avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1032 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... un proprietar poate prelua in custodie marfurile ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

un proprietar poate prelua in custodie marfurile chiriasului pentru recuperarea chiriei restante?

Contractul de inchiriere a fost reziliat unilateral de catre CHIRIAS in feb 2009.Proprietarul si/a dat acordul scris de reziliere.
In continuare,dupa incetarea contractului,proprietarul permite verbal chiriasului sa ramana in spatiul respectiv din cauza ca nu a gasit un alt chirias.
Tacita relocutiune NU opereaza.
De la incetarea contractului si pana in prezent chiriasul a ramas in spatiu si a mai platit o parte din chiria restanta.
Acum proprietarul doreste sa preia marfurile chiriasului in custodie pentru valorificare,conform clauzei de GARANTII din contract.
Aceasta clauza este valabila si dupa incetarea contractului??????????
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 00:30, 24 August 2009
La incetarea contractului ,intre parti s-a incheiat document in forma autentificata care sa ateste situatia de fapt,
pretentii asupra sume neachitate,posibilitati in favoarea proprietarului de recuperare?In conditiile in care ,proprietarul a consimtit "verbal " chiriasului sa continue utilizarea spatiului ,fara incheierea de document in forma scrisa a drepturilor si obligatiilor reciproce,dorinta acestuia ,ca dupa incetarea de fapt a contractului,sa preia marfurile in scopul valorificarii ,este netemeinica si nelegala,sub prizma aspectului ca valorificarea are loc dupa incetarea obligatiilor contractula asumate.Mai exista un aspect important,,neprecizat de catre dvs ,respectiv circumstantele in care proprietarul cunoscand ca spatiul in fapt este locuit de tert,a patruns cu scopul insusirii bunurilor care nu ii apartin In situatia inexistentei documentelor legale care sa ateste concret data si conditiile de fapt in care a survenit rezilierea unilaterala a contractului,conditiile reciproc asumate referitor la accesul in locatie,actiunea ulterioara a proprietarului de preluare spre valorificare marfa chirias ,depozitata in locatia care a facut anterior obiectul contractului de inchiriere ,imbraca elementele faptei prevazuta de legea penala.Daca exista dovada legala a incetarii clauzelor contractuale,daca se poate dovedi ca proprietarul a patruns si a preluat spre valorificare bunurile apartinand in fapt chiriasului,exista posibilitati legale de solutionare
O data reziliat, un contract nu poate produce efecte pentru viitor, in momentul in care ati primit notificarea de reziliere trebuia sa faceti observatii in ceea ce priveste plata chiriilor restante, si eventual sa incheiati un acord scris cu chiriasul care prin care acesta sa fie deacord sa ii preluati bunurile in situatia in care nu va achita chiria restanta ............
.............Acum ca sa nu apara discutii si alte incurcaturi va sugerez o procedura mult mai eleganta si rapida de-a va recupera bani o somatie de plata intemeiata pe OUG 119/2007, aveti facturile de chirie neachitate si contract de inchiriere, solicitati eventual si penalitati daca aveti in contract daca nu dobanda legala, procedura se judeca in max. 90 de zile si obtineti titlu executoriu executati firma si va recuperati bani. Taxa de timbru este de 39 de lei, deci eu una zic ca mult mai usor asa .......
Corecta opinia lui Analore,dar din continutul mesajului titularului temei rezulta concret ca intelegerea intre parti a fost strict verbala,neputand niciuna dintre parti sa dovedeasca cu probe temeinice si indubitabile circumstantele rezilierii unilaterale .Procedura sugerata prin aplicarea prevederilor OUG 119/2007 poate fi materializata in cazul existentei de documente ,care din pacate din mentiunile postate ,nu rezulta a fi fost incheiate de catre parti,in succesiunea intelegerilor .
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri! Aplauze!
Daca imi permiteti o sa vin cu cateva precizari:
La incetarea contractului NU s/a incheiat nici un fel de document prin care sa se stabilesca stigerea datoriei.
Proprietarul (este vorba de un complex comercial) a avut o atitudine amiabila , din cauza faptului ca se afla si se afla si acum intr/o situatie foarte dificila.Mai multi chiriasi au depus notificari de reziliere in acelasi timp ,si s/au inchis mai multe spatii comerciale in complexdin cauza lipsei VADULUI COMERCIAL),iar locatia in care eu am consimtit sa raman(la cererea verbala a ) proprietarului se afla la intrarea principala in complex. proprietarul a sperat sa gaseasga un inlocuitor pentru a nu inchide acest spatiu central,dar nu a gasit nici pana in prezent.
De la incetarea contractului si pana in prezent am facut eforturi si am mai achitat din chira restanta.
Proprietarului i/a convenit acest lucru,negasind un alt chirias.
Dar acum, cand doresc sa/mi iau marfurile si sa eliberez spatiul ma ameninta cu preluarea lor in custodie.
Nu a prelut marfuri in mod abuziv,doar merge in fiecare zi si ne forteaza verbal sa predam sumele incasate din vanzari (sa nu radeti 100-500 lei/zi)
Va multumesc
Astept raspunsurile dvs.
minalex a scris:

De la incetarea contractului si pana in prezent chiriasul a ramas in spatiu si a mai platit o parte din chiria restanta.

Cand am sugerat actiunea pe 119, am presupus ca aceste restante sunt, inca din perioada de valabilitate a contractului si exista facturi corespunzatoare, daca nu este asa este cal ca nu se aplica aceasta procedura ......daca proprietarul a facut o inchiriere la negru ........asta e cam nasol ..........dar nu tragic, ce il impiedica la momentul actual pe proprietar sa inchuie usa spatiului si sa nu mai permita accesul chiriasului ? Doar e proprietate privata, nu;) ?!

Acum as mai avea o singura nelemurire de unde sunt aceste restante, din ce perioada ? Sa zicem ca ati cerut rezilierea incepand cu data de 01.07.209 restantele sunt dinainte de aceasta data sau dupa acesta data ?
Ultima modificare: Joi, 20 August 2009
Analore, utilizator

Alte discuții în legătură

Cand inceteaza un contract de inchiriere? minalex minalex sunt intr/o mare dilema,va rog sa/mi dati un raspuns: Am un contract de inchiriere intre doua societati comerciale,care stipuleaza la Art; 10 INCETAREA ... (vezi toată discuția)
Dupa incetarea unui contract de inchiriere acesta mai produce efecte? minalex minalex contractul de inchiriere pentru un spatiu comercial a incetat in luna feb.2009 prin notificare scrisa de reziliere unilaterala de catre chirias.Proprietarul ... (vezi toată discuția)
Chirie neplatita, chirias disparut... liviu f liviu f Pe data de 01.07.2010 trebuia sa incasez chiria pentru spatiul comercial pe care l-am inchiriat. Mi s-a cerut o amanare de trei zile. Am acceptat . De ... (vezi toată discuția)