avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca semnat iar a doua zi nu a mai venit
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca semnat iar a doua zi nu a mai venit

Buna ziua,
am urmatoarea situatie:
- o persoana nou angajata a semnat contractul de munca, l-am introdus in revisal, urmand ca de a doua zi sa inceapa activitatea.
- a doua zi nu s-a prezentat la munca si nici nu a mai raspuns la telefon.
- mentionez ca am facut contract pe durata de 1 luna urmand ca apoi sa incheiem contractul pe durata nedeterminata daca va dori sa lucreze in continuare, si a fost de acord.
- a primit si echipament de lucru, urmand ca a doua zi sa faca protectia muncii.
- nu mi-a adus adeverinta de la medic...urma sa o aduca sapt. viitoare luni.
- cum pot sa-i anulez contractul de munca? sau ce pot face in aceasta situatie?

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:08, 12 Aprilie 2014
Cea mai buna solutie este incetarea c.i.m. in baza art.31 alin.3 C.mun., si anume: Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
multumesc pentru raspuns.

cred ca este suficient sa-i trimit pe adresa din buletin o notificare cu confirmare de primire ca i-a incetat contractul de munca conf art.31 alin.3,

problema mea este ca persoana respectiva nu a venit in ziua in care trebuia sa inceapa activitatea si teoretic dar si practic eu ca angajator nu pot spune daca aceasta persoana corespunde locului de munca sau nu...
intelegeti care este situatia.
nu stiu daca legal exista o alta modalitate de anulare a acestui contract de munca.
este prima oara cand ma confrunt cu o astfel de situatie si poate ca vreau sa fiu "mai catolica decat papa".
de asemenea, contractul fiind inregistrat in revisal, va trebui sa o trec si in statul de salarii cu zero ore lucrate si in decl. 112 cu angajare cu data de 11 si incetare cu data de 11????

1. Pentru prima zi de munca, il puteti trece absent nemotivat.

2. Art. 57 C.mun.
(1) Nerespectarea oricăreia dintre condiţiile legale necesare pentru încheierea valabilă a contractului individual de muncă atrage nulitatea acestuia.
.......
(6) Constatarea nulităţii şi stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul părţilor.
(7) Dacă părţile nu se înţeleg, nulitatea se pronunţă de către instanţa judecătorească.

Art.27 C.mun.
(1) O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de munca.
......

Asadar, pentru nulitatea c.i.m. va trebuie acordul salariatului sau , in caz contrar, se promoveaza o actiune in instanta - procedura ce necesita timp si cheltuieli materiale.

3. Concedierea salariatului în baza art. 31 alin. (3) din Codul muncii are ca temei legal chiar acest text legal, iar nu textul art. 61 lit. d) din Codul muncii, chiar dacă împrejurările care îl determină pe angajator să ia măsura concedierii sunt identice cu cele care se pot încadra la art. 61 lit. d) din Codul muncii, adică se circumscriu sintagmei de ”necorespundere profesională”. Prin urmare, dispunând concedierea salariatului aflat în perioada de probă, angajatorul nu trebuie să îndeplinească formalităţile pe care le implică concedierea în temeiul art. 61 lit. d) din Codul muncii, adică: nu este necesar să parcurgă procedura de evaluare, nu are obligaţia de a propune salariatului alt loc de muncă dintre cele vacante din unitate. Singura formalitate pe care trebuie să o îndeplinească angajatorul este notificarea scrisă.
din nou, multumesc mult
sper sa nu ma mai intalnesc cu astfel de situatii, desi atunci voi sti ce am de facut.
din pacate sunt oameni neseriosi peste tot...
Sunt de acord cu dvs cu privire la astfel de persoane, mai ales cand astazi poti gasi cu greu un loc de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere legala viorictin viorictin Care sunt etapele pentru concedierea unui salariat angajat pe durata determinata 3 luni,care s-a dovedit necorespunzator din punct de vedere profesional.Cum sa ... (vezi toată discuția)
Revisal costy1986 costy1986 va rog ajutati-ma, l-am bagat in revisal dar nu s-a mai prezentat nici la analize, cum fac acum ? si am si persoane care s-au prezentat la analize dar nu au ... (vezi toată discuția)
Decizie de incetare in perioada de proba fizz fizz Buna ziua! Astazi am primit o decizie de incetare a contractului de munca in perioada de proba in baza art.31 alin(3) si art 61 lit d din codul ... (vezi toată discuția)