avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... termen de solutionare la parchet
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

termen de solutionare la parchet

Am un dosar penal ce dateaza din decembrie 2008 deoarece am condus cu permisul suspendat. In luna aprilie a.c. la politie mi-au zis ca dosarul meu este trimis la parchet pentru solutionare. Luand in consideratie ca au trecut deja 6 luni si dosarul abia a ajuns la parchet.

1). In cat timp ar trebui sa primesc o instiintare?

2). Pe ce cale se primesc instiintarile de la parchet?

3). Exista posibilitatea sa fiu chemat de procuror sau acesta rezolva cazul doar in functie de declaratia mea si documentele aflate la dosar?

4). Cum pot sa vad stadiul in care e dosarul si eventual sa grabesc solutionarea lui.
Cel mai recent răspuns: Ionatan , utilizator 10:45, 9 Mai 2009
nu exista un termen in care ar trebui sa fiti instiintat.asteptati sa fiti chemat la parchet sa fiti audiat si acolo
instiintarile se primesc la adresa dvs prin scrisoare recomandata.
da, in mod normal ar trebui sa fiti chemat si la parchet pentru a vi se lua o declaratie, insa este posibil ca procurorul, in cazul in care a primit de laorganele de politie vreo propunere de scoatere de sub urmarire penala, sa solutioneze aceasta propunere fara sa mai fiti chemat la parchet pentru audiere. In acest din urma caz veti primi acasa ordonanta de scoatere de sub urmarire prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.Daca intre timp v-ati schimbat domiciliul mergeti si anuntati acest lucru.
Puteti sa vedeti dosarul pentru a afla care este stadiul.Mergeti si interesati-va mai intai la politia sa vedeti daca este acolo in cercetare.Daca vi se comunica ca este la parchet, mergeti acolo cu nr de dosar, aflati la ce procuror este in lucru si il puputeti studia.
Nu prea aveti cum sa grabiti solutionarea dosarului.Eventual faceti o cerere prin care intr un fel sa va plangeti de tergiversarea solutionarii lui, invocati de exemplu ca aveti nevoie de permis intrucat eu stiu depindeti de el( de ex lucrati ca sofer etc).Va spun din experienta ca 6 luni nu reprezinta chiar un termen lung, sunt dosare care stau in faza de urmarire penala si 1 an si tot pentru aceeasi infractiune.
cel mai bine este sa mergeti totusi sa aflati in ce stadiu se afla dosarul dvs.
1).Daca de la politie dosarul pleaca cu o anumita propunere sa zicem NUP (adica scoaterea de sub urmarire penala?) dosarul poate sa stea mai putin la parchet si solutionarea sa vina in termen relativ scurt 1 -2 luni? Totul se rezolva prin ordonanta de scoatere de sub urmarire penala de la parchet?

2). Daca dosarul e cu propounere de incepere a urmaririi penale atunci se ajunge la tribunal si implicit creste timpul de rezolvare a cazului?


1) daca se va da o solutie de neincepere a urmaririi penale sau scoatere de sub urmarire penala, da se va rezolva relativ repede fara sa mai fiti chemat pentru alte declaratii si vi se va comunica acasa
2) daca s a inceput deja urmarirea penala( dar in acest caz trebuia sa va cheme sa vi se aduca la cunostinta acest lucru) nu inseamna automat ca se va ajunge la instanta.Se poate da ulterior scoaterea de sub urmarire penala. Dar clar va mai dura ceva timp pana la finalizarea cercetarilor
Avand in vedere ca sunt multe dosare de solutionat, iar numarul procurorilor este mic, termenul de solutionare al dosarelor poate fi mare.
1. Interesati-va la Politie in ce stadiu este dosarul, sau propunerea acestora.
2. Daca se da NUP, sau SUP, trebuie sa primiti ordonanta in acest sens, acest lucru ar fi ideal pentru dvs.
3. Daca nu aveti aceasta sansa, trebuie sa primiti instiintare de la procurorul care instrumenteaza dosarul, sa va prezentati in vederea audierii si prezentarii de material.
4. Daca ajungeti in instanta, se poate lua cu suspendare.
In concluzie, faceti verificari la Politie si la Parchet pentru a vedea stadiul dosarului.
Cu stima,
Av.Werbic stefania
Multumesc pentru raspunsuri! Sunt de mare ajutor.

As vrea sa stiu ce inseamna SUP- scoatere de sub urmarire penala?

Care e diferenta dintre SUP si NUP?
Ultima modificare: Duminică, 3 Mai 2009
Ionatan, utilizator

Alte discuții în legătură

Solutionare dosar cu propunere nup tao tao Buna ziua, Am fost implicat intr-un accident din care a rezultat ranirea usoara a unei persoane. M-am inteles cu persoana respectiva, a dat declaratie ... (vezi toată discuția)
Alcoolul la volan vovy vovy Am un dosar penal pt conducere sub influenta alcoolului din 24.12.2011. Rezultatul alcoolemiei in aer este de 0,43, iar in sange de 0,80 prima proba si 0,65 ... (vezi toată discuția)
Permis necorespunzator categoriei mio87 mio87 In data de 03 iulie 2008 mi s-a intocmit un dosar penal conform articolului 86 alin 2 din Codul Rutier. Am condus pe drum public o motocicleta cu capacitatea ... (vezi toată discuția)