@
mariusnasta
-un salariat poate avea mai multe contracte de munca in acelasi timp,pentru angajatori diferiti.Unul dintre contracte trebuie sa fie declarat principal.Celelalte contracte pot fi cu norma de 8 ore pe zi,sau cu norma mai mica?
Orice salariat are dreptul de a muncii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea (art. 35 alin. (1) din Codul muncii ).
Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
Astfel,
nu exista o limita a numarului contractelor de munca incheiate de o singura persoana fie ele cu norma intreaga sau cu timp partial.
-daca la contractul de munca principal intervine la un moment dat concedierea din motive care nu tin de persoana salariatului(acesta este trimis in somaj),celelalte contracte de munca afecteaza dreptul la somaj rezultat din primul contract de munca?
Da, afecteaza dreptul la somaj, deoarece indemnizatia de somaj nu poate fi cumulata cu veniturile din salarii. Prin urmare, si celelalte c.i.m. vor trebui sa inceteze pentru a putea beneficia de somaj.
-pentru contractele de munca secundare este obligatoriu salariul minim pe economie(bineinteles raportat la timpul de munca efectuat)
Conform art.164 alin.2 C.mun., angajatorul nu poate negocia şi stabili salarii de bază prin contractul individual de muncă sub salariul de bază minim brut orar pe ţară.
Prin urmare, si la aceste c.i.m. tebuie respectat salariul minim brut pe economie, bineinteles proportional cu timpul de munca mentonat in c.i.m.