avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Prescrierea debitului si a penalitatilor de intarziere ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Prescrierea debitului si a penalitatilor de intarziere la asociatia de proprietari

In luna august 2012 au fost schimbati administratorul si presendintele asociatiei de proprietari. Noii veniti in functie au calculat penalitati de intarziere pentru neplata datoriilor de intretinere incepand cu 01.01.2009.
La inceputul acestui an (2014) au intocmit dosar pentru instanta care a avut termen de mediere in 12 februarie 2014 la care nu m-am prezentat iar acum dosarul a ajuns, cel mai probabil, in instanta.
Eu vreau sa platesc debitul dar nu sunt de acord cu toate penalizarile mai ales ca sunt calculate la valoarea maxima de 0,2%/zi.
Intrebare:
Daca eu vreau sa platesc acum (25.04.2014), care este perioada maxima legala pe care eu sunt nevoit sa platesc debitul si penalitatile de intarziere?????
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:15, 22 Aprilie 2014
Asociatia nu poate prescrie nimic, aceasta se face numai de catre judecator.
elga50 a scris:

Asociatia nu poate prescrie nimic, aceasta se face numai de catre judecator.



Exact acelasi lucru spuneam si eu!

Ce rost avea sa se prezinte la mediator, cand tot instanta, prin hotararea ce o va da, va putea sa constate ca o parte din sumele datorate sunt prescrise si nu mai pot fi cerute.
Procedura prealabila prin mediator este obligatorie,astfel incat nici una dintre parti sa nu ridice exceptie
ynocentta a scris:

Procedura prealabila prin mediator este obligatorie,astfel incat nici una dintre parti sa nu ridice exceptie



Total gresit!!!!

Nu este procedura prealabila!

Legea spune ca partile pot oricand apela la un mediator, in vederea rezolvarii conflictului lor, chiar si in cursul judecatii.

Obligatoriu este pentru reclamant sa faca dovada ca a participat la sedinta de informare cu privire la posibilitatea rezolvarii conflictului ivit prin mediere.

Prezenta paratului la sedinta de informare, nu este obligatorie!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Debitele catre asociatia de proprietari pot fi solicitatea pe perioade mai mari de trei ani iar instanta poate obliga restantierul sa platesaca pentru perioade mai vechi in conditiile in care asociatia a notificat debitorul, a incasat partial din aceste debite, a recunoscut debitele s.a.m.d.
Oricum si daca asociatia nu ar fi facut nici un demers (ceea ce nu este cazul acum), instanta ar fi analizat cererea restantierului de a se prescrie sumele mai vechi de 3 ani si le-ar fi prescris sau nu in functie de dovezile prezentate de parti.
De ce sa mergem la mediator?
Este o procedura ce ia mai putin timp, adica putem avea o intelegere scrisa intre parti in 2 saptamani fata de 1-2 ani prin instante.
Este o pricedeura mai putin costisitoare pentru ca daca partile accepta medierea pretul acesteia poate fi de 200-400 lei. Onorariul unui avocat pentru instanta este dublu pentru una din parti si de patru ori mai mult pentru ambele parti pentru ca ambele-si vor angaja avocat, spre deosebire de mediator unde ambele parti discuta doar cu si in fata mediatorului.
Daca la mediere se poate discuta fara termeni juridici, in fata judecatorului nu mai este posibil acest lucru. Daca in sednta de mediere restantierul sustine ca debitul este prea mare, poate arata care este opinia si oferta sa, poate ajunge la diminuarea sumelor. In instanta nu e loc de negociere iar cel ce nu recunoaste debitul este pus sa platesca o expertiza judiciara ce costa si acesata 400-800 lei.
Daca in instanta reprezentantul asociatiei face dovada ca a apelat la mediator care a depus diligentele de a-l invita pe restantier la mediere iar acest restantier nu s-a prezentat este inca o dovada pentru instanta ca restantierul este rauvoitor, este rau platnic... Medierea s-a "inventat" pentru a decongestiona instantele, pentru rezolvarea mai rapida a conflictelor, pentru o cheltuiala cat mai mica a partilor ajunse in conflict.

Asadar e normal sa incercam a rezolva stingerea datoriilor parcurgand fiecare etapa: calcularea penalizarilor, notificarea, instituirea privilegiulu imobiliar, medierea, instanta, executorea silita.
Fiecare din aceste etape poate duce la stingerea datoriilor si, evident, nu mai este nevoie sa se treaca la etapa urmatoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune in justitie pentru recuperare datorii dan_crihan dan_crihan Buna ziua, Pentru recuperarea datoriilor la cheltuielile de intretinere de la un rau platnic; Va rog sa ma clarificati in urmatoarele probleme: a) daca ... (vezi toată discuția)
Prescriere debite mai mari de 3 ani roh roh O datorie mai mare de 3 ani catre asociatia de proprietari se poate prescrie daca in perioada care depaseste cei 3 ani totusi s-a mers la mediator si s-a ... (vezi toată discuția)
Restantier din anul 2007 giotto_2016 giotto_2016 Buna ziua! Avem un restantier care nu si-a platit intretinerea din anul 2004. Fostul comitet l-a dat in judecata si din pacate prin procesele desfasurate, ... (vezi toată discuția)