avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... O asociatie poate infiinta o fundatie?
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

O asociatie poate infiinta o fundatie?

Buna ziua!

Doresc sa infiintez o asociatie de si pentru tineret (ONG, non-profit) care se va ocupa cu organizari de evenimente culturale, cum ar fi festivaluri, spectacole, conferinte, lansari de carte, piese de teatru, etc. De asemenea, in viitorul apropiat doresc sa infiintez si o fundatie pentru sustinerea si ajutorul tinerilor din centrele de plasament sa porneasca in viata prin gasirea unui loc de munca, oferirea de traininguri si workshopuri care sa-i ajute sa-si urmareasca telul in viata.

As vrea sa stiu daca este posibil sa infiintez aceasta fundatie prin intermediul asociatiei, deoarece nu am inteles foarte bine din ordonanta 26/2000 art. 47:

Art. 47. - Asociatiile, fundatiile si federatiile pot infiinta societati reglementate de Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Dividendele obtinute de asociatii, fundatii si federatii din activitatile acestor societati reglementate de Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca nu se reinvestesc in aceleasi societati reglementate de Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se folosesc in mod obligatoriu pentru realizarea scopului asociatiei, fundatiei sau federatiei.

Imi cer scuze daca aceasta intrebare a mai fost postata, insa am cautat in forum si nu am gasit ceva specific cazului acesta.

Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 16 Aprilie 2014
AlinaCobuz, utilizator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 22:14, 1 Mai 2014
Nu se poate. Acel articol se refera doar la facilitatea ca un ong sa infiinteze societati comerciale.
e adevarat ca o asociatie nu poate constitui o fundatie pe baza art 47 din OG 26/2000.
Dar poate sa o faca pe baza unui alt articol:
Art. 15. -(1) Fundatia este subiectul de drept înfiintat de una sau mai multe persoane care, pe baza unui act juridic intre vii ori pentru cauzã de moarte, constituie un patrimoniu afectat, în mod permanent si irevocabil, realizarii unui scop de interes general sau, dupã caz, al unor colectivitati."
In conditiile in care norma legala, in articolul mentionat mai sus, nu face distinctie cu privire la natura persoanei (privata sau juridica), prevederea este aplicabila ORICAREI persoane (deci, inclusiv unei asociatii).
Mihai Lisetchi
consultant ONG
O asociatie poate fi membru fondator al unei Fundatii . Nu exista in legislatie un text de lege care sa interzica asa ceva.
freeelis a scris:

O asociatie poate fi membru fondator al unei Fundatii . Nu exista in legislatie un text de lege care sa interzica asa ceva.


Asociatia poate infiinta o fundatie, dupa cum poate orice persoane fizica sau juridica sa fie fondatorul unei fundatii. Nu este insa corect insa a utiliza termenul "membru" in legatura cu o fundatie, pentru ca fundatiile nu au "membri".
Asa cum s-a spus, art. 47 din OG 26 / 2000 nu are nicio legatura cu fundatiile.
@Alina Cobuz:
Daca infiintati o asociatie, de ce vreti sa mai infiintati si o fundatie? De ce nu ar face asociatia si ceea ce doriti sa faca fundatia? Ca pentru infiintarea fundatiei e nevoie de cel putin 85.000 lei, din 1 iulie chiar de peste 90.000 lei in numerar sau / si in natura. E drept ca la fundatie nu risti ca ulterior cineva sa modifice scopul sau sa o dizolve, ci ramane nealterata in timp vointa fondatorului, dar pe de alta parte fondatorul nu mai are atributii in calitate de fondator in functionarea ei, ci doar de fapt, daca numeste in Consiliul Director initial ceva persoane de incredere, in ideea ca ele la randul lor cand le expira mandatul sau din alt motiv se impune o modificare de componenta ar binevoi sa aleaga tot persoane care i-ar coveni fondatorului....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Activitati economice pe ong andidari35 andidari35 am infiintat o Asociatie non profit , in statut am trecut ca avem voie sa desfasuram activitati economice directe pentru a sustine financiar Asociatia . Va rog ... (vezi toată discuția)
Finantari ong cu activitati economice edigta1 edigta1 Buna ziua! Am decis sa infiintez o companie de curierat pe bicicleta, promovand sportul si organizand alte evenimente caritabile legate de sport in acelasi ... (vezi toată discuția)
stie cineva.. Lupisor Lupisor cum as putea sa infiintez o societate comerciala pe langa un ONG? Am o asociatie culturala si as dori sa fac o societate comerciala care sa finanteze ... (vezi toată discuția)