avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Tva constructie case in mod repetat
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Tva constructie case in mod repetat

Buna ziua !
Am cateva nelamuriri si as vrea sa ma ajutati cu niste raspunsuri.Anul trecut am terminat constructia primei case (este la gri) si anul acesta doresc sa o construiesc pe a 2-a , ambele sunt construite pentru a fi vandute.Teoretic m-as incadra la TVA 5% (nu au mai mult de 120MP utili,terenul este mai mic de 250MP) si sper eu ca si pretul de vanzare sa fie sub 380.000 lei cea de-a treia si ultima conditie pentru TVA 5%.Tin sa precizez ca nu m-am declarat persoana fizica autorizata platitoare de TVA.Nu am mai vandut decat un apartament pe care-l detineam de 15 ani anul trecut,intr-un bloc vechi.

Intrebarile mele sunt :

-la prima vanzare trebuie sa platesc TVA sau indiferent de suma de vanzare este exceptata de la plata TVA catre stat ?
-exista vreun plafon si care este acela pe care depasindu-l (dupa prima vanzare) sa fiu obligat sa platesc TVA ?
-si daca dupa prima vanzare sunt nevoit sa ma declar persoana fizica autorizata platitoare de TVA automat sau cum ?
-apartamentul pe care l-am vandut se ia in calcul ca prima vanzare tinand cont ca il detineam de 15 ani si era intr-un bloc vechi ?

Va multumesc !

Cel mai recent răspuns: Alin_Mihai , utilizator 08:58, 19 Aprilie 2014
In primul rand vindeti pe PFA sau pe PF( pe cnp). Este o mica-mare diferenta....

1. incepand cu a doua intr-un an calendaristic pt PF. Pt pfa de la primul.
2. prima vanzare pe an este exceptie pt PF. Pfa ul nu are aceasta exceptie. Incepand cu a doua plafonul este de 220.000 lei
3. Nu confundati PFA ul cu PF. Fiecare poate desfasura diverse activiati.
4. Apartamentul este pe PF. Se ia in considerare.
La punctul nr.2 spuneti ca : "prima vanzare pe an este exceptie pt PF" eu fiind si in acest moment persoana fizica.Ca apoi sa spuneti le punctul nr.4 ca : "Apartamentul este pe PF. Se ia in considerare."Si cum sa se ia in considerare din moment ce nu este construit pentru a fi vandut ci cumparat si revandut dupa 15 ani fiind totodata si bloc vechi ?

Apropo nu cumva plafonul a urcat la 380000 mii lei ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare 2 imobile vechi in acelasi an calendaristic emiliaanghel emiliaanghel am vandut in 2015 un imobil vechi din 1999si acum vreau sa vand un imobil dobindit prin donatie imobil construit in 2004 platesc tva la a doua tranzactie ... (vezi toată discuția)
Tva constructie noua sau constructie veche? cand sa fac vanzarea-cumpararea? big_bughy big_bughy Intentionez sa cumpar ca PFA platitor de TVA un imobil de la un SRL platitor de TVA. Imobilul este construit (receptie facuta) in 2022. Deci pana la 31 ... (vezi toată discuția)
Tva 5% constructie casa cmiep1@yahoo.com cmiep1@yahoo.com am un apartament cumparat inainte de 1989 si veau sa-mi construiesc o casa de vacanta cu o societate specializata in acest domeniu, si vreau sa stiudaca pot ... (vezi toată discuția)