Programul de vizita minor priveste doar dreptul parintelui de a avea legaturi personale cu minorul,nu este o obligatie!De asemenea conform C.fam. parintele are dreptul de a veghea la cresterea,educatia minorului.Deci dv aveti dreptul de a va interesa la gradinita,la scoala despre tot ceea ce il priveste pe minor,comportament,rezultate scolare,starea lui generala!!!Daca cel care a primit incredintarea minorului nu respecta programul stabilit de Instanta ,de obicei ,prin titlu executoriu,atunci desigur savarseste o infractiune!!!
Si avand acea hotarare, in care se stabileste programul de vizite.......hotararea poate fi pusa in executare silita direct? ca parintele care are copilul se impotriveste..sau trebuie sa o investesc cu formula executorie?
Nerespectarea dreptului de vizita consemnat intr-o hotarare judecotoreasca conduce la savarsirea infractiunii de nerespectare a hotararilor judecatoresti;)
Daca aveti o hotarare judecatoreasca prin care vi s-a stabilit dreptul de a pastra legaturi cu minorul, program de vizitare, dumneavoastra aveti dreptul sa va exercitati acest drept conform hotararii. In cazul in care, parintele caruia i-a fost incredintat spre crestere si educare va ingradeste acest drept, dvs. puteti sa va adresati executorului judecatoresc, pentru a-i solicita sprijinul si pentru a va putea exercita acest drept.
Parintele caruia i-a fost incredintat minorul si care nu respecta o hotarare judecatoreasca savarseste o infractiune, pentru care puteti face plangere.
Pe de alta parte, daca copilul refuza sa , sau nu doreste sa vina la dvs., nu puteti sa-l obligati,sau sa-l luati cu forta. In acest caz, cel mai bun lucru este sa ajungeti la o intelegere cu mama copilului, sa o lamuriti ca pentru copil este important sa beneficieze de dragostea, supravegherea, ambilor parinti. Amandoi sa contribuiti la cresterea acestuia si sa luati cea mai buna decizie pentru minor.
Trebuie sa va apropiati de copil, incet, cu mult tact, deoarece acestia sufera cand parintii nu mai sunt impreuna.
av.Werbic Stefania
doua infractiuni :
1.Nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului
Art. 307 C pen. - Retinerea de catre un parinte a copilului sau minor, fara consimtamantul celuilalt parinte sau al persoanei careia i-a fost incredintat minorul potrivit legii, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.
Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza fapta persoanei careia i s-a incredintat minorul prin hotarare judecatoreasca, spre crestere si educare, de a impiedica in mod repetat pe oricare dintre parinti sa aiba legaturi personale cu minorul, in conditiile stabilite de parti sau de catre organul competent.
2. Nerespectarea hotărârilor judecătoreşti - infracţiune prevăzuta în art.271 alin.1 C.pen.