Buna ziua,
Din cauza ca mi-am pierdut locul de munca am acumulat 3.000 ron datorii la asociatie si mi-a zis administratora ca ma va da in judecata.
Am inteles ca informarea privind medierea este obligatorie,dar nu si medierea.Pe mine ma interesa sa facem mediere,sa nu ajungem in instanta,eventual la mediere sa facem un angajament de plata,sa platesc lunar,pana revin la zi.
Intrebare:daca ma da in judecata,eu cum aflu?Sau a fost doar o amenintare?
Ma cheama mediatorul la informare? sau Isi i-a administratora certificatul de informare privind medierea si ma da in judecata?
Eventuala intelegere privind esalonarea platii poate fi facuta si in instanta,in mod normal primiti o adresa de la mediator pt info mediere si ulterior primiti citatie din partea instantei.
Ca informarea sa fie conform prevederilor legale, mediatorul este obligat sa invite ambele părți la ședința de informare. Invitatia trebuie sa sosească prin posta cu confirmare de primire. Daca nu va prezentati, deși ar fi indicat s-o faceti, mediatorul face informarea partii prezente si emite un proces verbal de informare in care arată ca nu ati participat. Cu acest proces verbal emis de mediator, asociatia va poate chema in judecată. Exista si o varianta scurta de recuperare a datoriei. Aceasta presupune o acțiune in instanta pentru debite cu valoare redusă ( cred ca se aplica pana la o valoare de 10.000 lei) numita ordonanța de plata. In acest caz nu mai este necesară medierea insa si aceasta poate fi o soluție.
Din moment ce vreti sa faceti un angajament de plata nu are rost sa asteptati sa va dea in judecata sau sa va cheme la mediere.
Duceti-va la Presedintele Asociatiei si discutati cu dansul.
Presedintele si nu administratorul ia hotatarile in Asociatie.
In felul acesta scapati de cheltuielile suplimentare cu medierea sau cu procesul si va veti proba buna-credinta.