Am si eu o speta careia nu ii dau de cap. O societatea a incheiat un contract de executie lucrari cu o primarie si a inaintat o garantie de buna executie de 5 %, intr-un cont bancar. S-a executat lucrarea dar, intre timp, societatea a intrat in faliment si, dupa inchiderea falimentului si radiere banca refuza sa restituie garantia deoarece primaria nu isi da acceptul.Cei 2 asociati ai societatii care s-a radiat au formulat actiune in instanta pt. a fi obligata primaria sa isi dea acceptul ca banca sa deblocheze garantia. Au vreo sansa sa li se admita actiunea? :(
Judecand si logic si legal - slabe sperante.
Banii ar trebui restituiti unei persoane juridice care legal nu mai exista (fiind radiata)
Cui sa plateasca deci banca ?
P.S.
Ce a facut Lichidatorul firmei in cursul procedurii de nu a recuperat banii cata vreme firma exista - nu era radiata ? (a dormitr ?)
Ce au pazit cei 2 asociati dupa ce s-a terminat lucrarea ?
Intotdeauna exista speranta. Daca sunt sanse 1% trebuie incercat.
Cunosc situatia, cand pentru aceeasi speta, instanta a dat 2 hotarari diametral opuse, nicidecum identice cum ar fi fost normal.
Probabil ca dovada referitoare la cei 2, cum ca au fost actionari la acea societate, poate ajuta.
Cu atat mai mult sansele sunt mari daca ei, au imprumutat personal societatea cu suma de 5% din valoarea lucrarii pentru depunerea garantiei, avand inscrisuri doveditoare in acest sens.
Cred ca, deasemenea, o adeverinta eliberata de PRIMARIE, precum ca lucrarea a fost executata bine, ar putea mari sansa unei hotarari in favoarea recuperari garantiei, ce normal trebuie returnata.
Asa ar fi corect. Legalitatea insa ...
Multumesc frumos pt.raspunsuri! Nu stiu ce a facut lichidatorul, eu am preluat speta abia acum..insa fostul administrator sustine ca a mai avut astfel de situatii si bancile, la prezentarea sentintei de inchidere a procedurii de faliment, i-au restitui lui garantiile. Actiunea este intemeiata pe disp.art. 231 din Legea nr. 31/1990, unde se mentioneaza ca patrimoniul societatii se transmite asociatului unic...