avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 281 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Gard despãrþitor între proprietãþi
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Gard despãrþitor între proprietãþi

Am achiziţionat la ţară o proprietate, casă şi grădină. Două laturi ale proprietăţii erau îngrădite, necesitând doar anumite reparaţii. O a treia era total neîngrădită, într-un final făcând eu un gard pe hotarul însemnat şi convenit împreună cu vecinul, umând să mă despăgubească atunci când va putea (!?).:( Pe latura de sud, un alt vecin are un perete al casei de locuit, în continuare un perete al bucătăriei de vară, apoi o şură, şi în final o porţiune liberă pe care îşi depozitează gunoiul de grajd. Pentru că prin porţiunea liberă intră la mine în grădină animale (câini, găini) ale vecinului, care ajung pe straturile cultivate, vreau să fac un gard despărţitor. Probleme: am nevoie de acordul vecinului? La ce distanţă de pereţii construcţiilor menţionate pot face, legal, gardul? Pot să-i cer vecinului o cotă parte, o contribuţie la construirea gardului dacă el are pe majoritatea distanţei pereţi construiţi?
Mulţumesc anticipat pentru răspuns!
Cel mai recent răspuns: gustaw , utilizator 19:22, 18 Aprilie 2014
Puteti sa va intelegeti pe cale amiabila, sau daca nu doreste sa fortati putin nota prin notificare de obligatie de a face, pentru a rezolva acesta situatie, insa in cadrul legislativ in vigoare.
Daca aveti terenul inregistrat puteti vedea exact care este marcajul terenului si unde puteti pune acel gard, la ce cote si distante conform aprobarilor de intabulare ce sunt inscrise la Primaria de care apartineti. Succes !

Mulţumesc pentru răspuns. Terenul este înregistrat, iar în planul de la Primărie grădina mea merge până în pereţii construcţiilor vecinului. Teoretic, gardul meu ar trebui sa pornească din colţul ultimei construcţii (o şură sau grajd, nu ştiu exact ce este), pe porţiunea liberă, neîngrădită, până în gardul celuilalt vecin. Or, tocmai porţiunea asta liberă şi neîngrădită este un morman de gunoi de grajd, când mai mare, când mai mică, pe care eu aş vrea s-o obturez. Mie mi-e clar că aportul vecinului meu va fi zero, cu toată notificarea mea vizavi de obligaţia lui de a face, chiar în condiţii legale. Problema e că nu vreau să mă apuc să-i dau eu gunoiul la o parte, pentru a construi gardul, să mă trezesc că-mi pune în cârcă faptul că intru în ograda lui. Pare caraghios ce spun eu aici, dar adevărul este că el vrea să rămâna situaţia aşa cum e acum. In final, cred că o să fac gardul la distanţa minimă legală practicată între construcţii, adică 0,9 m (pare-mi-se!?).
Distanta minima intre locuinta si hotar este de 0.9, gardul se face in interiorul liniei de hotar (si atunci hotarati singur natura materialelor , modelul , etc) sau pe mijlocul hotarului daca aveti acordul vecinului si impartiti cheltuielile . Aveti nevoie de aut. de constructie doar daca faceti gardul din beton cu fundatie , daca este gard simplu din lemn sau sarma nu este necesar. In practica cel caruia ii trebuie gardul il va face pe cheltuiala proprie , nefiind multi destul de corecti sa accepte o dreapta cheltuiala cand pot foarte bine sa ignore situatia si sa scape .
Aveţi perfectă dreptate, mai ales că este vorba de un simplu mijloc de protecţie şi demarcaţie între două proprietăţi, fără nici o vizibilitate din drumul public. Mulţumesc pentru detaliile în plus oferite!

Ultima modificare: Vineri, 18 Aprilie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme vecin proprietate - refuz construire/reparatie gard ioni69 ioni69 Detin in propritate un teren, care prin natura asezarii lui are un singur vecin. Cu acest vecin detin in comun o latura a terenului meu (aprox. 130 m lungime). ... (vezi toată discuția)
Probleme vecinatate irinavasiliu irinavasiliu Buna ziua, Sunt proprietar al unei case de locuit, construita in 2008 pe fundatia unei case vechi, pe baza unui proiect, pentru care am autorizatie (de ... (vezi toată discuția)
Nelamurit...cu latimea necesara a unui teren pt.autorizatie de constructie morinio morinio buna seara..as dori sa va intreb si eu ceva..sunt interesat sa cumpar 900 mp teren...extravilan..dar sunt putin pe ganduri..deoarece..1.pamantul are doar 10mp ... (vezi toată discuția)