avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Medierea, obligatorie?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Medierea, obligatorie?

buna ziua. sunt presedinta unei asociatii de proprietari. avem restantieri si vrem sa-i actionam in instanta.
intrebarea este: instanta imi accepta cererea de chemare in judecata, fara dovada de initiere a medierii?????????? evental sa o ceara mai tarziu...in faza de regularizare a cererii?

mai exact, pot trimite cereri de chemare in instanta fara dovada initierii medierii?
ideea ca e neplatnicii sunt recalcitranti, si sugur nu vor agrea medierea.

multumesc
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 19:37, 17 Aprilie 2014
doar informarea privind medierea este obligatorie, nu medierea.o poata face si avocatul dvs., aceasta informare
Am avut recent o situatie similara, cu o asociatie de proprietari care a invitat (prin intermediul meu, ca mediator) la informare 20 de restantieri.

Marea surpriza a fost ca discutiile preliminare intre mine, ca mediator si cei pe care incercam sa ii conving sa participe la informare au avut ca urmare achitarea partiala a restantelor sau incheierea unor conventii cu asociatia privind esalonarea acestora. Era nevoie doar de un stimulent si de o interventie neutra.

Ma indoiesc sincer ca avocatul ar fi telefonat personal tuturor invitatilor si ar fi pierdut timp sa discute cu ei. Ar fi putut elibera documentul necesar, ca pe o formalitate, dar s-ar fi ajuns tot in instanta, ceea ce in cazul despre care va vorbesc nu s-a mai intamplat cu 75% dintre cei cu restante.

Ultima modificare: Joi, 17 Aprilie 2014
mediator_comeaga, utilizator
Buna ziua,
Daca este sa raspund clar laintrebarea dvs., ma limitez la a va spune, da, puteti introduce cererile de chemare in judecata si apoi in procedura de regularizare sa faceti dovada parcurgerii sedintei de informare privind medierea si avantajele ei.
Asa cum v a spus si doamna Comeaga este bine totusi sa incercati sa faceti o mediere in aceste cazuri, impactul unei terte persoane care intervine in conflict este altul decat va imaginati, si anume, in sens pozitiv, oamenii realizeaza ce ar insemna un proces in instanta. Eu cred ca si pentru dvs, este mai rentabil sa incercati o mediere, intrucat nu va mai trebui sa platiti taxa de timbru la valoare.
Va doresc mult succes.
Puteti actiona in instanta locatarii restanti. Instanta va da un termen pana la care trebuie sa faceti dovada participarii la sedinta de informare asupra avantajelor medierii. In cazul locatarilor care nu se prezinta vi se va elibera un PV pe care il veti prezenta la instanta sau un certificat de informare in cazul celor care se vor prezenta la informare.
Asa cum s-a aratat mai sus e bine sa incercati solutionarea pe cale amiabila prin mediere si sa-i lasati pe mediatori sa rezolve problema caracterului anumitor locatari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mediere sau actionare in instanta restantier? mihaela6202 mihaela6202 Avem restantieri in bloc, cu sume mai mari sau mai mici de plata, dar mai vechi de 90 zile. Ce sanse de reusita sunt in caz de mediere in comparatie cu ... (vezi toată discuția)
Ce obligatii are asociatia inainte de a chema in judecata pentru restante intretinere? eugen82 eugen82 Legea 230/2007 spune ca asociatia are dreptul de a actiona in judecata proprietarul care are restante dar numai dupa 90 de zile de intirziere la plata. Ce ... (vezi toată discuția)
Taxa de mediere alinaiancu alinaiancu Eu am fost chemata la o mediere, problema e ca am aflat dupa ce ma dadusera deja in judecata. Cand s-a terminat procesul mi-a introdus taxa de mediere pe lista ... (vezi toată discuția)