avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Redobandire permis dupa hotarare definitiva
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Redobandire permis dupa hotarare definitiva

In urma conducerii sub influenta alcoolului cu o alcoolemie de peste 0,8, in urma hotararii judecatoresti mi s-a aplicat o pedeapsa de 1 an de inchisoare cu amanarea aplicarii pedepsei pe o perioada de supraveghere de 2 ani.. Mentionez ca in hotararea ramasa definitiva nu se specifica interzicerea dreptului de a conduce autovehicule. Imi voi recupera permisul acum sau dupa expirarea perioadei de supraveghere? Cu ce acte trebuie sa ma prezint la politia rutiera? Cunoaste cineva un caz asemanator concret? Exista vreun articol in Noul Cod Rutier care sa-mi interzica redobandirea permisului daca in hotarare nu se precizeaza asta? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: gabineicut , utilizator 13:20, 25 Februarie 2019
patrascu razvan a scris:

ei nu stiu sa citeasca pesemne, iar de interpretat va dati seama ca nici atat.


Daca a fost nevoie sa se consulte cu o alta persoana tocmai din alt birou va dati seama ca in biroul respectiv nu s-a gasit nimeni competent sa gaseasca raspuns.

Totusi ati avut noroc pentru ca nu au intrunit o comisie pentru a va da un raspuns.

Pana alegeau presedintele comisiei ajungeati in postura sa dati examenul ptr reobtinerea permisului.

Asa cum v-a indrumat si Dl av Patrascu aratatile si cu degetul si marcati articolul si cu un textmarker pentru a iesi in evidenta.
Le spuneti si ca intr-un text prevaleaza ultimele paragrafe in detrimentul celor anterioare.

PREVALÁ vb. I. intr. a avea întâietate, preponderență; a predomina. II. refl. a se folosi, a face uz de ceva. (< fr. prévaloir, lat. praevalere)

Puteti sa le subliniati si asta.

Dati-le drept exemplu ptr a va interpreta o hotarare de condamnare unde in primele paragrafe inculpatul este condamnat la inchisoare x ani iar in urmatoarele paragrafe se suspenda condamnarea si se stabileste un termen de incercare, ce se intampla in opinia lor cu inculpatul? Merge la inchisoare sau acasa?
In mod sigur vor consulta alti colegi, din alte birouri sau chiar de la alte IPJ!
Din pacate par atat de ignoranti incat si cand am spus ca as vrea sa vin cu un avocat sa discute cu un jurist de-al lor sau cu o persoana mai competenta, mi-au spus ca pot sa vin si cu 10 avocati ca decizia lor e clar aceeasi, fara prea multe discutii. Nu par foarte dornici sa se documenteze si sa interpreteze favorabil legea, in schimb abuzul cred ca li se preda inca la scolarizare pt ca era destul de tanar. I se citea pe fata placerea de a-mi anula permisul. Mi s-a accentuat foarte tare ura pe care le-o port. [Editat 2.1 din regulament]
Ultima modificare: Joi, 17 Aprilie 2014
Gabriela Mihai, Avocat
boby_yoghi a scris:

Le-am aratat, numai ca nu l-au luat in seama. Au spus ca daca se precizeaza ca sunt condamnat in baza art. 336 alin. 1 se atrage automat anularea permisului. Eram curios daca dvs. cosiderati ca se poate ataca decizia lor in instanta si ce sanse am avea...


Domnule dvs nu sunteti condamnat, asta nu inteleg domnii politisti, poate ca nici nu are cine sa le explice diferenta, in cazul dvs, instanta a stabilit doar o pedeapsa si a amanat aplicarea ei pe un termen de supraveghere de 2 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii, dacă pe parcursul termenului de supraveghere, cu rea-credinţă, nu respectati măsurile de supraveghere sau nu executati obligaţiile impuse, instanţa revocă amânarea şi dispune aplicarea şi executarea pedepsei.
Eu inteleg foarte bine si va multumesc pentru raspunsurile pertinente si argumentate. Sper totusi la randul meu sa ii conving si pe oamenii legii sa se documenteze. Nu-mi ramane decat sa incerc si cand o sa fie o alta persoana de serviciu la ghiseul respectiv. Si sa tot incerc la toate schimburile, poate o sa gasesc pana la urma intelegere. Mi-ar fi de un mare folos daca cineva ar cunoaste un precedent asemanator, indiferent de solutionare. Probabil cei aflati in aceeasi situatie iau ca atare decizia luata "pe genunchi" de angajatul de la ghiseu dupa o citire vaga a hotararii, si renunta la dreptul de a mai conduce fara a se mai consulta si cu o persoana competenta. E foarte dificila discutia cu o persoana fara rabdare, care considera ca are puterea de a interzice anumite drepturi prin functia pe care o detine.
Mergeti si intrebati-l ce vrea sa insemne art.103 alin.1 lit.c si in ce caz se aplica.

ART. 103*)OUG 195/2002
(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule se dispune:
a) pentru o perioadă de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârşit contravenţii care cumulează 15 puncte de penalizare;
b) pentru o perioadă de 60 de zile, dacă titularul permisului de conducere cumulează din nou cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
#M5
c) pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus clasarea, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, dacă pentru regula de circulaţie încălcată prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce.
(1^1) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. c), suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie se dispune de către şeful poliţiei rutiere pe raza căreia a fost săvârşită fapta.

Alte discuții în legătură

Permis de conducere anulat lilicu lilicu sentinta ramasa definitiva in iunie 2014 pentru conducere sub influenta alcoolului, fara pagube, fara accident prevede aplicarea unei amenzi de 3600lei , cu ... (vezi toată discuția)
Alcol la volan..... jauca jauca deci anul trecut 20.04.2014 in duminica mare am condus sub influenta alcolului....neadaptand viteza intr´o curba am derapat de pe drum.....a venit politia la ... (vezi toată discuția)
Redobandire permis de conducere costinm1 costinm1 Pe data de 14.06.2014 mi-a fost retinut permisul de conducere pentru infractiunea de conducere pe drumurile publice unui autovehicul de catre o persoana sub ... (vezi toată discuția)