avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Redobandire permis dupa hotarare definitiva
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Redobandire permis dupa hotarare definitiva

In urma conducerii sub influenta alcoolului cu o alcoolemie de peste 0,8, in urma hotararii judecatoresti mi s-a aplicat o pedeapsa de 1 an de inchisoare cu amanarea aplicarii pedepsei pe o perioada de supraveghere de 2 ani.. Mentionez ca in hotararea ramasa definitiva nu se specifica interzicerea dreptului de a conduce autovehicule. Imi voi recupera permisul acum sau dupa expirarea perioadei de supraveghere? Cu ce acte trebuie sa ma prezint la politia rutiera? Cunoaste cineva un caz asemanator concret? Exista vreun articol in Noul Cod Rutier care sa-mi interzica redobandirea permisului daca in hotarare nu se precizeaza asta? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: gabineicut , utilizator 13:20, 25 Februarie 2019
Multumesc inca o data. Mi-e foarte clar! O sa continui sa incerc sa-i conving. Revin cu amanunte dupa orice alta discutie.
Si eu am fost in situatia de mai sus in urma cu ceva timp. De retinut si urmatorul aspect. In caz ca ai fost depistat cu peste 0.8 la mie in sange sau 0.4 in aerul expirat, dovada este fara drept de circulatie.


Art. 111
(1) Permisul de conducere sau dovada inlocuitoare a acestuia se retine in urmatoarele cazuri:
b) cand titularul acestuia a savarsit una dintre infractiunile prevazute la art.85, art.86 alin.(2), art.87 alin.(1), (2), (4) si (5), art.89 alin.(1), art.90 alin.(1) si art.92 alin.(3) si (5);
(2) La retinerea permisului de conducere, in cazurile prevazute la alin.(1), titularului acestuia i se elibereaza o dovada inlocuitoare cu sau fara drept de circulatie.
(3) In situatiile prevazute la alin.(1) lit.b) si art.102 alin.(3), dovada inlocuitoare a permisului de conducere se elibereaza fara drept de circulatie.

Deasemenea, anularea permisului nu o face politia rutiera. Asa am crezut si eu si cand sa depun actele pentru un nou permis mi-au zis ca am permis doar ca trebuie sa fac cerere, sa vin cu copii dupa hotarare si se anuleaza in 2 saptamani. de returnat cel existent nu poate sa fie vorba.

Amanarea executarii pedepsei cred ca este ceva aproximativ la fel cu vechea prevedere "cu suspendare". adica, tot condamnat esti doar ca nu te pune sa executi. acum, lucrurile stau diferit. daca vrei permis mai repede, stai 1 an inchis si dupa 6 luni de cand ai iesit, poti sa te pui pe lista la obtinere de permis nou. daca nu, astepti 2 ani de la data ramanerii definitive si inca 6 luni ca asa prevede legea (trebuie sa treaca cel putin 6 luni de la efectuarea pedepsei pentru care ti-a fost anulat permisul) ca sa te poti inscrie din nou la examen.

In concluzie, politistul avea dreptate cand a spus ca nu va poate returna permisul ca sa conduceti autoturisme. In urma depistarii ei au aplicat legea si v-au dat o dovada fara drept de a conduce. Instanta, nu a dat in hotarare faptul ca aveti voie sa conduceti ceea ce inseamna ca, pe langa condamnare, v-a ramas in aplicare decizia din dovada inlocuitoare. Aveti grija sa nu o pierdeti ca trbeuie sa o depuneti in original ca sa anulati permisul existent.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@bpapiiro:
Domnule inteleg ca incercati sa ajutati, dar dvs prin nestiinta dezinformati, ceea ce nu este deloc normal, este de preferat sa va abtineti cand raspunsurile vin din imaginatia dvs.

Anularea permisului o face politia rutiera.
ART. 203 HG 1391/2006
(1) Anularea permisului de conducere, în cazurile prevăzute la art. 114 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se dispune:
a) de şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căruia a fost constatată fapta, în baza hotărârii judecătoreşti rămase definitivă, dispusă de o instanţă din România;

Amanarea executarii pedepsei cred ca este ceva aproximativ la fel cu vechea prevedere "cu suspendare". adica, tot condamnat esti doar ca nu te pune sa executi. acum, lucrurile stau diferit. daca vrei permis mai repede, stai 1 an inchis si dupa 6 luni de cand ai iesit, poti sa te pui pe lista la obtinere de permis nou. daca nu, astepti 2 ani de la data ramanerii definitive si inca 6 luni ca asa prevede legea (trebuie sa treaca cel putin 6 luni de la efectuarea pedepsei pentru care ti-a fost anulat permisul) ca sa te poti inscrie din nou la examen.

