1. Cu ce articol v-a incetat c.i.m.?
2.
- ma va afecta in vreun fel intreruperea de pe cartea de munca (voi aea intrerupere in per. 09.04-14.04) la primirea stimulentului de insertie?
Din
Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie:
Se poate acorda stimulentul de insertie pe perioadele in care persoana beneficiara se afla in concediu medical, concediu pentru ingrijirea copilului bolnav, alte tipuri de concedii medicale acordate in baza prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare?
Solutie:
Pe perioada concediilor medicale, concediilor pentru ingrijirea copilului bolnav sau altor tipuri de concedii reglementate de OUG nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, deoarece in aceste perioade sunt realizate venituri supuse impozitului pe venit, respectiv venituri din salarii, activitati independente sau agricole,
persoana poate beneficia de stimulentul de insertie.
- din cate stiu eu, ceea ce a facut angajatorul meu (m-a concediat in perioada stimulentului de insertie si in ziua pentru care am concediu medical) este ilegal - ce pot face eu pe cale legala pentru a fi pedepsit abuzul in serviciu pe care l-au facut ei?
Daca este vorba despre o concediere, atunci angajatorul nu a procedat corect.
Art. 60. C.mun.
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
.....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
art.25 din OUG 111/2010:
...
2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.
(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.
(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.
Art.26 din OUG 111/2010 dispune:
(1) Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2), art. 19 alin. (2),
art. 25 şi art. 38 alin. (3) şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.
(2) Constatarea contravenţiilor prevăzute la alin. (1) şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către
organele cu atribuţii de control ale Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
In acest sens, puteti depune o sesizare la ITM/Inspectia Muncii.
3. Impotriva deciziei de incetare a c.i.m. puteti
depune contestatie in termen de 45 de zile de la data luari la cunostinat de masura luata
la Tribunalul in care aveti domiciliul sau locul de munca.
Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.