti banii de la asociatie, odata ce i-ati achitat. Nici macar prin executor judecatoresc.
Sfatuiti-va cu un avocat specializat in special pe recuperari.
Ultima modificare: Duminică, 13 Aprilie 2014
elga50, moderator
@elga 50 are dreptate.

Toate intrebarile acestea trebuia sa vi le puneti inainte de a plati acei 13000 de lei.
Administratia blocului a profitat de nestiinta dvs si a rezolvat o mare problema pe care o avea. Sincer sa fiu, si eu as fi facut la fel in locul lor. Altfel, acea restanta (din care o parte este si datoria dvs, probabil 800-1000 lei) ar fi trebuit suportata de restul proprietarilor. Daca merge, merge.
Din punctul meu de vedere va fi foarte greu sa mai recuperati ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Verificare calcule administratie bloc d12d d12d Buna ziua, rog ajutor, sunt :(( Mama mea s-a mutat in garsoniera unde amandoua suntem proprietare, in urma cu 2 ani si jumatate. Fara voia mea, caci stiam ca ... (vezi toată discuția)
Suma intretinere in avans prea mare razvanvelicu razvanvelicu Buna ziua, Tatal meu si-a vandut garsoniera, dar pentru a perfecta actele de vanzare, mai are nevoie si de adeverinta de la administratia blocului, cum ca ... (vezi toată discuția)
Calcul întreținere apartament gol Vince222 Vince222 Bună ziua tuturor. Avem un apartament nelocuit de câțiva ani. În septembrie 2017 s-a lăsat întreținerea pe 0, în ianuarie 2022 întreținerea este ... (vezi toată discuția)