Citesc si ma minunez ce aberatii puteti scrie, asa cum am precizat anterior, amanarea aplicarii pedepsei nu reprezinta o hotarare de condamnare, instanta a stabilit doar o pedeapsa si a amanat aplicarea ei pe un termen de supraveghere de 2 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii. Nu inteleg de unde ati nascocit toate aceste termene: "2 ani de la data ramanerii definitive si inca 6 luni ca asa prevede legea( trebuie sa treaca cel putin 6 luni de la efectuarea pedepsei pentru care ti-a fost anulat permisul)ca sa te poti inscrie la examen". Cand incercati sa oferiti un raspuns cititi domnule legislatia, nu mai inventati tot felul de bazaconii, acum va intreb pe dvs, regasiti amanarea aplicarii pedepsei trecuta in dispozitiile art.116 alin.1 lit.b asa cum era trecuta suspendarea conditionata a executarii pedepsei in forma anterioara, sesizati oare diferenta?
Concluzia dvs incununeaza postarea si nu mai vreau efectiv sa o mai comentez.

ART. 116*)
(1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare:
#B
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
[Forma anterioara lit. b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;]
b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducător de autovehicule, prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată."
(2) Persoana căreia i-a fost anulat permisul de conducere, înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ca urmare a săvârşirii, într-un interval de 6 luni de la restituirea permisului de conducere, a unei fapte care atrăgea suspendarea exercitării dreptului de a conduce, se poate prezenta la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, fără a fi necesară trecerea vreunui termen de la data aplicării măsurii administrative.
(3) Pentru prezentarea la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) trebuie să facă dovada că:
#M1
a) este aptă din punct de vedere medical;
#B
b) nu a fost condamnată prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru una dintre infracţiunile prevăzute la art. 24 alin. (6), cu excepţia cazurilor în care a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1).
#CIN





Eu spuneam mai sus ca am trecut prin acest exercitiu si chiar daca se presupune ca este asa cum spuneti dumneavoastra, o sa vedeti ca in practica lucrurile nu stau asa. Cunosc aceasta procedura in 2 judete diferite, la distanta de 300km unul de altul. Imi e greu sa cred ca toti sunt incompetenti. Nu dati sperante omului aflat si asa la necaz. Sunt alte spete de unde se pot castiga bani prin angajarea unui avocat. Credeti ca eu nu as fi vrut sa obtin mai repede permisul? Credeti ca nu am atacat toate formele posibile lucru care mi-a mai adus un an in plus de asteptare fara permis crezand ca am dreptate? Asadar, eu am vorbit din ceea ce am patit eu si nu altii sau dat cu parerea cum credem ca ar fi. V-as ruga domnulepatrascu sa va cizelati putin vorbele cand acuzati.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate domn, nu trebuie sa presupuneti ca este asa cum spun eu, eu va raspund argumentand legal din respect pentru utilizatorii acestui forum, acum va intreb, ati fost dvs in aceasta situatie, a dispus instanta amanarea aplicarii pedepsei in cazul dvs?

Alte discuții în legătură

Permis de conducere anulat lilicu lilicu sentinta ramasa definitiva in iunie 2014 pentru conducere sub influenta alcoolului, fara pagube, fara accident prevede aplicarea unei amenzi de 3600lei , cu ... (vezi toată discuția)
Alcol la volan..... jauca jauca deci anul trecut 20.04.2014 in duminica mare am condus sub influenta alcolului....neadaptand viteza intr´o curba am derapat de pe drum.....a venit politia la ... (vezi toată discuția)
Redobandire permis de conducere costinm1 costinm1 Pe data de 14.06.2014 mi-a fost retinut permisul de conducere pentru infractiunea de conducere pe drumurile publice unui autovehicul de catre o persoana sub ... (vezi toată discuția)