avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Presedinte ales fara a fi pe ordinea de zi a adunarii ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Presedinte ales fara a fi pe ordinea de zi a adunarii generale

Adunarea generala a decurs binisor ( cu mici incidente ) pana la epuizarea punctelor de pe ordinea de zi de la avizier si cea anuntata la inceputul sedintei .
Apoi presedintele se ridica si anunta proprietarii prezenti ( in numar de vreo 26 din 176) ca isi da DEMISIA in urma unei adrese primita de la Primarie si a hotararii din comitetul executiv ( ! ) in loc sa spuna ca isi preda mandatul , parca asa suna mai bine , dar ma rog .
Motivul ar fi ca , detinea si functia de casier cu contract individual de munca , fiind incoltit ca mai avea putin si raspundea altfel , isi prezinta demisia , acest motiv vi l spun eu , ca nu a avut curajul sa spuna de ce isi da demisia .
Asa cum am spus la inceput acest punct nu era pe ordinea de zi cu toate ca se stia de acest lucru ( hotararea com .ex . ) si totusi se voteaza aceptarea demisiei si alegerea unui nou presedinte .
Alegerea nu a fost deloc " greoaie " pentru ca se stia cine va fi noul presedinte , acesta fiind propus de un " om al casei ".
Intrebarea care se pune :
- este corect si legal cum s a procedat in acest caz ? daca da , motivatie , iar de nu , ce se poate face in continuare .
O alta intrebare se refera la faptul ca daca o persoana are cazier , poate sa detina functia de presedinte ?
Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 08:55, 15 Aprilie 2014
Toti membrii sau chiar si unul dintre ei au dreptul legal de a solicita instantei anularea Hotararii de alegere in termen de 15 zile de la data la care fie au luat cunostinta despre ea, fie de la data AGA, daca au fost prezenti. Evident ca, in baza experientei vaste in acest domeniu, va spun ca hotararea AGA nu este legala. Regulile referitoare la convocare nu au fost indeplinite, banuind ca in statutul ONG-ului sunt inserate aceste prevederi. Nu rezulta nici majoritatea, dupa cum spuneti, deci cauze de anulare ar aparea multe si evidente. Luati legatura cu un avocat si actionati in consecinta. Taxa de timbru judiciar este de 100 lei, pentru OG 26/2000. Mult succes!
@apa_dulce,
Fara sa va suparati!
Multumim pentru raspuns, insa aici discutam de asociatii de proprietari si legea dupa functionam este:

LEGEA Nr. 230 din 6 iulie 2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari
PUBLICATÃ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 490 din 23 iulie 2007;

In aceste conditii, o hotarare a AG a proprietarilor pe care cineva poate sa o conteste, o poate face in termen de 60 de zile de la comunicarea acesteea. Apoi o alta caracteristica, specifica as. proproprietari:

ART. 24
(1) Adunarea generală poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari (jumătate plus unu) sunt prezenţi personal sau prin reprezentant legal.
(2) Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu, adunarea generală va fi suspendată şi reconvocată în termen de maximum 10 zile de la data primei convocări.
(3) La adunarea generală reconvocată, dacă există dovada că toţi membrii asociaţiei de proprietari au fost convocaţi, hotărârile pot fi adoptate, indiferent de numărul membrilor prezenţi, prin votul majorităţii acestora.
(4) Hotărârile adunării generale a asociaţiei de proprietari sunt obligatorii şi pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenţi la adunarea generală, precum şi pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociaţiei de proprietari.

Cam atat pentru dl. avocat.

@eugarizn,
Veniti din nou cu acelasi topic. Sigur ca este o chestiune care supara un proprietar corect si am incercat, aici pe forum sa va spunem parerea noastra - in conditiile in care nici cu cei de la biroul specializat din primarie nu ati rezolvat mare lucru.
Incerc sa va raspund punctual la intrebarile noi, puse in topic.
1. In AG despre care vorbiti, nu se alege un nou presedinte. Prin demisia presedintelui, comitetul ex. s-a descompletat. Trebuia ales un membru al as. prop. din care faceti parte care sa completeze nr.(impar) de membri si apoi, dintre acestia, ales un presedinte. Este o deosebire de nuanta, mai mult nu vad. De fapt asa spune si legislatia specifica.
2. Desi stiti, incerc sa va arat ce spune L 230/230 cu privire la:

ART. 9
Proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari au dreptul să participe, cu drept de vot, la adunarea generală a proprietarilor, să îşi înscrie candidatura, să candideze, să aleagă şi să fie aleşi în structura organizatorică a asociaţiei de proprietari. Pentru a beneficia de dreptul de a fi ales, persoana în cauză trebuie să aibă capacitate deplină de exerciţiu.

