O persoana in varsta de 61 ani a fost diagnosticata la varsta de 20 ani cu displazie congenitala de sold, dupa varsta de 40 ani a aparut coxartroza bilaterala de sold, si probleme de mers, datorita displaziei. In anul 1998 a fost internata si a facut tratamentul corespunzator.
Boala a evoluat iar in anul 2005 si 2007 a fost protezata la ambele picioare.
La recomandarea medicilor a obtinut certificat de handicap in anul 2007, (displazia congenitala se incadreaza in criteriile de acordare) dar legislatia s-a modificat si in anul 2014 comisia de evaluare ii cere un act doveditor ca debutul bolii este inaintea varstei de 26 ani, adica inainte de 1979. Persoana respectiva nu mai are acte medicale atat de vechi si probabil nici in arhiva spitalelor nu se gasesc. Comisia de evaluare refuza sa-i primeasca dosarul de reevaluare. Actele medicale depuse la dosar sunt dupa anul 1990, adica dupa varsta de 40 ani.
Daca medicii din doua spitale de specialitate confirma (conform radiografiilor) ca boala este congenitala, nu stiu unde sa ma adresez pentru a rezolva problema?
Mi se pare un abuz grosolan din partea acestei comisii, lucru total normal si practicat la greu in Romania, din pacate. Faceti contestatie, eventual si o plangere penala pentru abuz in serviciu.
Mult succes!
Saptamana viitoare voi cere un raspuns scris, in care sa precizeze din ce motiv nu primeste dosarul pentru a putea sa-i actionez in contencios. Am inteles ca daca fac contestatie la Comisia Superioara de la ministerul muncii poate sa dureze 1 an pina primesc raspunsul.