: in anul 2003 mii de persoane din toata tara au strans pe strada , din casa in casa , niste semnaturi de la populatie , pentru infiintarea unui partid . la tribunal in prima instanta a fost aprobata infiintarea partidului . cineva s-a gandit sa faca recurs la hotararea de infiintare a partidului si totodata sa depuna o plangere (cred penala ) prcum multe din aceste semnaturi la nivel de tara ar fi false .
in 2003 politia a mers din casa in casa sa intrebe lumea daca intr-adevar au semnat sau nu .
nu cunosc raspunsurile oamenilor.
dupa aceast demers din 2003 nu s-a mai intreprins nimic pana acum cand unii din cei care au strans aceste semnaturi au inceput sa fie chemati la politie ptr. declaratii .
1) plangerea nu trebuia sa fie depusa de un anume individ care iintr-adevar ar fi descoperit ca i s-ar fi falsificat semnatura ?
2) este legal ca reclamatia fie depusa per total semnaturi pe tara , ca apoi organele in drept sa cerceteze sa caute sa scoata niste "vinovati " sau mai bine zis niste tapi ispasitori care fi falsificat sau nu vreo semnatura ?
3) este legal ca persoanele care au strans semnaturile sa fie chemate la politie si sa li se ceara sa dea declaratie fara a i se arata actul in baza caruia sunt cercetati ?
4) in aceste conditii persoana cercetata poate refuza sa dea declaratia ceruta ?
5) persoanele cercetate in acest caz au nevoie in de un avocat ?
6 ) daca una din persoanele cercetate in acest caz nu are bani sa angajeze un avocat poate sa ceara un avocat din oficiu si abea apoi sa accepte sa dea declaratii ?
7) fapta s-a prescris sau se poate prescrie in timpul cercetarilor ?
1-Sesizarea poate fi si din oficiu chiar fara o plangere.
2-da cercetarea se desfasoara in rem ... nu in personam.
3-actele de cercetare in principiu nu sunt publice
4-da
5-pentru anume infractiuni asistenta este obligatorie.
7-nu putem stii daca fapta s-a prescris atata vreme cat nu stim despre ce fapta este vorba.
1) exista o plangere la nivel de tara
2) puteti fi mai explicit va rog ?
3) peroanei cercetate nu i se citeste reclamatia in baza caruia este cercetat ? nu i se aduc la cunostiinta acuzatiile in mod concret si cine le-e facut ?
4) daca da ; care sunt urmarile ?
5) nevoia sau obligativitatea asistentei iti este adusa la cunostiinta sau trebuie ceruta ?
7) este vorba de fals in declaratii deoarece pe foile de semnaturi exista o rubrica unde un anume subsemnat sub ateltionarea existentei art. 292 c.p.ceritfica , ca acele semnaturi sunt reale
Cred ca este mai bine sa spuneti concret...
Cercetate sunt persoanele care au strins semnaturi nu cele care au semnat.In cel mai rau caz cei care au semnat sunt audiati si au calitatea de martori.
Pentru a sti urmarile trebuie cunoscute faptele.
In functie de incadrarea juridica a faptelor intervine prezenta avocatului.
Daca este vorba de art. 292 c.p in cauza se impun expertize,confruntari ,etc.
Procedura greoaie,volum de munca imens si din punctul meu de vedere, fara finalitate.Nu cunosc consecintele acestor semnaturi. De aceea va solicit sa veniti cu ceva concret.
2-Cercetarea in rem are in vedere acele fapte penale ale carou autori nu sunt indicati de captre persoana care face plangerea, caz in care treaba organului de cercetare penala este si aceea de a determina cine este autorul faptei.
CErcetarea in personam are loc atunci cand partea vatamata indica si autorul faptei organul de cercetare penala urmand doar sa face cercetari sub aspectul existentei faptei, incadrarii, elementelor constituitive samd ...
3persoanei cercetate i se aduce la cunostinta ca este chemat pentru a da declaratii in legatura cu o fapta presupus a fi savarsita in data de ... constand in aceea ca ..... . Nu i se da citire plangerii. Acuzatiile i se aduc la cunostinta dupa ce a fost declansata urmarirea penala impotriva persoanei.
4-consecintele ar putea fi acelea ca este necesara audierea altor persoane care sa suplineasca lipsa de probatoriu. Pe de alta parte refuzul de a da declaratii poate fi retinuta la individualizarea pedepsei ca circumstanta agravanta.
5-organul de urmarire penala are obligatia de a-i aduce la cunostinta persoanei pe care o cercetaya ca are dreptul la asistenta juridica din partea unui aparator ales sau desemnat din oficiu .... si alte cateva .. lucruri...
6-pot fi retinute mai multe fapte in concurs. In genere astfel de fapte sunte retinute in concurs cu altele.