Incetarea contractului de inchiriere prin acordul partilor, neindeplinirea conditiilor de forma avand caracter nerelevant, coroborata cu necomunicarea facturilor aferente platii chiriei indreptateste tribunalul arbitral sa aprecieze asupra caracterului neintemeiat al cererii de obligare a locatarului la plata chiriei pretins datorate pentru perioada ulterioara incetarii respectivului contract de inchiriere.
daniel 2014 a scris :
=========================================================================
Buna ziua si va multumesc pentru raspunsul prompt.
Referitor la problema mea, nu pot pune la indoiala validitatea contractului sau ca nu a fost declarat la Fisc (fiind vorba de o firma care se ocupa cu inchirierea spatiilor banuiesc ca este totul legal). Ca as dori sa stiu este in ce lege se face referire la termenul de 60 de zile de preaviz pe care l-ati mentionat si daca apelez la mediere/instanta se va ajunge la acest termen ?
In contract se mentioneaza doar ca este valabil pana la data X (pe o perioada de 1 an) si nu se face nici o referire la posibilitatea terminarii lui de catre chirias, doar de catre proprietar in cazul in care eu nu imi indeplinesc obligatiile contractuale. Contractul in sine este destul de vag. Nu imi dau seama daca as avea castig de cauza cu cele 60 de zile daca incerc sa le zic de instanta si daca cheltuielile suplimentare cu instanta/medierea ar fi mai mari decat chiria pe 3 luni (cat ar mai ramane din contract peste cele 60 de preaviz), adica vreo 2.500 ron.
Multumesc
Vrei să renunți la un contract de închiriere ? Iată cele 3 moduri legale :
(Scris de Adriana Lefter,)
Pentru „anularea” unui acord, este de preferat să ajungi la un acord amiabil cu proprietarul.
Dacă stai în chirie, dar îți dorești, pentru un motiv sau altul, să te muți altundeva, amintește-ți că încă ești constrâns de înțelegerea cu actualul proprietar. De aceea, mai înainte de a începe să împachetezi, Imobiliare.ro îți recomandă să te informezi cu privire la prevederile legale în domeniu. Potrivit Noului Cod Civil, există trei modalități majore de încetare a contractelor de închiriere:
1) Expirarea termenului :
Poate că cel mai simplu mod de a renunța la un contract de închiriere ar fi să aștepți, pur și simplu, până la expirarea acestuia – atunci când acordul a fost încheiat pe o perioadă determinată. Potrivit legii, locaţiunea (închirierea) încetează de drept la expirarea termenului convenit de părţi sau, după caz, cel prevăzut de lege, fără a fi necesară o înştiinţare prealabilă a proprietarului.
Dacă, după împlinirea termenului de expirare a contractului, locatarul (chiriașul) continuă să deţină bunul şi să-şi îndeplinească obligaţiile, fără vreo împotrivire din partea locatorului (proprietarul), se consideră încheiată o nouă locaţiune, în condiţiile celei vechi (inclusiv în privinţa garanţiilor). Acest „acord tacit” va fi însă pe durată nedeterminată, dacă prin lege sau convenţia părţilor nu se prevede altfel.
2) Denunțarea contractului :
În cazul în care nu poți sau nu vrei să aștepți până la expirarea termenului prevăzut în contract, poți apela la denunțarea acordului prin notificare (o informare scrisă transmisă proprietarului). Pentru contractele pe perioadă nedeterminată, Noul Cod Civil prevede că, în calitate de chiriaș, trebuie să respecți un termen de preaviz ce nu poate fi mai mic decât sfertul intervalului de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei. Cu alte cuvinte, dacă plătești chiria lunar, trebuie să anunți proprietarul cu cel puțin o săptămână înainte de a te muta.
Termenul de preaviz este însă semnificativ mai mare în cazul contractelor încheiate pe o perioadă determinată. În astfel de cazuri, trebuie să informezi proprietarul cu cel puțin 60 de zile înainte de a te muta din casă. Orice clauză (înscrisă în contract) contrară acestei prevederi este considerată nescrisă.
3) Rezilierea contractului :
O altă modalitate prin care poți pune punct unui acord de închiriere constă în rezilierea contractului. Dreptul de reziliere revine atât proprietarului, cât și chiriașului, însă doar în baza neexecutării obligaţiilor contractuale de către cealaltă parte. Această variantă este, de regulă, folosită de către proprietarii care nu își încasează chiria și, mai rar, de către chiriași. Dezavantajul său major este că, în lipsa atingerii unui consens amiabil între cele două părți, conflictul poate ajunge în instanță. Dacă te regăsești într-o astfel de situație, cel mai indicat este să consulți un jurist sau un avocat.
~ final discuție ~