Stimati domni/Stimate doamne,
Ma confrunt cu o problema juridica care nu imi da pace zilele astea. Nu sunt in Romania si imi este greu sa actionez de la 11000 de km distanta. Povestea e asa: Tatal meu a decedat in 2010. Am facut dezbaterea mostenirii (2 imobile) la 3 luni dupa deces, eu fiind unica mostenitoare. Toate bune, pana de curand cand am primit pe email un act (scanat) care a fost autentificat la notariat in anul 1998 (semnat si cu datele tatalui meu) prin care el (se pare ca) a instrainat prin vanzare-cumparare unul din imobile supuse succesiunii de catre mine in 2010 si care era in patrimoniul tatalui meu la data succesiunii conform extrasului de carte funciara. Acum eu sunt intabulata pe teren in urma succesiunii. Si totusi, doamna care mi-a scris mi-a explicat ca ma actiona in judecata ca sa imi ia acel imobil desi, repet, nu era inscrisa in CF la data perfectarii actelor de succesiune. Cum este posibil asa ceva??? In ce tara traim? Ce sa fac in primul rand? V-as fi recunoscatoare pentru ajutor.
PS Tin minte ca in 2010 notarul verificase istoricul CF de la 1941 si pana atunci parca.
In 2010 cartile funciare erau pe numele tatalui meu. Erau 3 imobile, adica o casa si doua terenuri.
Am luat legatura cu notarul si, desi nu a verificat la arhiva exact, actul de vanzare din 1998 pare ca e autentic (isi aminteste vag de contract). De asemenea, cumparatoarea (?) se angaja sa efectueze formalitati legale de intabulare pe cont propriu. In zona respectiva avem CF din cate am inteles de la austro-ungari.
Terenul a fost intabulat pe numele tatalui meu la decesul sau, inclusiv rolul fiscal era tot pe numele sau. Am facut succesiunea pe imobile si le-am inscris pe numele meu. Imobilul a fost folosit de tatal meu (din cate se pare) care ar fi trait cu persoana respectiva (concubinaj) careia i-a vandut. Aceasta doamna de abia in toamna a ridicat aceasta pretentie.
Ce sa fac in continuare?
Va multumesc pentru raspuns. Ma gandeam ca nefiind inscris in cartea funciara acel contract de vanzare-cumparare parafat (daca e asa!) anterior decesului tatalui meu nu mi-a fost opozabil mie la succesiune, ulterior. (tatal fiind, conform extrasului, unic proprietar la data dezbaterii succesiunii). Daca bine zic...
Am intrebat pentru ca imi era/este frica sa nu se faca ceva „manevre” sau cine stie... Poate ar vrea sa se inscrie peste mine, nu stiu, ma rog...
NU se poate inscrie peste dv. si daca ajunge in instanta se va face o comparatie de titluri. Rezultatul... se va vedea in solutia instantei.
Opozabilitatea se pare ca o confundati cu valabilitatea. Faptul ca nu stiati de act nu-l face mai putin valabil.
Sa presupunem ca doamna ,concubina,care s-ar putea sa aiba un act autentic valid,dar netranscris se adreseaza instantei cu o actiune in revendicare prin compararea titlurilor,se constata opozabilitatea primului transcris,dintre doua titluri valabile si trancrise,sau opozabilitatea celui transcris .Eu inteleg ca partenera noastra de forum se afla intr-o astfel de situatie dupa cum ne-a explicat.Eu cred ca va avea doua optiuni.Ori ignorati ,ori asteaptati sa va actioneze in instanta si delegati un avocat sa va reprezinte,astfel veti vedea ce act are si ce vrea si mai ales daca poate.