Cea mai buna solutie este incetarea c.i.m. in baza art.31 alin.3 C.mun., si anume: Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
multumesc pentru raspuns.
cred ca este suficient sa-i trimit pe adresa din buletin o notificare cu confirmare de primire ca i-a incetat contractul de munca conf art.31 alin.3,
problema mea este ca persoana respectiva nu a venit in ziua in care trebuia sa inceapa activitatea si teoretic dar si practic eu ca angajator nu pot spune daca aceasta persoana corespunde locului de munca sau nu...
intelegeti care este situatia.
nu stiu daca legal exista o alta modalitate de anulare a acestui contract de munca.
este prima oara cand ma confrunt cu o astfel de situatie si poate ca vreau sa fiu "mai catolica decat papa".
de asemenea, contractul fiind inregistrat in revisal, va trebui sa o trec si in statul de salarii cu zero ore lucrate si in decl. 112 cu angajare cu data de 11 si incetare cu data de 11????
1. Pentru prima zi de munca, il puteti trece absent nemotivat.
2. Art. 57 C.mun.
(1) Nerespectarea oricăreia dintre condiţiile legale necesare pentru încheierea valabilă a contractului individual de muncă atrage nulitatea acestuia.
.......
(6) Constatarea nulităţii şi stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul părţilor.
(7) Dacă părţile nu se înţeleg, nulitatea se pronunţă de către instanţa judecătorească.
Art.27 C.mun.
(1) O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de munca.
......
Asadar, pentru nulitatea c.i.m. va trebuie acordul salariatului sau , in caz contrar, se promoveaza o actiune in instanta - procedura ce necesita timp si cheltuieli materiale.
3. Concedierea salariatului în baza art. 31 alin. (3) din Codul muncii are ca temei legal chiar acest text legal, iar nu textul art. 61 lit. d) din Codul muncii, chiar dacă împrejurările care îl determină pe angajator să ia măsura concedierii sunt identice cu cele care se pot încadra la art. 61 lit. d) din Codul muncii, adică se circumscriu sintagmei de ”necorespundere profesională”. Prin urmare, dispunând concedierea salariatului aflat în perioada de probă, angajatorul nu trebuie să îndeplinească formalităţile pe care le implică concedierea în temeiul art. 61 lit. d) din Codul muncii, adică: nu este necesar să parcurgă procedura de evaluare, nu are obligaţia de a propune salariatului alt loc de muncă dintre cele vacante din unitate. Singura formalitate pe care trebuie să o îndeplinească angajatorul este notificarea scrisă.
din nou, multumesc mult
sper sa nu ma mai intalnesc cu astfel de situatii, desi atunci voi sti ce am de facut.
din pacate sunt oameni neseriosi peste tot...
Sunt de acord cu dvs cu privire la astfel de persoane, mai ales cand astazi poti gasi cu greu un loc de munca.