avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Identificare Solutie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Identificare Solutie

buna ziua,

doresc sa va descriu in cateva cuvinte situatia la care caut o solutie: sotul meu are un copil din casnicie anterioara, copil care este major deja. Copilul din casnicia anterioara sta in garsoniera impreuna cu mama sa, garsoniera care este inca si pe numele soltului.
In prezent avem un copil impreuna si locuim intr-o grasoniera. Impreuna dorim sa contractam un credit ipotecar/imobiliar. Insa doresc sa gasesc o solutie prin care copilul din casnicia anterioara sa beneficieze integral de Garsoniera in care locuieste (din punct de vedere al actelor) si copilul meu sa beneficieze de bunurile prezente si viitoare achizitionate in casnicia actuala. Mentionez ca creditul va fi pe numele meu.
Stiu ca prin testament - solutie initial identificata pentru sotul meu -, legea nu permite dezmostenirea integrala a unui copil, bunurile urmand sa se imparta confom legislatiei in vigoare.

Va rog sa imi acordati suportul in identificarea unei solutii optime si aplicabile pentru aceasta speta.

Multumesc anticipat
M

Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 17:46, 22 Aprilie 2014
Buna ziua,
Ne cereti imposibilul. Problema d-voastra nu are alta solutie decat testamentul.

Art. 965 Cod civil
Dacă prin lege nu se prevede altfel, sunt lovite de nulitate absolută actele juridice având ca obiect drepturi eventuale asupra unei moşteniri nedeschise încă, precum actele prin care se acceptă moştenirea sau se renunţă la aceasta, înainte de deschiderea ei, ori actele prin care se înstrăinează sau se promite înstrăinarea unor drepturi care s-ar putea dobândi la deschiderea moştenirii.


Chiar daca ati achizitiona toate bunurile familiei pe numele copilului d-voastra aceste acte ar fi tot liberalitati supuse reductiunii.

In cele din urma trebuie sa va scriu ca etic, moral si juridic fiul d-voastra si celalalt fiu al sotului sunt egali cand este vorba despre succesiunea tatalui lor.
Multumesc pentru raspuns.
Eu am o parere usor diferita privind existenta unei solutii, insa ma gasesc tot intr-o imposibilitate de a o pune in parametri tangibili caci depinde de multe: contributia sotului la imobilul ce va sa fie cumparat, la garsoniera anterioara, valoarea acestor contributii etc.
Se pot face, in functie de calculele exacte pe hartie, acte prin care, la deces, fiecare succesibil sa aiba destul de bine determinat ce anume ramane pentru el de la parintele sau. Dar toate astea costa si depind mult de valorile preconizate ale bunurilor detinute de tatal lor.

Nu cred ca se pune problema unei exheredari sau a unui pact asupra mostenirii nedeschise, caci in acest caz colegul are dreptate.
Dar daca faceti acte intre vii, donatii, conventii etc., va puteti asigura cumva ca anumite bunuri raman unuia dintre copii si altele celuilalt. Nu dv., ci sotul dv.

DAR... va asigurati doar pentru situatia actuala, caci in caz de divort sau aparitie de alti mostenitori, trebuie refacute o parte din acte, dupa caz. La fel, in functie de evolutia financiara a sotului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua. sunt despărțită, am un copil din prima căsnicie ... Doina_Didina Doina_Didina Bună ziua. Sunt despărțită, am un copil din prima căsnicie iar acum sunt într o relație cu cineva care are și el 2 copii din căsnicia ... (vezi toată discuția)
Cea mai buna varianta? Adina Rostotchi Adina Rostotchi Buna ziua. As dori sa stiu parerea dumneavoastra in legatura cu urmatorul aspect. Sunt casatorita de 3 ani si avem un copil de un an. Inainte de casatorie ... (vezi toată discuția)
Cum impiedic mostenitorii viitoarei sotii sa ma mosteneasca? DoruD DoruD Ce solutii am, daca ma recasatoresc, ca mostenitorii viitoarei sotii sa nu participe la succesiunea dupa mine? Dar ea sa beneficieze de habitat in casa mea de ... (vezi toată discuția)