Detin un PFA cu norma de venit, inregistrat ca platitor de TVA (si inregistrat si in ROI).
Va rog, daca este posibil, sa imi confirmati urmatoarele doua situatii.
1. Pentru facturile catre SUA, se pot face fara TVA? Am inteles ca ar trebui mentionat pe factura: neimpozabil in Romania conf art. 133 alin. 2 (pt persoane impozabile - de exemplu firme) - sau alin. 5 (pt persoane neimpozabile - de exemplu persoane fizice).
2. Pentru facturile catre tari din cadrul UE (de exemplu Marea Britanie), am inteles ca nici in cazul acesta nu se trece TVA pe factura (in conditiile in care beneficiarul este inregistrat ca platitor de TVA in tara sa), insa de data asta mentiunea pe factura este "taxare inversa".
Pe langa cele doua intrebari de mai sus, mai am cateva intrebari referitoare la declaratiile ce trebuiesc depuse la ANAF:
3. Ce declaratii trebuie sa depun in privinta TVA-ului (tinand cont ca PFA-ul nu mai efectueaza nici o alta operatiune inafara de facturarile catre SUA si catre UK, ambele operatiuni fara TVA) ? Din cate am inteles, trebuie sa depun D300 trimestrial, insa cum voi completa aceasta declaratie tinand cont ca nu am incasat nici un TVA? Se depune cu suma 0 ? Este nevoie si de D394 sau D392 ?
4. Cineva la ANAF mi-a spus ca daca in doua trimestre consecutive D300 este depusa cu 0, se scoate PFA-ul ca platitor de TVA automat (si automat se pierde si inregistrarea in ROI). Dansa mi-a recomandat sa fac macar o achizitie pe trimestru prin PFA, sau o factura care sa contina TVA. Exista cumva si alta solutie?
In primul rand sper ca vorbesti de inregistrare in scopuri de tva( nu de un cod de tva pentru achizitii intracomunitare si prestari). La codul fiscal primit de la registru ti s-a pus un RO in fata, nu ai primit altul de la anaf, nu?
Daca este asa:
1. da, exportul este scutit de tva. mentiunea "scutit de tva in conf cu art. 133 alin. 2"
2.taxare inversa face cel din UK. Tu ai o prestare de serv intracomunitare . mentiunea la fel ca sus.
3.D 300 trimestrial; D 390 lunar cand exista operatiuni intracomunitare. D 394 trimestrial cand exista cump-vanzari in tara cu tva. 392 daca exista operatiuni interne.
4.Corect. Trebuie. Altfel iti anuleaza codul de tva. Nu stiu cine te-a indrumat sa te inregistrezi in scopuri de tva. Nu ai nevoie. Si in plus ai multa bataie de cap... Solutia era sa ti iei un cod de tva separat de codul fiscal. (de la anaf).Tratamentul tva ului era la fel,(facturai in UE si sua fara tva) numai ca ramaneai neplatitor de tva in tara( nu depuneai 300, 394, 392)
PS: d 390 nu se poate depune decat on line cu semnatura electronica.