avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Interpretarea art.781(2) NCPC
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Interpretarea art.781(2) NCPC

Art.781(2) NCPC dispune:

(2) In cazul popririi pe conturile unei persoane fizice sau juridice, competenta apartine executorului judecatoresc al carui birou se afla in circumscriptia curtii de apel de la domiciliul sau sediul debitorului ori, dupa caz, de la sediul principal sau, dupa caz, de la sediile secundare ale institutiei de credit unde debitorul si-a deschis contul. Daca debitorul are mai multe conturi deschise, competenta pentru infiintarea popririi asupra tuturor conturilor apartine executorului judecatoresc de la oricare dintre locurile unde acestea au fost deschise.

Sublinierile îmi aparţin şi au menirea de a atrage atenţia asupra textului a cărui interpretare o supun discuţiei.

Chestiunea este următoarea. Este competent executorul judecătoresc:

- de la sediul secundar al instituţiei de credit (banca) la care debitorul şi-a deschis efectiv contul, sau

- de la oricare sediu secundar al băncii, indiferent de faptul că debitorul are sau nu un cont la acea subunitate bancară, singura condiţie care ar trebui să fie îndeplinită fiind aceea ca debitorul să deţină un cont la banca respectivă?

Concret, dacă debitorul are cont la sucursala cu sediul în X a băncii cu sediul central în Z, banca centrala avînd sucursale şi în A, B, C şi D, competenţa aparţine executorilor din X şi din Z sau sunt competenţi inclusiv executorii din A, B, c şi D?

Cu alte cuvinte, sintagma unde debitorul şi-a deschis contul se referă la sucursala la care şi-a deschis efectiv acel cont, şi numai la ea (situaţie în care executorii din A, B, C şi D nu ar avea competenţă) sau la banca centrală (situaţie în care ar fi competenţi inclusiv executorii de la sediile celorlalte sucursale)?

Orice interpretare este binevenită, chiar dacă încalcă adagiul tertium non datur.

Ultima modificare: Joi, 10 Aprilie 2014
themis, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 12:27, 12 Aprilie 2014
@themis
Foarte adevarat! Numai ca interpretarea literal-gramaticala are prioritate inaintea oricarei logici daca nu conduce la consecinte absurde sau flagrant inechitabile. Or, desi consecinta interpretarii literal-gramaticale a ipotezei in care exista un singur cont conduce la o solutie mult diferita de ipoteza in care exista mai multe conturi, nu este absurda. Ca urmare, nu vad cum s-ar putea interpreta literal-gramatical textul de mai sus astfel incat sa fie competent doar executorul de la locul unde debitorul si-a deschis efectiv contul.
...
Desigur ca toata istoria porneste de la o gaga de-a legiuitorului (una dintre cele 200-300 comise in procedura civila) caruia nu i-a trecut probabil prin scafarlie nimic suspect referitor la textul de mai sus. Insa aceasta este o alta poveste.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare obligatie de intretinere - mai este executorie de drept? br_nicku br_nicku Mai este valabilă afirmaţia de mai jos confrom prevederilor noului cod de procedură? Care ar fi noile articole echivalente? [i]\\"Hotărârea având ca ... (vezi toată discuția)
Plata pensiei alimentare floridemar floridemar Buna seara! Va supun atentiei urmatoarea speta: am divortat de curand si am un copil pentru care fostul sot va trebui sa plateasca 1/4 din salariu ca pensie ... (vezi toată discuția)
Executare silita costel_57 costel_57 Buna ziua, Poate un tert poprit (Trezoreria Municipiului Bucuresti, )sa trimita dosarul de executare la alta trezirerie ? si sa fie executata Trezoreria sect ... (vezi toată discuția)