avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuz angajare din cauza cazierului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuz angajare din cauza cazierului

As vrea sa stiu va rog daca este legal si mai ales normal sa mi se refuze intocmirea unui contract de munca ca inginer deoarece am cazier pt refuz probe biologice,acest fapt neavand in opinia mea nici o legatura cu profesia mea si mai ales cu fisa postului.
S-au facut analizele medicale si s-a semnat informarea prealabila semnarii c.i.m.
Daca ai cazier singura sansa este la oi?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:57, 17 Aprilie 2018
din pacate ,asa se intampla.Societatile isi aleg cu cine vrea sa lucreze.
Se pote considera discriminare, in sensul prevederilor legale in materie.

Art.5 C.mun.
(1) În cadrul relaţiilor de muncă funcţionează principiul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii şi angajatorii.
(2) Orice discriminare directă sau indirectă faţă de un salariat, bazată pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, este interzisă.
(3) Constituie discriminare directă actele şi faptele de excludere, deosebire, restricţie sau preferinţă, întemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevăzute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrângerea ori înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării drepturilor prevăzute în legislaţia muncii.
(4) Constituie discriminare indirectă actele şi faptele întemeiate în mod aparent pe alte criterii decât cele prevăzute la alin. (2), dar care produc efectele unei discriminări directe.

Puteti depune o sesizarea la CNCD.
nu mi vine sa cred in ce tara traim.nu inteleg de ce nu ti se spune de la inceput si esti lasat sa parcurgi 5 interviuri si teste tehnice.my god!
Spune-le de la inceput care e situatia, cel putin vei sti daca merita sa continui sau nu! Iar faptul ca ai cazier pentru refuz probe biologice n-ar trebui sa fie un impediment la angajarea pe un post de inginer, doar nu vrei sa te duci ca ....agent vanzari. Mult succes!
In opinia mea, excluderea de la angajare a unei persoane pentru motivul ca are condamari / o condamnare penala inscrisa in cazier nu constituie discriminare.
De altfel, chiar asta este motivul pentru care angajatorul cere cazierul candidatilor.
Consider ca angajatorul are dreptul sa aplice propriile criterii dupa cum considera, cata vreme nu sunt arbitrare.
Adica nu il pot forta eu, candidat, pe angajator, sa ma angajaze daca am fost condamnat numai pentru fapta A, respectiv sa ii dictez eu, candidat, lista de fapte pe care le pot avea inscrise in cazier si totusi sa ma angajeze.
Nu il pot obliga nici sa isi aleaga o lista de fapte penale pentru care sa permita totusi angajarea.
Cred ca unitatea este singura in drept sa aprecieze criteriile de selectie din acest punct de vedere (ce fapte exclud un angajat ori toate faptele exclud un angajat).
De ex. la locul meu de munca este un inginer care a fost angajat exclusiv ca expert pentru proiecte cu finantare europeana / publica, si daca acesta ar avea cazier (cu orice fapta, oricat de irelevanta), ar fi absolut inutil la locul sau de munca (pentru ca finantarea si contractele se atrag si in baza CV-ului si situatiei echipei de lucru).
Sunt foarte usor de imaginat in economie cazuri in care patronul are motive intemeiate in spatele criteriilor (poate ca trebuie sa ceara cazier curat la contabili, si nu poate discrimina pe contabili in raport cu ingineri; poate are clienti care impun astfel de conditii, poate unitatea a fost victima unor salariati / fapte penale in trecut si acum are politici de preventie).

O intreaga lista de profesii reglementate (avocat, consilier juridic, probabil functionari publici) au astfel de cazuri de excludere / neprimire in profesia respectiva daca "ai cazier", chiar si pentru fapte care nu au legatura directa cu profesia respectiva.
Si in cele mai multe anunturi de angajare pe care le vad prin ziare, se cere "cazier curat" sau o anumita "tinuta / comportament moral / social".

Acum puteti arunca rosii stricate.:tomato:

p.s. Imi pare sincer rau de situatia dvs., @vafa.
Sper ca veti gasi si unitati care, pentru profesia si experienta dvs., sa ingore respectiva condamnare. Stiu ca sunt si astfel de angajatori in Romania.
In orice caz, pana la reabilitare, cred ca este mai bine sa spuneti de la interviu (macar inainte sa faceti analizele medicale) despre vechea condamanare, sa incercati sa o prezentati intr-o lumina favorabila dvs. (greseala de tinerete, lectie de viata din care ati invatat multe si ati iesit cu anumite invataturi etc.). Ascunderea / nedeclararea ei pana in ultima clipa nici nu va ajuta sa obtineti postul, si ridica si suspiciunea de necinste, care, pentru mine, este mai grava decat "cazierul".
Oricum, si daca angajatorul de acum va semna contract si va va angaja (pentru ca, de ex., il fortati cu amenintari de plangeri pentru discriminare, sau amanati sa duceti cazierul pana dupa semnarea contractului), el va va putea inceta contractul de munca in perioada de proba, fara motivare.

Alte discuții în legătură

Acasa.v acasa.v acasa.v Buna ziua am o intrebare daca se poate: -cazierul judiciar si cazierul rutier pot fi folosite ca criteriu de selectie a unor candidati la ocuparea unui loc ... (vezi toată discuția)
Conditii limita de varsta la angajare linda1968 linda1968 este legala excluderea candidatilor pentru ocuparea unui post vacant pe criterii de varsta? (vezi toată discuția)
Legislatie in ceea ce priveste intrebarile la un interviu matkat07 matkat07 Buna ziua, Va rog mult sa ma ajutati cu articolul din legislatia romana care se refera la intrebarile interzise la un interviu. Am cautat, dar nu am gasit ... (vezi toată discuția)