avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu si/sau diurna sofer TIR
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu si/sau diurna sofer TIR

Buna ziua.

Sotul meu este angajat din martie la o firma de transporturi rutiere de marfa in spatiul UE(este o firma din Sibiu deschisa de firma-mama din Spania). Are contract de munca din 18 martie, cu salariul de baza de 1100 lei. Banii pt cursele efectuate nu sunt trecuti in CIM pt ca este platit la km si cred ca fenteaza statul prin inregistrarea banilor ca fiind diurna externa.
A plecat din Romania in Spania pe 26 martie, fara sa i se acorde o diurna de deplasare. A stat in garajul lor din SPania vreo 8 zile. Acolo i s-au dat 160 euro avans. Dupa 2 saptamani si ceva, cel care l-a angajat in Romania i-a spus ca va ramane singur pe masina, desi intelegerea initiala (la angajare) a fost sa faca practica cu un sofer mai vechi o luna sau cat va fi nevoie pt a invata tot ce este necesar. Insa soferul a vrut sa ajunga acasa de Paste si astfel l-ar fi lasat singur. Sotul meu i-a spus patronului din Romania ca nu este pregatit si l-a intrebat ce se intampla daca greseste( incarcarile,drumurile, plus ca transportau autoturisme care au niste reguli de a fi incarcate, sunt niste lucruri pe care nu apucase sa le invete). I s-a raspuns ca va plati dak va gresi. Si atunci sotul meu i-a spus ca el nu e dispus sa plece ,sa munceasca si sa nu ia bani doar pt k nu si-a tinut cuvantul angajatorul. Asta s-a enervat si i-a spus sa scoata cardul tahograf si sa coboare, sa mearga pe cont propriu la garajul lor din Madrid(adica apoximativ 600 km) fara bani, fara indicatii si acolo, la garaj, va astepta sa i se faca mila de el si sa ii cumpere un bilet de avion(el sau patronii din Madrid). Intr-un final, am reusit eu sa ii fac un traseu sa ajunga la Madrid si de acolo ,dupa nopti pe drumuri si bani din buzunarul propriu, a ajuns acolo ,unde si-a cumparat(tot din banii lui) bilet de autocar spre Romania.

Asta din Romania i-a spus ca nu ii va da banii pe curse ca nu vrea(si cum banii pe km nu apar pe CIm...)

Eu stiu ca nu este legala plata la km si ca firmele sunt obligate sa le plateasca diurne zilnice in valoare de 35euro/zi. Asa este? Asta ar fi probabil singura modalitate de a-si recupera banii (munciti si cei scosi din propriul buzunar), aceea de a cere banii sub forma de diurna?

Lui i s-a cumparat bilet de avion pe 26 martie. In acest moment sotul meu este in autocar spre Romania. Noi putem demonstra deplasarea prin biletul de avion si cel de autocar, prin plata biletului autobuzului din orasul unde a fost dat jos pina la Madrid, prin raportul cardului sau tahograf bagat si folosit pe masinile lor??
In plus, a fost obligat la angajare sa isi faca analizele din nou(desi ele erau valabile) cu factura pe firma lor si nu i s-au decontat aceste analize.

Intrebarile mele ar fi:
1- cat este diurna externa/zi?
2- plata acestor drepturi ar trebui sa se faca la data incetarii CIM? lichidarea drepturilor salariale se face imediat sau e nevoie sa astepte luna viitoare pt a vedea ce bani ii dau ei(desi i s-a spus ca nu va fi platit).
3- daca nu ii platesc aceste sume pe care i le datoreaza, cui i se poate adresa sotul meu( ITM, instanta)?
4-La cate umilinte a fost supus , incepand cu faptul ca a fost debarcat ca un caine si abandonat la 3000km de Ro,intr-o tara a carei limba nu o vorbeste,lasat fara bani , neraspunzandu-i-se la telefon, amenintat ca nu i se vor plati drepturile, nevoit sa parcurga 600km cum l-o trece capul, si asa mai departe, mi se pare imperios ca acest asa-zis "angajator" sa fie tras la raspundere. Sotul meu doreste sa ii faca o reclamatie la politie sau la alta insitutie. Cui i se poate adresa?

Sper ca am fost destul de explicita,insa ultima saptamana a fost si pt noi o saptamana a patimilor si mi-e f greu sa fiu coerenta. Multumesc
Cel mai recent răspuns: mada_lynap , utilizator 16:32, 16 Aprilie 2014
Despre Problema legalitatii platilor facute in baza km parcursi de soferi

Cititi mai mult pe : www.avocatnet.ro/content/for...
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara! am o întrebare vă rog mult! am o fetiță de 14 ... Patisia Patisia Bună seara! Am o întrebare vă rog mult! Am o fetiță de 14 ani care lucueste cu tatăl ei in Spania eu fiind divorțată de tatăl ei ,am convenit în ... (vezi toată discuția)
Litigiu munca sandorioan sandorioan buna ziua, As dori sa stiu daca diurna externa este impozabila? Sunt obligat sa platesc diurna unui sofer de camion retroactiv pe o perioada de un an de ... (vezi toată discuția)
Delegatie in strainatate netu_ologu netu_ologu suntem o firma mica de transport,care avem curse doar intracomunitare( FR, ES},soferii fiind plecati aproape permanent un afara tarii. platim soferilor un ... (vezi toată discuția)