Si apoi, aici am doua observatii:
a) un cetatean poate avea cazier din mai multe motive - unul care-mi vine in minte acum, este ca respectivul a provocat un accident din vina sa si s-a lasat cu pagube materiale si morti;
b) daca are cazier din motive economice ( gestiune frauduloasa, inselaciuni, etc.), cred ca omul ar fi trebuit sa-si vada de treaba, sa refuze in mod politicos functia, sa explice in AG din ce motive nu poate indeplini aceasta functie;

Cu fostul presedinte, este alta treaba pe care am mai discutat-o. Acum este casier, are CIM, nici usturoi nu a mancat, nici gura nu-i miroase... (Omul, la angajatre tre' sa dovedeasca cu documente de la gheveizer ca nu are cazier, deci atentie).

Mult succes!
@Apa_dulce

Cred ca n-ati citit bine mesajul utilizatorului, asociatia de proprietari nu e ONG, iar AG a proprietarilor nu e AGA.
Va multumesc pentru raspunsuri si revin cu unele amanunte .
- Adunarea generala a fost reconvocata , ordinea de zi a fost urm : Darea de seama a com . ex . pe anul 2013 , Raportul Comisiei de cenzori pe 2013 , Descarcarea de gestiune pe 2013 , Aprobarea BVC pe 2014 , Intrebari , discutii si propuneri .
Aceasta ordine de zi este cea din anuntul de la avizier si cea aprobata la inceputul adunarii generale fara alte propuneri .
Unde este punctul cu demisia ? la cei care au stiut , respectiv com . ex .
Domnule Grecu , spuneti Dumneavoastra ca trebuia ales mai intai un membru al com . ex . si apoi " prezidentul " , pai nu s a facut asa , s a trecut direct la alegerea presedintelui , am cautat eu sa le explic cum si in ce fel m am priceput ca nu este bine , pai ai cu cine te intelege , le am aratat ca aceasta hotarare poate fi atacabila de cineva, nimic .
Si atunci va intreb :
- Care este solutia in final ?
Am solicita in scris sa mi dea o copie dupa procesul verbal al adunarii generale , nici un raspuns , dar am aflat ca nu am sa primesc asa ceva deoarece nu sunt obligati , dar ei sunt obligati sa puna la avizier hotararile adunarii generale ?
Daca nu au fost prezenti toti membrii com . ex . la sedinta , acestia pot semna procesul verbal ?
In ceia ce priveste problema cazierului , nu cunosc amanunte , doar ce se aude prin " targ " , timpul le va rezolva , iar despre " defunctul " presedinte ; ne a pacalit si a ramas omul cu CIM si beneficiaza de toate drepturile si are si banii pe mana .
Sa auzim de bine .

@Adam Grecu a scris:

In aceste conditii, o hotarare a AG a proprietarilor pe care cineva poate sa o conteste, o poate face in termen de 60 de zile de la comunicarea acesteea.

L 230/2007 completata si republicata
Articolul 26
Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari ori este de natura sa produca daune intereselor proprietarilor, acestia pot ataca in justitie respectiva hotarare, in termen de 45 de zile. Actionarea in justitie nu intrerupe executarea hotararii decat in cazul in care instanta dispune suspendarea acesteia.
A mai fost acest articol contestat la Curtea Constitutionala si s-a hotarat ca termenul sa fie 45 zile de la anuntarea PV ( de regula , afisare la avizier)
Acest termen de contestare este important, daca se depaseste nu se mai poate face actionarea in instanta. Sa postam informatii legislative exacte !

Alte discuții în legătură

Buna ziua, va rog am nevoie de un raspuns in privinta adunarii ... PD PD Buna ziua, va rog am nevoie de un raspuns in privinta Adunarii Generale a Asociatiei de Proprietari. In data de 11.02.2022 am facut Adunarea Generala si am ... (vezi toată discuția)
Ag si consecintele ei MetalOne MetalOne Buna ziua! La inceputul lunii iunie am participat la sedinta reconvocata a AG in care s-a ales alt presedinte (cel vechi a demisionat) si alti membri ai CE ... (vezi toată discuția)
Adunare generala reconvocata eugarizn eugarizn Buna ziua Rugamintea mea este urmatoarea : Ieri ( n.n. vineri 28.03.2014 ) a avut loc adunarea generala reconvocata a asociatiei cu ... (vezi toată discuția)