avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... actiuni pretentii restante intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

actiuni pretentii restante intretinere

am un proces pe rol in care sunt chemat in judecata pentru restante intretinere.
suma initiala era de 5.000 ron. la prima infatisare la care nu am fost prezent a crescut la aprox 15.000 ron. la data celei dea 2-a infatisari achitasem 8.000 ron.

dosarul e pe fond si s-a amanat pronuntarea pentru recalcularea sumei (am contestat de exemplu unele luni de intretinere care nu depaseau termenul legal de 90 de zile de la scadenta)

intrebarea este urmatoarea:
odata ce judecatoarea va stabili ca sunt obligat sa platesc suma x (undeva intre 6.000 si 8.000 ron) care sunt conditiile in care va trebui sa platesc suma.

se cam exclud solutiile amiabile, pentru ca speranta celor care au intentat procesul era sa nu-mi platesc datoria si in final sa castige apartamentul prin executare silita.

deci concret, pentru o actiune in pretentii:
1. judecatoarea va stabili un termen pentru plata datoriei?
2. de la o decizie in fond care sunt pasii/perioada de timp pentru a se ajunge la executare silita
3. daca se decide executarea, pana cand pot stinge datoria? de ex din momentul instiintarii exista un termen legal in care pot plati datoria etc?

multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:03, 15 Aprilie 2014
Bună ziua,
Răspunsuri:
1. Nu. Cu precizarea că instanța doar constată dreptul reclamantului și nu stabilește termenul de plată.
2. Greu de spus și apreciat. După ce sentinta se redectaează și implicit se comunică, curge un termen în care partea nemulțumită poate uza de o cale de atac. În ipoteza în care nu se formulează o cale de atac, reclamantul poate urma procedura executării silite care presupune solicitare către un executor judecătoresc, încuviințarea executării de către instanță, notificare către debitor ulterior încuviințării, iar mai apoi se alege modalitatea de execuare prin executare mobiliară ori imobiliara.
3. Puteți stinge datoria în orice faza a executării. Cu precizarea că din momentul punerii în executare prin intermediul executorului judecătoresc veți mai achita și cheltuielile de executare și cel mai probabil cele privind actualizarea creanței.
4. Puteți solicita instanței, motivat, încuviințatrea platei în rate.
Ultima modificare: Marți, 15 Aprilie 2014
ContSters318277, utilizator
multumesc mult pentru promptitudine :)
in practica azi este pronuntarea pe fond care a fost amanata saptamana trecuta, judecatoarea cerand ambelor parti sa depuna in scris suma recalculata (eu nefiind de acrod cu anumite componente ale sumei, si depunand in scris ce suma recunosc si de ce obiectez la diferenta).
intr-o saptamana de acum incolo oricum o sa am suma pe care o va decide instanta. si vroiam sa ma linistesc ca nu este posibil vreun scenariu s.f. timp de o saptamana de la pronuntarea in fond pana la stingerea datoriei :)
ok, s-a decis suma cu posibilitate de apel in 30 de zile. banuiesc ca in perioada asta de 30 de zile pot plati linistit suma respectiva
andreidita a scris:
intr-o saptamana de acum incolo oricum o sa am suma pe care o va decide instanta.

Apoi dupa cateva minute spuneti ca:
ok, s-a decis suma cu posibilitate de apel in 30 de zile. banuiesc ca in perioada asta de 30 de zile pot plati linistit suma respectiva

Cum adica?
Ati primit astazi decizia judecatoresca in care se spune ca trebuie sa platiti si cat trebuie sa platiti?
De regula instanta se pronunta astazi iar sentinta se redacteaza dupa cateva saptamani sau cateva luni. Abia acea sentinta motivata prevede clar, concret cat aveti de plata iar termenul ce vi se acorda pentru apel se stabileste in acea sentina si decurge de la data cand vi se comunica sentinta.

Oricum, daca stiti ca ati pierdut, mergeti la asociatie si platiti cat puteti si cand puteti panao sa se redacteze hotararea instantei. Asa evitati ca asociatia sa inceapa executarea silita si evitati sa mai suportati si cheltiielile de executare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intoarcere executare mobexport mobexport Buna seara Va rog daca ma puteti ajuta: - in februarie 2012 am obtinut o hotarare judecatoreasca a instantei de contencios administrativ prin care ANRP ... (vezi toată discuția)
Calcul penalitati - urgentttttttttt aniellecj aniellecj Am avut de platit un debit in valoare de 24597 ron catre o universitate, debit stabilit prin sentinta penala din 25.3.2003, universitatea constituindu-se parte ... (vezi toată discuția)
Executare silita mykiduta mykiduta Buna ziua,sotia mea a primit o comunicare de executare silita de la un BEJ din Bucuresti in numele celor de la [editat] Constanta pentru o datorie la o ... (vezi toată discuția)